Onafhankelijke digitale krant voor Zuid-West-Vlaanderen

Zoeken

Uw reclame op deze site
voor slechts 0,70 per dag
Alle info: klik hier

Welkom

Gratis plaatsen wij uw foto('s) op deze site met de daarbijhorende tekst,voor verenigingen, sportclubs, diverse bijeenkomsten, familie gebeurtenissen, optredens, stads activiteiten enz...

Iedereen kan ook zelf één of meerdere foto's in hoge resolutie met een daarbij horende tekst van zijn of haar vereniging sportclub enz... zoals hierboven vermeld opsturen naar : zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com.

Contact Redactie & Verantwoordelijke uitgever: Bernard Decock
E-mail: zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com
Gsm: 0495 25 45 47

Buren bij Kunstenaars

Beeldende kunst is springlevend, en ze is overal waar je ze niet verwacht. Buren bij kunstenaars is daar het bewijs van: van 18 tot 20 oktober kon je dit weekend  het werk van maar liefst 125 beeldend kunstenaars bezichtigen in Kortrijk.
Dankzij de 16de editie van Buren bij Kunstenaars  , en als je geluk had mocht  je meteen ook eens binnengluren in hun atelier.
Beeldhouwers, schilders, glaskunstenaars, keramiekers, fotografen, tekenaars ...
Ze wonen allemaal in je buurt. Bovendien gooiden  ook heel wat collectievenkunstacademies en verenigingen hun deuren open voor nieuwsgierige pottenkijkers. 
 
Voor de redactie & fotografie : Bernard Decock  

Geplaatst op 20.10.2019

Agoria Solar Team wint World Solar Challenge

Het Agoria Solar Team neemt voor de allereerste keer de wereldtitel mee naar huis. Het team heeft 15 maanden lang gewerkt aan de BluePoint, de zonnewagen waarmee ze deelnamen. Video’s, foto’s en contacten ter plaatse vindt u hier.
Het Belgische team kan met hun achtste deelname de wereldbeker mee naar huis nemen. ‘Het is echt een ongelooflijk gevoel om hier nu te staan aan de finishlijn, als wereldkampioen!’ vertelt Willem-Jan Claes. Gisteren werd al duidelijk dat het een nek-aan-nek race zou worden. Tijdens de voorlaatste racedag konden de belgen dankzij een slimme racestrategie hun tijdsverschil van 43 minuten zo goed als wegwerken. Met slechts 2 minuten en 27 seconden achterstand begonnen de studenten aan de laatste racedag. Het team nam ongeveer 250 kilometer voor de finish de eerste plaats in. ‘We hebben deze keer gefocust op de betrouwbaarheid en afwerking van de wagen, en dat loonde in deze race’ gaat Willem-Jan verder.
Tot de limiet
Het wereldkampioenschap is een challenge en geen race, dat is deze editie duidelijk geworden. Twee van de teams uit de challenger klasse, waar ook onze landgenoten in deelnemen, vlogen eerder in de race van de baan door een grote windvlaag. Deze ochtend is de voormalige wereldkampioen moeten stoppen door een brand in hun wagen.
Bij deze editie was het opmerkelijk hoe lang de topteams in elkaars buurt bleven. Andere jaren was de afstand tussen de teams na de tweede racedag al erg groot. Dat het WK zo spannend was, komt doordat de verschillende zonnewagens zeer sterk op elkaar lijken en de strategie van de teams gelijkaardig was. Dit veroorzaakte dat de teams hun wagen tot de limiet moesten drijven. Enkele teams gingen ook over deze limiet, wat zware gevolgen had. Door de vele testkilometers van de BluePoint, wist het Agoria Solar Team exact waar hun limiet lag en konden ze op die manier als eerste de finishlijn in Darwin bereiken.
Meer info
De Bridgestone World Solar Challenge is een challenge van 3021 km lang waar 46 teams uit 23 verschillende landen deelnemen. De race start op 13 oktober en het Belgische team hoopt aan te komen op donderdag 17 oktober.
 
Voor de redactie  : Bernard Decock  /  Bron  :  Meulewater Frederick - Agoria Team  

Geplaatst op 17.10.2019

Stad Kortrijk geeft gemachtigd opzichters degelijke uitrusting

Bij heel wat Kortrijkse scholen zorgen vrijwillige gemachtigd opzichters ervoor dat jonge fietsers en voetgangers
veilig kunnen oversteken. Zij zijn een onmisbare schakel voor de verkeersveiligheid in onze schoolomgevingen.

