Onafhankelijke digitale krant voor Zuid-West-Vlaanderen

Zoeken

Uw reclame op deze site
voor slechts 0,70 per dag
Alle info: klik hier

Welkom

Gratis plaatsen wij uw foto('s) op deze site met de daarbijhorende tekst,voor verenigingen, sportclubs, diverse bijeenkomsten, familie gebeurtenissen, optredens, stads activiteiten enz...

Iedereen kan ook zelf één of meerdere foto's in hoge resolutie met een daarbij horende tekst van zijn of haar vereniging sportclub enz... zoals hierboven vermeld opsturen naar : zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com.

Contact Redactie verantwoordelijke Bernard Decock GSM - 0495 254 547
Voor een verslaggeving + foto bijdrage : Ives Devos - 0495 164 930

25% minder verkeersongevallen in regio kortrijk

Het resultaat van 5 jaar werken op verkeersveiligheid
Het aantal verkeersongevallen in Kortrijk is de voorbije 5 jaar gedaald met maar liefst 321 ongevallen.
Dat maakt dat er in 2017 25% minder verkeersongevallen waren dan in 2012.
 
Vijf jaar werken aan verkeersveiligheid
 
1. Snelheidscontroles
 
2013-2014 Eerste keer snelheidscontroles op zone 30 aan scholen en in woonwijken
Sinds 1 september 2013 werd er intensief gecontroleerd aan het begin en op het einde van de schooldag in de omgeving van de 50 scholen die Kortrijk kent.
Later op het schooljaar volgden er gerichte controles in woonwijken. Deze controles vonden plaats op momenten waarop er veel naar-huis-gaand verkeer was, zoals tussen 16u30 en 17u30.
De focus lag daarbij ook op het sensibiliseren van bestuurders. Daarom werd de controle steeds zichtbaar opgesteld met een waarschuwingsbord en zelfs enkele dagen op voorhand aangekondigd per brief in de betrokken buurt
2015-2016: Focus op de deelgemeenten
 
Begin 2015 werd de campagne ‘Verlaag je snelheid, verhoog de veiligheid’ opgestart om bestuurders bewuster te maken van het belang van de zone 30.
Deze zones bevinden zich vaak in gebieden met veel zwakke weggebruikers en waar de overlevingskans bij een aanrijding aan 30 km/u nog 90% bedraagt, is dit aan 50 km/u nog maar 50%.
Er werden 10 dynamische verkeersborden aangekocht, goed zichtbare markeringen aangebracht op de rijbaan en iedere Kortrijkzaan kreeg via het stadsmagazine een raamaffiche in de bus. Deze campagne focuste op de deelgemeenten in opvolging van de verschillende vragen om snelheidscontroles die werden vastgesteld tijdens Kortrijk Spreekt op toer.
Er werd opnieuw gewerkt met een voorafgaande waarschuwing per brief en per bord. In september 2016 kwam de campagne
 ‘Niet te snel, dank je wel’.
 
2017: Actie in de zone 30: focus op het stadscentrum
 
In 2017 werd de campagne opnieuw verdergezet, ditmaal met focus op het drukke stadscentrum. De stad werd daarvoor opgedeeld in 7 grote deelgebieden met extra aandacht voor een 16-tal ‘zwarte punten’.
Er kwamen ook een aantal nieuwe zones 30 bij en verschillende zwarte punten werden aangepakt. Aantal snelheidscontroles vertienvoudigd
Het aantal overtreders zakte ook van 16% van de passanten naar 9%.
2. Fietslichten en controle op fietsverlichting
 
Fietslichten
 
Er werden 5000 lichtjes uitgedeeld.
 
Controle op fietsverlichting
 
In 2012 waren er 117 mensen die zonder licht reden, in 2016 waren dat er 286. Ongeveer de helft is minderjarig. Zij kregen een klas verkeerseducatie.
36 meerderjarigen betaalden onmiddellijk een boete van € 58.
Resultaat  25% minder slachtoffers in Kortrijk
 
Toekomst
 
1. Verkeersveilige straten blijven prioriteit
 
Ook in 2018 staan er heel wat werken gepland om Kortrijk verkeersveiliger te maken.
 
