Onafhankelijke digitale krant voor Zuid-West-Vlaanderen

Zoeken

Uw reclame op deze site
voor slechts 0,70 per dag
Alle info: klik hier

Welkom

Gratis plaatsen wij uw foto('s) op deze site met de daarbijhorende tekst,voor verenigingen, sportclubs, diverse bijeenkomsten, familie gebeurtenissen, optredens, stads activiteiten enz...

Iedereen kan ook zelf één of meerdere foto's in hoge resolutie met een daarbij horende tekst van zijn of haar vereniging sportclub enz... zoals hierboven vermeld opsturen naar : zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com.

Contact Redactie & Verantwoordelijke uitgever: Bernard Decock
E-mail: zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com
Gsm: 0495 25 45 47

Kortrijk strikt opnieuw Fed Cup duel

Op 7 en 8 februari 2020 speelt het Belgian Fed Cup Team tegen Kazachstan in Sportcampus Lange Munte in Kortrijk. De inzet is een plaats in de Fed Cup Finals. Ticketinfo volgt in november.

Kortrijk is opnieuw gaststad voor dit event. In april 2019 kwam de tennisfederatie voor de eerste maal naar Kortrijk voor de organisatie van het Fed Cup duel tegen Spanje.

Met de Sportcampus Lange Munte heeft Stad Kortrijk een topsporthal in huis, geschikt voor zo’n topevent. De samenwerking met de tennisfederatie was een voltreffer. Dit lag mee aan de basis van een nieuwe samenwerking.

Schepen van Sport Arne Vandendriessche:
“We zijn heel blij dat de Fed Cup opnieuw voor Kortrijk kiest als thuisbasis, een echte meerwaarde voor onze stad. Inwoners krijgen de kans om toptennis te zien in eigen streek maar heel wat bezoekers zullen zo ook Kortrijk leren kennen. Wie weet zien we Kim Clijsters voor het eerst weer onze landskleuren verdedigen hier in Kortrijk?”
 

FVW /Foto TZ

 

Geplaatst op 11.10.2019

Extra lang griezelen 6 Halloween Nocturnes in Bellewaerde

Bij het vallen van de avond, wordt het extra griezelig in Bellewaerde tijdens de Mortal Nocturnes op 12, 19, 26 & 31 oktober en 1 & 2 november. Bezoekers kunnen tot 21.00 uur genieten van de attracties en Halloween Specials in het park, met een muzikaal vuurwerk als afsluiter van de avond. Echte Halloweenfans kunnen tijdens de Mortal Nocturnes dit jaar terecht in het restaurant Carrousel voor een uniek halloweenbuffet.

 

Mortal Nocturnes
Halloween Fiësta Mortal vieren is nóg leuker als de duisternis valt. De verschillende decors, gethematiseerde attracties en spookhuizen krijgen een unieke Halloween sfeer over zich heen met de extra belichting, aangepaste muziek en rookeffecten.

Bezoekers kunnen tijdens 6 laatavondopeningen genieten van 10.00 tot 21.00 uur van de attracties en Halloween Specials in het park. Om 21.00 uur worden de nocturnes afgesloten met een muzikaal vuurwerk op het Mexicoplein.

El Buffet de los Muertos
Echte halloweenfans kunnen tijdens de nocturnes een uniek halloween buffet verorberen om afgehakte duimen en vingers van af te likken. Het buffet gaat door in het restaurant Carrousel Self-Service. Plaatsen voor deze unieke beleving zijn echter beperkt. Inschrijven kan online of aan de ingang van het park.

Halloween vieren met de hele familie
Fiësta Mortal is een feest voor het ganse gezin! De allerleukste attracties voor jong en oud steken tijdens Halloween in een griezelig jasje. In Bellewaerde stopt Halloween echter niet bij attracties. Halloween is overal in het park dankzij een spookachtig mooi decor, inclusief toverachtige taferelen en ontelbaar veel pompoenen. De allerkleinsten kijken tevens hun ogen uit tijdens een magische bellenblaasshow. Magus Utopia brengt dan weer de illusieshow Immortality naar het park, een gloednieuw spektakel vol special effects. Er zijn ook meerdere spookhuizen te ontdekken, zowel voor kleine griezelaars als voor de allergrootste durvers.