Als appreciatie en dank voor de gemachtigd opzichters komt er een uitrusting met degelijk materiaal. Het idee komt van
gemachtigd opzichter Rudi Dewilde, die al jaren met zijn ploeg de schoolomgeving in Bissegem veiliger maakt.

De gemeenteraad keurde het voorstel goed en voorziet nu in uniform materiaal voor alle gemachtigd opzichters. Voorheen
werd dit vaak voorzien door de scholen zelf. Bovendien hadden de gemachtigd opzichters geen verkeerstoorts, wat voor de
zichtbaarheid in de vroege ochtend nadelig is.

Er werd intussen via een digitaal formulier een oproep verstuurd naar alle 33 basisscholen in Kortrijk (goed voor 46
vestigingen). Via deze bevraging wil de stad ook een actueel beeld schetsen van de schoolomgevingen waar gemachtigd
opzichters actief zijn.

De kledij die de gemachtigd opzichters krijgen, kan tijdens de vakantieperiodes gewassen worden door de stad.

De uitrusting die geleverd wordt aan alle deelnemende scholen:

- Reflecterend stopbordje C3 (wettelijk verplicht)
- Nationale driekleuren armband (wettelijk verplicht)
-Winter Fluojas met logo Stad Kortrijk (NIEUW)
- Lichtgevende verkeerstoorts. (NIEUW)

 Op de foto  :  Axel Weydts, schepen van mobiliteit ( SPA ) , Tine Soens Vlaams parlement  ( SPA ) , Wim Callewaert , Rudy Dewilde  , Stefanie Moenens en Els Dewitte

 Voor de redactie & fotografie  : Bernard Decock / Bron  Seel  Seynheve - Persverantwoordelijke Stad Kortrijk
 

Geplaatst op 17.10.2019

Heb jij al gestemd? Twijfel je nog?

Sinds maandag 14 oktober  loopt in Kortrijk het 1e digitaal referendum van Vlaanderen. Een idee dat ze  voorstelden in punt 15 van het  verkiezingsprogramma en nu deel uitmaakt van het bestuursakkoord.

Alle Kortrijkzanen vanaf 16 jaar mochten  jaarlijks stemmen over een vraag. Dit jaar is de vraag: ben je akkoord dat de Kortrijkse binnenstad één vaste zondag per maand autovrij wordt?

Stemmen kan je nog doen tot zondag 20 oktober om 16u op www.kortrijk.be. Zeker doen want hoe meer Kortrijkzanen stemmen, hoe krachtiger het signaal is dat we onze burgers vaker mogen betrekken bij het bestuur van onze stad. Op donderdag avond  werdt er vanaf 19u30 een groot debat in de Budafabriek georganiseert  (Dam 2, Kortrijk) met 4 experten pro en contra namelijk  Wouter Baert Voorzitter fietsberaad , Wouter Blomme Voorzitter Unizo West-Vlaanderen ,  Prof.Dirk Lauwers Mobiliteitexpert UGent en Stijn Blankaert Woordvoerder automobillisten Freesponsible.. Het werdt één  interessante discussie.

Voor de redactie  : Bernard Decock  /  Bron  : Maarten Vander Stichele - voorzitter Open Vld Kortrijk 

Geplaatst op 17.10.2019

Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits kaart visserijproblematiek in het kader van Brexit aan bij Europees Commissaris Vella