Afgewerkt: kruispunt Leiestraat-Verzetskaai
 
Dit was vroeger een zeer gevaarlijk punt voor fietsers. Dankzij de heraanleg van de Leieboorden en de nieuwe verkeerscirculatie is dit weggewerkt.
Kruispunt Hugo Verriestlaan-Passionistenlaan
 
Dit is één van de zwartste punten in de stad. Het wordt nog voor de zomer heraangelegd. Binnenkort zal een aannemer worden aangesteld door het  schepencollege.
Schoolomgeving Pottelberg
 
Dankzij deze uitgebreide werken krijgen tegen 1 september 2018 maar liefst 5 scholen een verkeersveiligere omgeving met o.a. afgescheiden fietspaden
Schoolomgeving Open Groene
Nog voor de zomer van 2018 worden hier nieuwe veilige voetpaden aangelegd, alsook verkeersplatteaus, fietssuggestiestroken en stiftverlichting.
 
Schoolomgeving Wielewaallaan
 
Tijdens de zomervakantie worden enkele ingrepen leiden gedaan die zorgen  voor  een veiligere schoolomgeving
Schoolomgeving Athena in de Hugo Verriestlaan
 
Eind 2018 krijgt de schoolomgeving in de Hugo Verriestlaan nieuwe voetpaden. Dat wordt gecombineerd met een veiligere schooltoegang bestaande uit een betere oversteekplaats, uitstulpende voetpaden, goed zichtbare markeringen en stiftverlichting.
2. Snelheidscontroles
 
Ook de snelheidscontroles blijven aangehouden. De politiezone Vlas heeft ondertussen een goed zicht op de moeilijkste punten in Kortrijk en in de deelgemeenten. Die straten zullen meer gecontroleerd worden.
Jaarlijks worden nu sterk gecontroleerd. De politie maakt daarvoor gebruik van een snelheidscamera die is ingebouwd in een voertuig. Dit brengt echter twee beperkingen met zich mee: de politiezone is afhankelijk van die ene wagen en op plaatsen waar men niet kan parkeren, kan men ook geen snelheidscontroles doen.
Twee weken geleden werd daarom een bijkomende, digitale snelheidscamera aangeschaft van de nieuwste generatie.
Deze camera’s kunnen door ieder voertuig worden meegenomen en op elk terrein worden opgesteld, waardoor de politie veel flexibeler snelheidscontroles zal kunnen inplannen.
De camera kan ook worden uitgerust met een ANPR-module die de nummerplaten van voorbijrijdende auto’s leest.
Burgers die vinden dat er in hun straat te snel wordt gereden, mogen dit nog steeds laten weten via het gratis meldpunt 1777. De stad en de politie controleren dan aan de hand van metingen of er extra snelheidscontroles of infrastructurele maatregelen moeten komen.
 
Voor de redactie  : Bernard Decock  - Bron : Seel Seynhaeve dienst communicatie stad kortrijk

Geplaatst op 30.03.2018

Sportgroep Vaste Vuist Lauwe en Running Team Lauwe lopen samen voor het goede doel

Sportgroep Vaste Vuist Lauwe en Running Team Lauwe steunen dit jaar “Stichting tegen Kanker” door deel te nemen aan “Levensloop Kortrijk”  op 22 en 23 september 2018.
Levensloop Kortrijk is een loopevenement en wandelevenement dat 24 uren duurt. De bedoeling is permanent minimum 1 deelnemer op het parcours te hebben. Dit jaar organiseert Kortrijk dit langs de Leieboorden.
 
Voorzitter Vaste Vuist Lauwe Defossez Dries: “Om dit goede doel maximaal te steunen vragen wij jullie om deze datum vrij te houden.”
Voor diegenen die zich wensen voor te bereiden op de Levensloop, hebben wij een samenwerking met Running team Lauwe aangegaan. Zij organiseren een Start2Run vanaf 12 april 2018 op de terreinen van KWSC Lauwe en dit op donderdagavond om 19u30 en zondagmorgen om 9u.
 
Inschrijving voor de Start2Run te Lauwe kan via dries@vastevuist.be. Kostprijs voor leden van sportgroep Vaste Vuist Lauwe bedraagt €10, niet-leden betalen €20.
 
Check ook https://www.levensloop.be/relays/kortrijk-2018
 
Voor de redactie  : Bernard Decock- Bron :  Dries Defossez Vaste Vuist Lauwe
 

Geplaatst op 30.03.2018

25 burgemeestersen schepenen steunen 25 verschillende kamplocaties

Idee Kids vzw geeft 500 gratis kampen weg aan 25 burgemeesters, schepenen van jeugd en OCMW-voorzitters dankzij de #samenopkamp-actie waarbij 2000 kinderen op 25 verschillende kamplocaties samen duidelijk maken hoe fijn het is om op kamp te gaan en spelenderwijs avonturen te beleven.
 