Praktisch
De Mortal Nocturnes gaan door op 12, 19, 26 & 31 oktober en 1 & 2 november van 10.00 tot 21.00 uur, met een muzikaal vuurwerk op het Mexicoplein als afsluiter van de avond. Voor meer informatie, de meest recente openingskalender en tickets, kan je terecht op halloween.bellewaerde.be.

 

FVW / Bron Bellewaerde

Geplaatst op 10.10.2019

Kom mee wandelen langs Trage Wegen in Zuid-West-Vlaanderen tijdens de Dag van de Trage Weg

Duizenden wandelaars, fietsers, ruiters, kinderen en buitenmensen gaan op de Dag van de Trage weg wandelen langs authentieke verkeersvrije landweggetjes, doorsteekjes en paadjes in het groen en buiten de stad. Dit is een campagnedag om veilige en aangename trage wegen te promoten. Wandel mee met ons op verschillende plaatsen in Zuid-West-Vlaanderen en verken je streek op een verrassende manier. Er wordt gezamenlijk gewandeld (behalve in Kortrijk), zorg dus dat je op tijd bent. En zorg voor aangepast, stevig schoeisel. In Zuid-West-Vlaanderen hebben verschillende vrijwilligers actief rond Trage Wegen de krachten gebundeld in de Werkgroep Trage Wegen van Natuur.koepel. Kom wandelen en ontdek mee hun realisaties!

Anzegem (Tiegem)
Wanneer: zondag 20 oktober om 14.30 u.
Waar: Parking Sint-Arnolduskerk Tiegem
Wat: Wandeling door de kouters, tussen Tiegem en Waarmaarde. We starten meteen via de gecontesteerde Hamweg die een aloude verbinding vormt tussen de Neerstraat en Oostdorp. De Hamweg is eigendom van de gemeente, maar het middenstuk, bekend op De Atlas der Buurtwegen als ‘sentier nr. 45’, werd echter al enkele jaren omgeploegd! Het huidige gemeentebestuur maakt er werk van om de Hamweg weer volledig open te stellen. Gratis deelname.
Organisatie: Natuurpunt Krekel-Anzegem
Contact: Pol Ostyn (Pol.Ostyn@telenet.be)

Avelgem
Wanneer: zondag 20 oktober om 14.00 u.
Waar: Kerk Waarmaarde, Onze-Lieve-Vrouwstraat, Waarmaarde
Wat: Op stap langs oude paden herontdekken we het Waarmaardse platteland op een verrassende en veilige manier. Een oude verbinding wordt opnieuw in gebruik genomen en officieel heringewandeld. We starten om 14.00 u. voor deze gezamenlijke wandeling van 7 km. Achteraf houden we een traktaat met toast op de toekomst van de Avelgemse trage wegen. Gratis deelname.
Organisatie: Natuurpunt Avelgem en de gemeente Avelgem
Contact: Bart De Clercq (dcbart@hotmail.com)

Ingelmunster
Wanneer: zaterdag 19 oktober om 13.30 u.
Waar: NEC Het Schuttershuisje, Waterstraat 6, Ingelmunster
Wat: Na een korte inleiding kan je deelnemen aan een begeleide wandeltocht van 6 km of een begeleide fietstocht van 12 km. Nadien genieten we van een gratis drankje aangeboden door de gemeente. Gratis deelname.
Organisatie: Natuurpunt De Buizerd, Trage Wegen, de Brigandtrotters
Contact: Dani Nolf (051/30 84 21 of dani.nolf@telenet.be)