Vlaams minister van Landbouw en Visserij Hilde Crevits ontmoet morgen Europees Commissaris voor Maritieme Zaken en Zeevisserij Karmenu Vella. Dat heeft minister Crevits geantwoord in de commissie Landbouw en Visserij van het Vlaams parlement op een vraag van Vlaams parlementslid Jeremie Van Eeckhout. Minister Crevits zal bij Vella de knelpunten aankaarten die op Vlaanderen kunnen afkomen in het kader van de Brexit. Ze zal beklemtonen hoe belangrijk het behoud van de wederzijds toegang met behoud van vangstrechten tot de Britse wateren voor onze vloot is.
De Vlaamse vloot is goed voor ongeveer 70 vissersvaartuigen en bijna 400 vissers. Samen met de visveilingen aan zee en de visverwerkende bedrijven telt de visserijsector ongeveer 2500 rechtstreekse jobs in Vlaanderen. Bij een harde Brexit valt niet uit te sluiten dat het Verenigd Koninkrijk zijn wateren afsluit voor vaartuigen uit de Europese Unie. Nochtans is de toegang tot de Britse wateren cruciaal voor onze vloot. 
Minister Crevits bereidt wel samen met de Vlaamse visserijsector een aantal maatregelen voor. Maar een zeer groot stuk van de oplossing bevindt zich op Europees niveau. Hier wordt samengewerkt aan een waaier van maatregelen die snel kunnen worden geactiveerd in geval van een harde Brexit. Hiervoor is een groep van acht lidstaten continu in overleg met de diensten van de Europese Commissie. Het gaat om het bekomen van visvergunningen, voorbereidingen op het vlak van controles, steunmaatregelen voor de sector en het zoeken van andere visgronden voor de betrokken vaartuigen. Europa kan via het Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij de lidstaten toelaten om in vergoedingen voor reders en vissers te voorzien. Vlaanderen pleit hierbij in eerste instantie voor extra middelen op Europees niveau via een specifiek Brexit-fonds.
Vlaams minister van Landbouw en Zeevisserij Hilde Crevits: “Voor Vlaanderen is het van cruciaal belang dat onze vissers bij een Brexit hun activiteiten verder kunnen zetten in de Britse wateren. De vissector is economisch een belangrijke sector met 2500 rechtstreekse jobs. We vragen Europa om zeer alert te zijn en indien nodig via een Brexit-fonds in extra middelen te voorzien als onze vissers getroffen worden.”


Voor de redactie  : Bernard Decock / Bron  : Arne De Brabandere -  KABINET VAN DE viceMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING 

Geplaatst op 16.10.2019

KARAOKE FOR LIFE

De warmste avond van het jaar vindt op 23 november plaats in Theater Antigone, want dan kan je komen zingen op onze Karaoke for life. Kluts je stembanden door elkaar en oefen nog snel de lyrics van je favoriete band. Samen met onder meer Dominique Van Malder en Joris Hessels van Radio Gaga, Tania Van der Sanden en Lucas Van den Eynden zingen we de hele avond de centjes aan elkaar. Wil je scoren met ABBA of tover je tien euro uit je zak voor Gers Pardoel? Alles kan, van een duet met je favoriete collega tot een schlager voor je lief.
Hoe gaan we die avond geld inzamelen?
We vragen een inkomprijs van 10 euro en per liedje doe je ook nog een duit in het zakje. Hoe groot die duit is, mag je zelf bepalen, maar voor het goede doel verwachten we uiteraard een extra inspanning. Verder schenken wij ook de volledige opbrengst van onze bar aan De Warmste Week en staat onze Spaarpot for life in de foyer. Op die manier hopen we een mooi bedrag te verzamelen voor De Bolster, de organisatie
waarmee we al jaren ons sociaal-artistiek project realiseren. Van en met: Dominique Van Malder, Joris Hessels, Tania Van der Sanden, Lucas Van den Eynden
  
TICKETS : Op zaterdag op zaterdagb  23 november bij Theater Antigone vanaf 19u

Voor de Redactie : Bernaard Deccock / Bron : Theater Antigone  
 Op Zaterdag 23 november 2019  Bij  Theater Antigone in kortrijk  vanaf 19u 
 

Geplaatst op 16.10.2019

Wereldkampioene thaiboksen .Axana gehuldigd in kortrijks Stadhuis

 Axana Depijpere uit  Heule  die  samen met haar trainer Michael kongolo werden  op dinsdagavond 15 oktober in de bloemetjes gezet door schepen Arne Vandendriesche in het kortrijkse Stadhuis.
De 15 jarige  Axana begon met kickboksen  toen ze amper 5 jaar was bij het Bushido team in Bissegem. Axana  is met voorsprong de beste thaibokser  in haar categorie en een uiterst complete vechter die het tactische spel volledig meester is. Buiten de ring is ze heel beschaamsd en timide. In de ring is ze het tegenovergestelde. Ze traint op heden bij het Bushido Team in Bissegem   en behaalde  de wereldtitel in Turkije in de categorie 51 kilo 14 - 15 jarigen. Ze won de finale tegen een Ierse Kinga Pietraszak. Tegenstaanders in de kwart finale maakten bij Axana  geen schijn van kans .  In 2018  werd ze Belgisch Kampioen Thaiboksen en Europees  kampioen K1 ( soort  kickboksen )  Op 16 november  zal ze deelnemen aan het Belgich Kampioenschap en op 7 december  tijdens de gala wedstrijd van haar club Bushido in Bissegem.  Volgen jaar  zal ze deelnelmen,  aan het wereldkampioenschap in Maleisië maar in de hogere leeftijdscategorie en mogelijk zal ze deelnemen  aan de olympiche spelen  in 2024.
 