Idee Kids vzw daagt en deelt uit!
Samen is alles zo veel leuker dan alleen. Om het belang van kwalitatieve opvang en de meerwaarde van samen spelen en van elkaar leren in de vakantieperiodes extra in de kijker te zetten organiseert Idee Kids vzw een heuse #samenopkamp-actie. Op donderdag 12 april om 13u00 zal de enige echte paashaas 25 kamplocaties uitdagen! Het doel is om met 2000 kinderen verspreid over 25 kamplocaties het woord SAMEN te maken en vast te leggen op beeld.
 
De paashaas overhandigt nadien 20 waardebonnen voor een gratis kamp bij Idee Kids vzw aan
de aanwezige burgemeester, schepen van jeugd en/of OCMW-voorzitters. Hij/zij komt vaak in aanraking met gezinnen die het moeilijker hebben en voor wie #samenopkamp niet evident is. Net om die kinderen ook de kans te geven om zich volledig te ontplooien in een niet-schoolse omgeving, geeft Idee Kids vzw 20 gratis kampen per locatie weg. Dit komt neer op een totaal van 500 kampen. Op die manier zorgt Idee Kids vzw er mede voor dat er meer kinderen kansen krijgen om ook tijdens de vakantieperiodes kampplezier te delen met vriendjes en vriendinnetjes en samen op kamp kunnen gaan.
 
Burgemeesters, schepen van jeugd en OCMW-voorzitters van de betreffende steden en gemeenten werden hier op uitgenodigd om de actie extra kracht bij te zetten. Een foto- en persmoment van de #samenopkamp-actie wordt voorzien op 25 locaties over heel Vlaanderen en het Brussels hoofdstedelijk gewest op donderdag 12 april 2017 om 13u.
 
Idee Kids vzw
Idee Kids vzw is een landelijk erkende jeugdvereniging die sinds 1995 ‘kampen waar je iets van opsteekt’ organiseert voor kinderen tussen 3 en 12 jaar. Spelenderwijs leren, ontdekken en ervaren staan centraal en vormen het recept voor unieke en onvergetelijke vakanties.
Wij geven alvast het goede voorbeeld. Dankzij onze samenwerking met vakantieparticipatie genieten ook 4 kinderen van een gratis kamp met overnachting in Dikkele tijdens de tweede week van de paasvakantie. Zij zullen, samen met 16 vriendjes en vriendinnetjes, ondergedompeld worden in de natuur waarbij een hoogteparcours, een reuzenkano en waterskiën de basis vormen van deze avontuurlijke kampweek.
 
Voor de redactie  : Bernard Decock - Bron  : Marlies Verougstraete -Verantwoordelijke communicatie Idee Kids vzw
 
 
 
 Geplaatst op 30.03.2018

ONTDEK ALLE WERKEN VAN PUBLIC ART FESTIVAL THE CRYSTAL SHIP

In het kader van Street Art festival The Crystal Ship waren meer dan 40 (inter)nationale artiesten aan het werk. Ze zorgen voor gigantische muurschilderingen en interventies in de stad. Al deze werken zijn permanent te bewonderen in de Stad aan Zee.
In de paasvakantie van 2018 komen daar nog eens een 15-tal grote werken bij!
 De werken vormen een artistiek parcours in de binnenstad en op Het Groen Lint rond Oostende. In zijn genre is “The Crystal Ship - Public Street Art Festival” het grootste in Europa.
THE CRYSTAL SHIP WANDELING MET GIDS
Wil je meer te weten komen over de unieke street art in Oostende? Dat kan! Onder leiding van een gediplomeerde gids ontdek je de mooiste en spectaculairste kunstwerken van The Crystal Ship. Er zijn dagelijks wandelingen tussen 4 en 15 april, maar snel zijn is de boodschap! Het aantal plaatsen is immers beperkt.