Kortrijk
Wanneer: zondag 20 oktober, vrije start tussen 8.00 u. en 15.00 u.
Waar: De Kindervriend, ingang bij Tombroekstraat 6, Rollegem
Wat: Drie verschillende parcours leiden je langs de mooiste plekjes in Rollegem, Aalbeke en Bellegem. Wandelen langs soms vergeten weggetjes die zeker zullen verrassen! Geen echte wandelbenen? Het kortste parcours is slechts 5 km lang en is toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens. Wie een wat langere wandeling verkiest kan de lussen van 7 en 12 kilometer volgen. Omdat de tochten in de vorm van een klaverblad vertrekken en aankomen op dezelfde plek kan je ze ook met elkaar combineren tot een stevige tocht van meer dan 20 km. Om 14.00 u. kan wie meer informatie wil over de natuur langs trage wegen en de bijzonderheden in het landschap aansluiten bij de wandeling in groep onder begeleiding van een ervaren gids van Natuurpunt (12 km). Deelnameprijs: gezinskaart: 8 euro, +15 jaar: 3,5 euro, -15 jaar: 1,5 euro, -7 jaar: gratis.
Organisatie: Natuurpunt Kortrijk, 11.11.11. Kortrijk
Contact: Colette Embo (colette.embo@skynet.be)

Lendelede
Wanneer: zondag 20 oktober om 14.00 u.
Waar: Kerk Lendelede, Dorpsplein, Lendelede
Wat: We wandelen langs enkele trage wegen die zeker zullen verrassen. Tijdens de wandeling van circa 8 km geven we hier en daar een kleine toelichting. Gratis deelname.
Organisatie: Natuurpunt De Vlasbek
Contact: Dirk Verhaeghe (0476/86 59 09 of di.verhaeghe@telenet.be)

Zwevegem
Wanneer: zondag 20 oktober om 13.45 u.
Waar: St. Pietersbrugje, Kraaibosstraat, Moen
Wat: We wandelen langs wegen met weinig verkeer, waarvan meer dan de helft trage wegen en gedeeltelijk door onze natuurgebieden. We verzamelen vanaf 13.45 u. en starten gezamenlijk in groep om 14.00 u. aan het St. Pietersbrugje voor een tocht van ongeveer 9 km. Bij onze terugkomst, rond 17.00 u. wordt door de MINA-raad van Zwevegem een drankje aangeboden. Gratis deelname.
Organisatie: Natuurpunt Zwevegem
Contact: Luc De Cuyper (056/75 70 80 of luc-decuyper@skynet.be)

 

FVW

Geplaatst op 10.10.2019

Werken “La Flandre” – brug Zwevegem op schema

Begin november 2017 werd “La Flandre”- brug aangereden door een vrachtwagen met daarop een kraan. De onderkant van de betonnen, vaste brug raakte daarbij beschadigd. Het was al snel duidelijk dat de schade zeer ernstig was. Er waren ingrijpende werkzaamheden noodzakelijk om de brug volledig te herstellen. Sedert de aanrijding in november 2017 moet het verkeer via verkeerslichten beurtelings over 1 rijstrook. Ook de Kanaalweg moest worden afgesloten ter hoogte van de “La Flandre” – brug. Intussen is de Kanaalweg opnieuw open voor het verkeer.

“Normaal gezien zullen de werken voor het einde van dit jaar afgerond zijn. Dit is uiteraard wel afhankelijk van het weer, want er zijn nog een aantal werken die weersafhankelijk zijn zoals het aanbrengen van een waterdichte laag op het brugdek.” Weet Karen Buyse van De Vlaamse Waterweg.

 

FVW / Foto FVW

Geplaatst op 10.10.2019

Lokale kunstenaars te gast in buurthuis De Zandberg

Donderdagnamiddag kon men in buurthuis De Zandberg werken zien van Dominique Dewulf.
Dominique is een kunstenaar met een beperking die naar de kunstenwerkplaats De Zandberg komt en er stripverhalen tekent. Het werk van Dominique Dewulf bevindt zich binnen de comic-uitgavewereld. Dominique Dewulf uit het Kortrijkse Heule kwam in het jaar 2015 op het idee om een stripverhaal te tekenen met zichzelf als het personage als rechercheur van de Kortrijkse gerechtelijke politie.
Uitgangspunt zijn bestaande of zelfgeschreven scenario's van Vlaamse misdaad- en recherchefilms. Stilstaande beelden en collages van internetbeelden vormen het vertrekpunt voor wat een eigen verhaal word. De verschillende scenes worden eerst geschetst, later getekend met fineliner. De bekomen beelden worden met digitale beeldbewerkingsprogramma's gemanipuleerd tot eigen comics, en in een stripvorm gegoten.