Voor de redactie & fotografie  : Bernard Decock


 

Geplaatst op 16.10.2019

Volkse kermis zamelt € 12.000 in voor goede doelen en schenkt rolstoelfiets aan Groep Ubuntu x 8K

De Volkse kermis in Anzegem vond plaats op zondag 30 juni. Er was heel wat te beleven: een quiz, een eetfestijn, … het werd zoals elk jaar een prachtig feest voor de hele buurt. Opnieuw koos de organisatie ervoor om de opbrengst van maar liefst € 12.000 aan het goede doel te schenken. Groep Ubuntu x 8K krijgt voor één van haar woningen een elektrische rolstoelfiets ter waarde van € 4.200. Ook cvba-so Drieweg en De Hoge Kouter krijgen elk een deel van het ingezamelde bedrag.
 
Op maandag 14 oktober overhandigden  de organisatoren van de volkse kermis de elektrische rolstoelfiets plechtig in de woning van  Ubuntu Kortrijk, waar mensen met een verstandelijke beperking wonen die 7 dagen op 7 de klok rond ondersteuning krijgen. De bewoners zorgenden  voor een hapje en een drankje, en testen de rolstoelfiets graag uit.
 
De rolstoelfiets zal goed van pas komen voor de woning. Een aantal mensen zijn minder mobiel en blijven daardoor vaak noodgedwongen thuis in plaats van mee op uitstap te gaan, bijvoorbeeld tijdens de wekelijkse markt. Dankzij de rolstoelfiets krijgen deze mensen nu een stukje van hun vrijheid terug. Ze zijn niet meer beperkt tot de dichte omgeving van de woning in het centrum van Kortrijk, maar kunnen heel Kortrijk en omgeving ontdekken, met een begeleider of vrijwilliger. Er zullen zeker heel wat fietstochtjes volgen langs de Leie en in de nabije omgeving van de woning. Elke bewoner kan met zijn eigen rolstoel het platform oprijden en vastgeklikt worden, zo kan elke bewoner zijn eigen rolstoel meenemen tijdens uitstappen en komt er geen extra hef- en tilwerk meer bij voor de begeleiding. Doordat het een elektrische rolstoelfiets is, kan ook iedereen met de fiets rijden.
 
Voor de redactie & fotografie  : Bernard Decock  / Bron  : Catherine Bodequin- Groep Ubunti
  

Geplaatst op 16.10.2019

Grote opkomst voor jobmarkt in Ring Shopping Kortrijk

Heel wat werkgevers in Ring Shopping Kortrijk zijn op zoek naar nieuwe medewerkers. In totaal gaat het om een 40-tal vacatures. Daarom organiseerde VDAB in samenwerking met Ring Shopping er op dinsdag 15 oktober een jobmarkt. Meer dan honderd werkzoekenden kwamen opdagen en konden direct solliciteren bij de aanwezige bedrijven.
Veertien werkgevers met openstaande vacatures waren dinsdagvoormiddag aanwezig op de jobmarkt. De meeste van hen waren retailbedrijven, gaande van kledingwinkels over een boekhandel en een brillenwinkel tot warenhuizen. Daarnaast zochten ook Securitas, KO-NO brasserie Paris en het schoonmaakbedrijf Jette Clean nieuwe medewerkers op de jobmarkt.
Op drie uur tijd bezochten 110 werkzoekenden de jobmarkt en hadden er een eerste persoonlijk gesprek met een of meerdere werkgevers. Daarnaast konden de werkzoekenden bij VDAB terecht voor bijkomende ondersteuning inzake solliciteren en voor informatie over allerhande opleidingsmogelijkheden.

Voor de redactie  : Bernard Decock  / Bron  : Johan Vandevijvere - VDAB 

Geplaatst op 16.10.2019

Petanqueclubs Zuid Kortrijk vinden samen met de stad oplossing in Brandweerkazerne Aalbeke

Begin dit jaar kwamen enkele petanqueclubs en recreatieve spelers uit Zuid Kortrijk plots zonder speelveld te
zitten. Stad Kortrijk ging samen met hen op zoek naar een oplossing.