KUNST OP KINDERMAAT: THE CRYSTAL SHIP KIDS GUIDE

Ook voor kinderen zijn de kunstwerken van The Crystal Ship een grote culturele ontdekkingstocht. Maar met 'The Crystal Ship Kids Guide' wordt dit nóg leuker!
Elk excuus is goed voor een overnachting in Oostende. Maar de street art van The Crystal Ship verkennen is toch een van de betere! Ontdek de meer dan 50 gigantische muurschilderingen in Oostende, wij zorgen dat er een fiets-en wandelplan klaarligt op je kamer samen met een set The Crystal Ship-postkaarten. Zo ben je direct klaar om op ontdekking te gaan in de Stad aan Zee. Boek hieronder alvast je verblijf. Veel plezier!
  • Fiets- en wandelplan op de kamer
  • Set van zes The Crystal Ship postkaarten
  • Kids Guide: ontdek The Crystal Ship met kinderen aan de hand van leuke opdrachtjes
 


Voor de redactie :  Bernard Decock - Bron  :  Oostende De  Stad aan Zee 

Geplaatst op 30.03.2018

Opleidingscentrum Familiezorg West-Vlaanderen vzw diplomeert 12 verzorgenden/zorgkundigen

12 pas afgestudeerde verzorgenden/zorgkundigen kunnen professioneel aan de slag in de thuiszorg of residentiële sector. Ze ontvingen hun diploma ‘verzorgende/zorgkundige’ na afloop van een intensief studie- en stagejaar aan het Opleidingscentrum Familiezorg West-Vlaanderen vzw.
 
De volgende opleiding start in september 2018. Ze is gratis voor werkzoekenden, verloopt in samenwerking met VDAB, duurt iets meer dan 12 maanden en bestaat uit een boeiende combinatie van theorie- en praktijklessen en stages in de eigen regio.
 
Binnenkort organiseert het Opleidingscentrum Familiezorg West-Vlaanderen vzw open infomomenten in heel de provincie. Al wie interesse heeft in de opleiding en in een beroep in de zorg, is welkom. Meer info op www.familiezorg-wvl.be of via tel. 056 20 15 48.

Voor de redactie  : Bernard Decock  Bron  : Familie Zorg West-Vlaanderen

Geplaatst op 30.03.2018

Moen krijgt een supportersdorp tijdens het WK voetbal

Onder de naam Moendial 18 slaan Red Devils Moen en Moen Feest de handen in elkaar tijdens het WK voetbal in Rusland. Alle wedstrijden van de Rode Duivels zullen outdoor op groot scherm getoond worden. Als locatie werd voor het “Millennium Park” aan de Vaartstraat in Moen gekozen. Het evenement is gratis toegankelijk voor iedereen. Doelpubliek: iedereen die de nationale ploeg een warm hart toedraagt. Voor de tweede maal organiseren Red Devils Moen en Moen Feest samen een evenement voor de wedstrijden van de Rode Duivels. In tegenstelling tot op het EK 2016, waar het supportersfeest nog doorging in zaal TAP, zullen de wedstrijden nu buiten te zien zijn op een led scherm van 12m². Het feest gaat door in het Millennium Park aan de Vaartstraat in Moen, een prachtig stukje groen aan de rand van het kanaal Kortrijk-Bossuit. Frederik Roelant (Moen Feest) getuigt: ”We zijn heel blij dat deze Moense locatie eindelijk eens voor een evenement kan gebruikt worden, het is er verkeersveilig en er is ruimte zat om een mooi supportersdorp te bouwen”.
De bedoeling van Moendial 18 is een leuke namiddag of avond voor het hele gezin te organiseren. Zo zullen er in het gezellige supportersdorp naast eet- en drankstandjes ook activiteiten voor de allerkleinsten voorzien worden. Om de supportersbeleving compleet te maken zal elke wedstrijd voorafgegaan en gevolgd worden door een DJ-set. David Rohaert (Red Devils Moen) geeft hieromtrent ook nog het volgende mee: “We wensen hét WK event van de Zuid West Vlaamse regio te worden en mikken op alle inwoners uit Groot Zwevegem en Groot Avelgem”.
De eerste wedstrijd op het programma is deze tegen Panama op maandag 18 juni om 17u. Vanaf dan wordt elke wedstrijd van de Belgen getoond om hopelijk te eindigen met de finale op 15 juli. De inkom is gratis.