Stripreeks De Kortrijkse Moorden
In deze 4-delige reeks kruipt de tekenaar zelf in de huid van het hoofdpersonage, rechercheur- commissaris Dewulf. Meteen ook een nieuwe wending in het werk van Dominique Dewulf, die tot voor kort enkel bestaande verhalen in stripvorm herwerkte.

Voor de eerste keer schreef de tekenaar ook het scenario. En werkte de karakters uit.
Het werkproces nam enkele jaren in beslag, en werd met grote zorg van scenario tot afgewerkte tekening uitgewerkt.
Dominique is een koppige en strenge veertiger van de Kortrijkse gerechtelijke politie. Hij houdt zich voornamelijk bezig met moordzaken. In zijn carrière heeft hij talrijke moordzaken opgelost. Hij is heel gedreven in zijn job.
Vier spannende verhalen lang word je meegenomen in de wereld van misdaad, spannende intriges uit het dagelijks leven van de commissaris.
De ruime streek rond Kortrijk vormt het decor van deze politiethriller.

Antiekhandelaar
In de moord op de antiekhandelaar in het 2de deel van de stripreeks wordt de antiekhandelaar vermoord. Rechercheur Dominique Dewulf wordt ter plaatse geroepen en treft naast het lijk een kapot beeld, het moordwapen en wit poeder. Anne-Anne-Marie deweale, de tijdelijke partner van Dominique, herkent het kapotte beeld uit het dossier van een oude moord van tien jaar geleden op een antiekhandelaar uit Antwerpen. De dader had zich destijds dood geschoten. Er waren echter nog een aantal zaken onduidelijk die niet onderzocht geweest zijn omdat de zaak gesloten was. Door deze nieuwe moord wordt de zaak terug geopend.

Hebben de twee moorden iets met elkaar te maken en heeft deze moord iets te maken met het witte poeder naast het lijk?

Maak kennis met het politiecommissariaat van Kortrijk.

 

FVW / Foto FVW

Geplaatst op 10.10.2019

Debreuck-Neirynck stapt mee in het verhaal van de Cronos Groep

Debreuck-Neirynck, de succesvolle software ontwikkelaar uit Roeselare, vervoegt zich bij het omvangrijke Cronos netwerk. Samen met Sweet Mustard (Kortrijk), de joint-venture tussen TVH Group en Cronos Groep, zullen de twee bedrijven samenwerken om toonaangevende, op maat gemaakte softwareoplossingen te creëren voor de klant.
 
Expertise in de voedings- en logistieke branche
Debreuck-Neirynck, opgericht in 2004, is sterk gespecialiseerd in het bouwen van softwareoplossingen in voornamelijk de voedings- en logistieke sector. Met DN haalt de Cronos Groep er een kwalitatieve partner met uitgebreide ervaring in Java softwareontwikkeling bij. Via deze samenwerking krijgt DN toegang tot het grootste IT-ecosysteem van België, waardoor het zijn ambitie versnelt om te groeien als duurzaam en inspirerend softwarebedrijf.  Daarnaast krijgen ze zo ook toegang tot het uitgebreide netwerk van Cronos aan de Leie in West-Vlaanderen.
 