Voor de Markobollers werd een oplossing gevonden met de aankoop van een indoor petanqueveld dat in maart 2019 in SC
De Weimeersen werd ingewijd. Voor een aantal andere clubs (Rollebollers, Okra Aalbeke, Neos Marke, Belkorol) werd het
een zoektocht naar een geschikte locatie. Oude Brandweerkazerne   

Oude Brandweerkazerne  

Begin dit jaar kwamen enkele petanqueclubs en recreatieve spelers uit Zuid Kortrijk plots zonder speelveld te
zitten. Stad Kortrijk ging samen met hen op zoek naar een oplossing.

Voor de Markobollers werd een oplossing gevonden met de aankoop van een indoor petanqueveld dat in maart 2019 in SC
De Weimeersen werd ingewijd. Voor een aantal andere clubs (Rollebollers, Okra Aalbeke, Neos Marke, Belkorol) werd het
een zoektocht naar een geschikte locatie.   

De Oude Brandweerkazerne in Aalbeke bleek aan alle voorwaarden te voldoen. Doordat de Chiro Aalbeke ondertussen
een nieuw onderkomen heeft gekregen kwam deze locatie tijdelijk vrij. De stad stelt het gebouw nu één jaar lang gratis
ter beschikking van alle petanqueclubs in Kortrijk. De Rollebollers nemen het voortouw en coördineren de bezetting.
Petanqueclubs die graag willen spelen in de brandweerkazerne kunnen hen contacteren.

De stad zorgde ook voor alle materialen die de verschillende clubs gebruikten om het gebouw samen om te vormen
tot een indoor petanquehal, alles samen goed voor een investering van 2000 euro. Er is een bar in het gebouw en de
petanquebanen voldoen aan alle technische voorwaarden. Per speelsessie zullen een 20-tal spelers kunnen spelen in deze
unieke setting.

Arne Vandendriessche, schepen van Sport: “Begin dit jaar zaten we met de Rollebollers rond tafel nadat die te horen hadden gekregen
niet langer terecht te kunnen in hun huidige (private) locatie. We hebben ons toen geëngageerd om een tijdelijke oplossing te zoeken en
die hebben we ook gevonden. Alle petanqueclubs van Kortrijk, zowel recreatief als professioneel, die dat wensen kunnen het komende
jaar terecht in de Brandweerkazerne van Aalbeke om overdekt te petanquen.”

Ruth Vandenberghe, schepen van Deelgemeenten en Gebiedswerking: Begin dit jaar kwam Okra met dezelfde vraag via de plaatselijke
gebiedswerking tot bij mij. Samen met collega Arne gingen we op zoek naar een totaaloplossing voor alle clubs en verenigingen.
Petanque brengt mensen samen. Het is laagdrempelig, toegankelijk en vooral leutig met vrienden.
 

Petanque in Kortrijk

Petanque is een sport die een gestage groei kent in Vlaanderen. Er zijn 110 clubs in Vlaanderen met samen zowat 7000
leden. De laatste 5 jaar kent de federatie een jaarlijkse aangroei van 5 à 10%.
In Kortrijk zijn er drie clubs die zich aansloten bij de federatie maar er zijn ook heel wat gelegenheidsteams waaronder de
clubs die deze sport recreatief beoefenen.
Petanqueclub De Rollebollers
PC Kortrijk Petanque
De Markobollers

Hieronder een overzicht van de vaste banen outdoor en indoor petanque sites:

•14 op de stedelijke sportsites (5 op sc Weimeersen Rollegem, 4 op sc Olympiadeplein Marke, 4 op sc Ter Biezen Bissegem en
1 op sc Lagae Heule).
•10 verspreid over het openbaar domein in Groot-Kortrijk
•Petanquesite indoor/outdoor PC Kortrijk (Sint-Denijsestraat)

Voor de redactie en fotografie  : Bernard Decock / Bron  : Arne Vandendriessche, schepen van Sport  


 

Begin dit jaar kwamen enkele petanqueclubs en recreatieve spelers uit Zuid Kortrijk plots zonder speelveld te
zitten. Stad Kortrijk ging samen met hen op zoek naar een oplossing.

Voor de Markobollers werd een oplossing gevonden met de aankoop van een indoor petanqueveld dat in maart 2019 in SC
De Weimeersen werd ingewijd. Voor een aantal andere clubs (Rollebollers, Okra Aalbeke, Neos Marke, Belkorol) werd het
een zoektocht naar een geschikte locatie.  

 

Geplaatst op 16.10.2019
4818 artikelspagina's: 1 ... 11 12 13 14 15 <<< 16 >>> 17 18 19 20 21 ... 482