Voor de redactie :  Bernard Decock - Bron  :  Voor de Red Devils Moen  / David Rohaert

Geplaatst op 30.03.2018

Café deDingen ondergaat na 8 jaar metamorfose

Vanaf 1 mei opent deDingen elke dag vanaf 8u en breidt het team van deDingen fors uit. Erik Coene en Elke Herrebaut openen een vernieuwd dagcafé met koffiebar en ontbijt/brunchplek en dit najaar openen Egbert Glorieux en Arn Simoens er een nieuwe stads(micro)brouwerij in het oude bakkersatelier. Voor de aankoop van het gebouw en de uitbouw van het nieuwe project zoekt het team nog steun van mogelijke investeerders.

Erik en Elke reisden een tijd door Nieuw-Zeeland, werkten er in een koffiebar en leerden daar de knepen van het baristavak. Op dit moment werken ze allebei in Viva-Sara Kaffée. “We leerden Brecht van deDingen enkele jaren geleden kennen op een koffieworkshop in z’n café”, zegt Erik Coene.

Dagcafé

“Al jaren dromen we van een eigen plek. In Kortrijk kwamen er de laatste tijd veel koffieplekken bij. Toffe plaatsen maar onze troeven zijn de leuke nonchalance van deDingen, de aandacht en kennis die we hebben over koffie en de perfectie die we nastreven in wat we aanbieden. Een koffiebar die niet ‘hip’ moet zijn maar écht. DeDingen leek ons de ideale plek hiervoor. Een beetje afgelegen en eigenwijs“, vertelt Erik.

“Naast heerlijke ontbijten kun je bij ons ook terecht voor goede koffie van diverse branders en origine, een snelle lunch of kleine zoetigheden”, gaat Erik verder.

Microbrouwerij

De microbrouwerij is het geesteskind van Arn Simoens en Egbert Glorieux. Beiden brouwen al enkele jaren als hobby en volgden een opleiding brouwerij en bierkenner. “Voor ons was het belangrijk om onze goesting om te brouwen om te zetten in een officiële microbrouwerij, hoe kleinschalig die ook zal zijn. Deze unieke gelegenheid om samen met Brecht het pand te kopen, kwam op een perfect moment voor ons. We ontwikkelden drie bieren waarvan er alvast 1 helemaal op punt staat en vast op de kaart zal staan van deDingen”, vertelt Arn Simoens. 
“Na een grondige make-over van het oude bakkersatelier achteraan het pand, willen we een unieke, Kortrijkse (stads)brouwerij zijn die écht zelf en in het centrum brouwt. Onze bieren zullen vast op de kaart van deDingen staan maar we willen uiteraard meer doen. Denk aan experimenteren met collega-brouwers, proeverijen, foodpairing en simpelweg leuke evenementen organiseren”, zegt Arn.

deDingen

“We kochten het pand samen aan en zoeken ernaast nog wat investeerders. Er komt een nieuwe overdekte binnentuin, extra zitplaatsen, een nieuw toilet en als we wild mogen dromen, een kruidenserre en terras op het dak”, zegt Brecht Soenen, die 8 jaar geleden het café opstartte. 
“Ik blijf het avondcafé runnen en trek op zonnige dagen met een bakfietsbar door de straten en pleinen van de stad. Elk jaar zetten we soms een terrasje op de leiebrug. Met de verlaagde leieboorden wordt dat wat moeilijker denk ik. Met de bakfiets wordt zo’n terras makkelijker te verantwoorden én is het bovendien verplaatsbaar”, knipoogt Brecht.

“Het aanbod ‘s avonds breiden we uit met kleine hapjes, gastkoks op zaterdagavonden, een uitgebreide brunch op zondag en dit najaar dus met de bieren van de nieuwe microbrouwerij die opent dit najaar. Het is van 1962 geleden dat er nog bier werd gebrouwen op het Buda-eiland”, zegt Brecht.


Tijdens de verbouwingen en het klaarstomen van de nieuwe plannen blijft het café en de koffiebar open. 
Geïnteresseerden, die het  project genegen zijn en willen investeren, kunnen contact opnemen met Brecht. (0477 79 35 09 of brecht@dedingen.be) Binnenkort start een campagne op winwinner.be alsook een crowdfunding voor de brouwerij.

Voor de redactie :  Bernard Decock - Bron  : Brecht Soenen

Geplaatst op 30.03.2018

Kunstwerkt roept kunstenaars op om deel te nemen aan Buren bij kunstenaars!