Samenwerking met een onafhankelijke identiteit
Debreuck-Neirynck, dat op dit moment 15 medewerkers telt, blijft als autonome entiteit verder bestaan onder de Cronos Groep. Sweet Mustard en DN zullen elkaar de komende tijd versterken via het delen van verworven kennis en ervaring. Daarnaast zullen ze ook de handen in elkaar slaan op het vlak van projecten, zodat ze samen impactvolle softwareoplossingen op maat kunnen uitbouwen voor hun klanten.
Op de foto  :  Oprichters  wim Debreuck  ( R ) & Wout  Neirynck ( L )
 
 Voor de redactie  : Bernard Decock / Bron  : Neal Van Maele
  

Geplaatst op 07.10.2019

Oxfam-Wereldwinkels ruilt 22.500 repen chocolade

Op 12 oktober, Wereldwinkeldag, de traditionele afsluiter van de Week van de Fair Trade (2-12 oktober), kan je in Oxfam-Wereldwinkel van Kortrijk een lege chocoladeverpakking van om het even welk merk, ruilen voor een gratis Bite to Fight-chocoladetablet van 200g.
Oxfam-Wereldwinkel Kortrijk gooit de deuren open op zaterdag van 9u30 tot 18u.

Je kan er een reep komen ruilen en een postkaart versturen om de Belgische chocoladesector te helpen herinneren aan hun gemaakte engagementen binnen het Beyond Chocolatepartnership. Dat initiatief wil tegen 2030 alle in Belgische chocolade verwerkte cacao van boeren die een leefbaar inkomen verdienen laten komen.
Chocolade is een miljarden business. Toch leven cacaoboeren in extreme armoede. Ze verdienen slechts één derde van wat nodig is voor een leefbaar inkomen (Cacaobarometer 2018). Om de kloof tot aan een leefbaar inkomen te dichten, betalen wij nu een extra, flexibele Oxfam-premie, bovenop de fairtradepremie. Die gaat rechtstreeks naar de cacaocoöperatie in Ivoorkust. Met elke hap Oxfam-chocolade draag je dus bij aan een betere toekomst voor de cacaoboeren en hun gezin. Bovendien steun je een vrijwilligersbeweging die via acties, campagnes en beleidswerk strijdt voor een volledig duurzame cacaosector.

Voor de redactie  : Bernard Decock / Bron  : Oxfam-Wereldwinkel Kortrijk

 

Geplaatst op 07.10.2019

30 deelnemers aan G-sportdag voor mensen met beperking te Lauwe

Op zaterdag 5 oktober 2019 organiseerde sportgroep Vaste Vuist Lauwe in samenwerking met Sport Vlaanderen de 6de editie van G-Holderdebolder, een sportdag voor mensen met een beperking. Deelname was gratis. De sportdag richtte zich tot de disciplines G-dans, G-gym en G-omnibal. Deze sportdag ging door in sportcomplex Ter Leie te Lauwe. Er waren 30 enthousiaste deelnemers.
Naast het inrichten en organiseren van sportieve activiteiten binnen de reguliere werking heeft sportgroep Vaste Vuist Lauwe ook aandacht voor de G-sporters. De missie van de sportgroep is sport aan te bieden voor IEDEREEN. Voor de zesde maal richtte sportgroep Vaste Vuist een G-sportdag in waarop iedereen welkom is. Deelnemen was gratis. Voorzitter Dries Defossez: “Wellicht kozen we voor een aantrekkelijke formule, want we hadden 30 deelnemers. Ditmaal geen competitie, geen stress, alleen gezellig samenzijn met de hobby G-sport als bindmiddel. Er komt zeker en vast een 7de editie volgend jaar. ”
Foto: Deelnemers G-sportdag Vaste Vuist Lauwe.

Voor de redactie  : Bernard Decock  / Bron : Dries Defossez -  Sportgroep Vaste Vuist Lauwe 

Geplaatst op 07.10.2019

5 nieuwe slimme vuilnisbakken gaan strijd aan met evenementenafval


In het kader van de campagne Proper en Ko heeft de stad een aantal speerpunten uitgewerkt. De campagne tegen
sigarettenpeuken draait op volle toeren. Maar ook inzake zwerfvuil wordt er gewerkt. Zo heeft de stad geïnvesteerd
in 5 nieuwe slimme vuilnisbakken op strategische plaatsen.

Bij grote evenementen in de stad hebben we vaak te kampen met uitpuilende vuilnisbakken. Ondanks het vele werk van
onze diensten is het niet eenvoudig om die hoeveelheid afval aan te pakken. Met de installatie van slimme vuilnisbakken
lijkt dit probleem opgelost.