Op vrijdag 19, zaterdag 20 en zondag 21 oktober 2018 is er een nieuwe editie van Buren bij kunstenaars. Ook tijdens de 15de editie van dit open atelierweekend tonen kunstenaars in heel West-Vlaanderen hun werk aan het grote publiek. Vorig jaar namen meer dan 2600 kunstenaarsdeel aan dit jaarlijkse bruisende weekend vol beeldende kunst. Kunstwerkt neemt vanaf dit jaar de organisatie van Buren bij kunstenaars voor haar rekening en roept kunstenaars op om ook dit jaar massaal deel te nemen.
“Ik hou van dit succesvol West-Vlaams initiatief waarbij een groot publiek de kans krijgt om een kijkje te nemen in het atelier van een professionele of amateurkunstenaar. Ook voor de kunstenaars is dit initiatief van goudwaarde: ze krijgen de gelegenheid hun werk te presenteren aan hun buren en naaste omgeving. Ik kijk al uit naar de uitrol van de West-Vlaamse Buren bij kunstenaars in heel Vlaanderen!” – Sven Gatz, Vlaams Minister van Cultuur
In heel de provincie stellen kunstenaars tijdens het 3de oktoberweekend hun atelierdeuren open. Amateurs of professionelen, vanuit om het even welke discipline (tekenkunst, grafiek, schilderkunst, beeldhouwkunst, fotografie, multimedia, keramiek, glas, textiel…) kunnen zich inschrijven, online via www.burenbijkunstenaars.bevanaf 26 maart tot en met 30 april 2018.
Belangrijk: Deelnemen is gratis. Initiatieven met commerciële doeleinden zijn niet toegelaten. Alle deelnemende ateliers zijn in West-Vlaanderen gevestigd.
Buren bij kunstenaars werkt samen met Le Nord en Pas-de-Calais die op hun beurt open atelierdagen organiseren voor hun regio. De atelierdeuren over de Franse grens gaan op andere tijdstippen open. Zo kan je op 5, 6 en 7 oktober heel wat kunstenaars in Pas-de-Calais gaan bezoeken. Op 12, 13 en 14 oktober zijn de ateliers in Le Nord aan de beurt.
Kunstwerkt neemt vanaf dit jaar de organisatie van Buren bij kunstenaars voor haar rekening. We moedigen beeldende kunstbeoefenaars in heel Vlaanderen aan en tonen hun werk in projecten, een webgalerie en tijdschrift.
Wil je meer info over Buren bij kunstenaars? Neem dan contact op met
Kunstwerkt – 09 235 22 70 – info@burenbijkunstenaars.be - Magalie Lagae / magalie@kunstwerkt.be - Els Buffel / els@kunstwerkt.be
of best eens surfen naar  : www.burenbijkunstenaars.be - www.kunstwerkt.be


Voor de redactie  : Bernard Decock - Bron  : Buren bij Kunstenaars

Geplaatst op 30.03.2018

NV Internationale Luchthaven Kortrijk-Wevelgem

Nieuwe beheerstructuur voor de luchthaven Kortrijk-Wevelgem formeel geactiveerd - de luchthaven eist haar plaats op als volwaardige Vlaamse regionale luchthaven.
De West-Vlaamse Intercommunale Wevelgem-Bissegem (W.I.V.W.B.), een samenwerkingsverband tussen 13 lokale partners, dat tot voor kort instond voor het beheer en de uitbating van de luchthaven, is sinds gisteren officieel overgenomen. Meteen werd een nieuwe vennootschap geactiveerd, zijnde de NV Internationale Luchthaven Kortrijk-Wevelgem (NV ILKW), die alle rechten en plichten van de oude structuur overneemt via een zogenaamde overdracht van algemeenheid. De POM West-Vlaanderen staat in voor 57% van de aandelen in de nieuwe structuur, het Vlaams Gewest 33% en Intercommunale Leiedal 10%.
Het heeft heel wat voorbereidende stappen en beslissingen gevergd in een complex dossier, maar onder impuls van de POM West-Vlaanderen en het Vlaams Gewest werd gisteren een definitieve akte verleden waarbij het beheer en de uitbating van de luchthaven in handen komt van 3 nieuwe aandeelhouders. Via het Vlaams Gewest is meteen de verankering van Kortrijk-Wevelgem als volwaardige Vlaamse regionale luchthaven, net zoals Antwerpen en Oostende-Brugge, verzekerd. De nieuwe structuur is een stuk eenvoudiger en zou bijgevolg ook een stuk slagkrachtiger moeten zijn en dus beter aangepast aan de toekomstige uitdagingen.
Deze hervorming was noodzakelijk om binnen afzienbare tijd over te kunnen gaan naar een volledige privatisering van de exploitatie van de luchthaven Kortrijk-Wevelgem, conform het Vlaams decreet van 10 juli 2008 betreffende het beheer en de uitbating van de regionale luchthaven (het zogenaamde LOM/LEM-decreet). De nieuwe vennootschap heeft als belangrijkste doelstelling deze overgang richting privatisering mogelijk maken.
De nieuwe aandeelhouders hadden verschillende voorwaarden gesteld alvorens deze nieuwe structuur kon worden geactiveerd, waaronder een definitieve regeling voor dienstverlening op het vlak van luchtverkeersnavigatie alsook een sluitende financiering op dat vlak. De POM West-Vlaanderen en het Vlaams Gewest hebben hiervoor de afgelopen periode intens onderhandelingen gevoerd en zijn erin geslaagd om hiervoor de nationale luchtverkeersleider Belgocontrol in te schakelen als dienstverlener. Meteen werd ook de toelage door het Vlaams Gewest voor luchtvaartveiligheid- en beveiliging (safety & security) verhoogd van 1,2 miljoen euro per jaar naar 1,7 miljoen euro waardoor deze kost kan worden gedragen.
Daarnaast werden door de nieuwe aandeelhouders ook bijkomende investeringsmiddelen gemobiliseerd van om en bij de 10 miljoen euro. Ongeveer 7,5 miljoen euro hiervan zal in de komende 2 jaar worden gespendeerd aan een noodzakelijke modernisering van de luchthaveninfrastructuur, zoals de aanleg van een nieuwe taxibaan en de integratie van een luchthaven gebonden (industrie)zone.
Bijkomend zal ook sterk worden ingezet op een professionalisering van het management van de luchthaven alsook een rebranding van de luchthaven als premium product op het vlak van zakenluchtvaart. Op voordracht van de POM West-Vlaanderen werd hiertoe onder meer een nieuwe afgevaardigde van het dagelijks bestuur aangesteld, namelijk dhr. Dirk Van Belleghem. De luchthaven nieuwe stijl zal worden gelanceerd op een customer event in juni van dit jaar.
| 2
Filip Daem, namens het Vlaams Gewest: “Ons economisch model moet het vooral hebben van export. Het is dan ook een must dat onze West-Vlaamse bedrijven, snel en vlot toegang krijgen tot hun relevante markten. Maar nog méér moeten potentiële klanten vanuit alle continenten de snelste weg naar één van Europa’s meest dynamische regio’s aangeboden krijgen. De internationale luchthaven Kortrijk-Wevelgem als poort op de wereld, vormt in deze strategie om onze Vlaamse welvaart in stand te houden, dan ook een onmisbare schakel.”
Jean de Bethune, namens POM West-Vlaanderen: “Gelet op de toenemende mobiliteitsproblematiek in de Vlaamse Ruit en de congestie op en rond de luchthaven van Zaventem, vormt de luchthaven Kortrijk-Wevelgem een snel en flexibel alternatief ten gunste van de internationale bereikbaarheid van het zakenleven in de ruime regio. De POM West-Vlaanderen neemt haar verantwoordelijkheid in dit dossier als economische ontwikkelingsmaatschappij en doelstelling is om deze toekomstgerichte asset in de komende periode verder te valoriseren ten gunste van het economisch en industrieel weefsel.“
Onderaan v.l.n.r : Filip Daem, Jean de Bethune, Caroline Bonte Bovenaan v.l.n.r. : Rudolf Scherpereel, Marie De Clerck, Martine Vanryckegem, Vincent Van Quickenborne

Voor de redactie  : Bernard Decock - Bron  : Van Eeckhoute Stefaan  / Kortrijk Airport
Geplaatst op 30.03.2018

De vriendelijkste handelaar is gekend

Op woensdag 28 maart werden in CC Kruispunt in Diksmuide de vriendelijkste handelaars van:
Alveringem, De Panne, Diksmuide, Harelbeke, Heuvelland, Hooglede, Houthulst, Ieper, Ingelmunster, Izegem, Koksijde, Kortemark, Kortrijk, Langemark-Poelkapelle, Lichtervelde, Lo-Reninge, Middelkerke, Moorslede, Nieuwpoort, Poperinge, Roeselare, Staden, Veurne, Vleteren, Wevelgem en Zonnebeke bekend gemaakt en gehuldigd. William Boeva was de gastheer van de avond en zorgde voor de nodige ‘Komedie’.
Hoe werd de Vriendelijkste handelaar van een gemeente in 2017 gekozen?
Alle handelaars die op www.handelsgids.be staan hebben het hele jaar een banner gehad: Stem ons tot vriendelijkste handelaar (nu nog steeds maar is nu voor de verkiezing van de Vriendelijkste Handelaar van 2018). Iedereen kon dus een stem uitbrengen.
Tijdens de Lente- en eindejaarsactie van Handelsgids werden miljoenen deelnemingsformuliertjes met een logincode alsook duizenden affiches uitgedeeld aan de kmo’s. Dit zijn twee gratis acties waar alle handelaars kunnen van genieten. Telkens een klant van een KMO meedeed met één van deze acties werd aan hen gevraagd ook een quotering te geven voor zijn of haar klantvriendelijkheid. Dit is aan meer dan 200.000 handelaars gevraagd. Uiteindelijk kwamen 5 587 handelaars in Vlaanderen aan voldoende stemmen om kans te maken op de titel van Vriendelijkste Handelaar
Om de Vriendelijkste Handelaar te kunnen worden, moest de handelaar van minstens 50 verschillende klanten een quotering krijgen. Deze mochten ook commentaar – recensies – en tips  bijvoegen en er waren een deel leerrijke, maar ook zeer grappige suggesties bij.

De scores zijn nu bekend. Elke gemeente heeft zo een vriendelijkste handelaar. De vraag is: wie zijn de vriendelijkste handelaars?
De bekendmaking gebeurde gisterenavond ( 28 maart 2018) tijdens de Awarduitreiking  van de “Vriendelijkste Handelaar 2017” in Diksmuide
 
Ontstaan verkiezing Vriendelijkste Handelaar
In 2014 werd een eerste test gedaan in enkele tientallen gemeenten. Dit werd warm onthaald. In 2015 werd het uitgebreid naar gans Vlaanderen.
Vriendelijkheid is een troef, dat zet Handelsgids.be dan ook graag in de kijker. ”Buiten service en vakkennis, kleinschaligheid en specialisatie, staat klantvriendelijkheid op de eerste plaats!” klinkt het overal.
Zaakvoerder van Handelsgids.be Luc Verheyden: “Het is het belangrijkste stokpaardje voor een KMO en het kost niets”. “Ik stoorde mij dikwijls aan het onvriendelijk gedrag van sommige KMO’s en wilde dit hekelen om hen te helpen. Zo heb ik dan, om dit onder de aandacht te brengen, de verkiezing van de ‘Vriendelijkste handelaar’ gelanceerd”.
Verkozen worden betekent veel voor een handelaar, want door de erkenning geeft dit vertrouwen aan zijn bestaand cliënteel en  trekken zij hierdoor ook nieuwe klanten aan. Want welke klant wordt nu niet graag vriendelijk behandeld.

De Vriendelijkste Handelaars van 2017 ontvingen een Award dat hij of zij in hun zaak kan tentoonstellen. Verder kregen de winnaars extra advertentieruimte op handelsgids.be t.w.v. €600.. De 2de, 3de en 4de plaats kregen een advertentieruimte van €300 aan reclamebudge
 
 
Volgende  winnaars uit de regio mochten een waardevolle prijs in ontvangst nemen  :
 

Harelbeke Massage- en Reikipraktijk Karl 1ste
Harelbeke Kinderkapsalon Ann 2de
Harelbeke A.C.C Domestic Services BVBA 3de
Harelbeke Klusjes Kesteloot 4de
Kortrijk Slagerij Chris & Micheline 1ste
Kortrijk DHZ Gheysen BVBA 2de
Kortrijk Salons 't Waaihof 3de
Kortrijk Brood & Banket Debeuf 4de
Wevelgem Le Barbier 1ste
Wevelgem Charlie's Petshop & Bakery 2de
Wevelgem Slagerij - Traiteur De Loof 3de
Wevelgem Profile Stevens 4de
 
Voor de redactie  : Bernard Decock - Bron en fotografie  : Handelsgids

Geplaatst op 30.03.2018
3090 artikelspagina's: 1 ... 6 7 8 9 10 <<< 11 >>> 12 13 14 15 16 ... 310