De stad beschikt momenteel over 3 slimme vuilnisbakken. Die staan op de Grote Markt, aan de Veemarkt (ingang K) en
het kruispunt van de Lange en de Korte Steenstraat. De 5 nieuwe slimme vuilnisbakken worden ingezet op volgende
strategische hotspots:

• Grote Kring
• Verlaagde Leieboorden
• Ijzerkaai/Buda Beach
• Vlasmarkt
• Kortrijk Weide aan de publieke BBQ
Het gaat om vuilnisbakken die werken met een perssysteem op zonne-energie genaamd ECOnTOP, een product van
D-projects bvba uit Aalst. Deze zijn in staat om het afval samen te persen zodat er tot 8x het normale volume in kan. In de
vuilnisbakken wordt een rolcontainer geplaatst van 120 liter. Door het samenpersen van het afval kan er zo tot 960 liter afval
verzameld worden. Hiermee overbrugt men gemiddeld bij intensief gebruik een periode van 4 dagen zonder ledigen.

Wanneer de vuilnisbakken bijna vol zijn dan wordt er een signaal gestuurd via sms of e-mail naar de diensten die instaan
voor de afvalophaling. Zo kan er tijdig geledigd worden, wat ten goede komt aan de nette aanblik in de binnenstad.
Omgekeerd moet er niet uitgereden worden als het minder druk is, wat personeelskosten, ritten en CO2 uitspaart.

De vuilnisbakken onderscheiden zich door hygiëne en comfort. Het is een stevige en duurzame constructie in een hip
design, die past in een mooi en aangenaam straatbeeld. Op deze manier hoopt men de mensen er nog meer toe te
bewegen hun afval in de vuilnisbak te smijten. Ze is voorzien van een inwerpklep die wordt bediend met een voetpedaal
en een peukenbak. Dat laatste zit apart zodanig dat er geen brandgevaar ontstaat in de afvalbak zelf. Tot slot is het voor
ongedierte, knaagdieren of vogels onmogelijk om bij het afval te komen.

De prijs voor de vijf vuilnisbakken bedraagt 21.250 euro inclusief plaatsing. Via afvalintercommunale IMOG, die een
groepsaankoop organiseerde, werd nog 1.200 euro subsidie vanwege OVAM verkregen.

Voor de redactie & fotografie  : Bernard Decock / Bron  : Seel Seynhaeve - Dienst Communicatie Stad Kortrijk 
 
Geplaatst op 06.10.2019

Koningin Mathilde sluit mondiale onderwijsconferentie af

Koningin Mathilde als SDG Pleitbezorger in dialoog met leerlingen en schooldirecties uit Afrika, Azië, Latijns-Amerika en België en sluit internationale conferentie én campagne rond het recht op onderwijs af.
 
Koningin Mathilde nam deze namiddag deel aan de slotdag van de mondiale onderwijsconferentie van VIA Don Bosco, een Belgische onderwijs ngo die dit jaar de spreekbuis is voor de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) van de Verenigde Naties. Als Belgische Pleitbezorger voor deze internationale doelstellingen schenkt de Koningin met haar bezoek extra aandacht aan de 4de doelstelling rond de toegang tot kwalitatief onderwijs, waar de ngo zich dagelijks voor inzet.
 
Koningin Mathilde ging boeiende gesprekken aan met jongeren, schooldirecties en vertegenwoordigers van tewerkstellingsinitiatieven uit de 4 continenten en 12 landen (India, Mali, Benin, DR Congo, Kameroen, Tanzania, Madagaskar, Peru, Bolivia, Ecuador, El Salvador en Haïti) waar VIA Don Bosco technische en beroepsopleidingen voor jongeren ondersteunt.
 
De Koningin uitte de volgende bemoedigende woorden : « Het is belangrijk om jongeren een stem te geven, zodat ze een actieve rol kunnen spelen in de Agenda 2030 voor Duurzame Ontwikkeling ».
 
Deze onderwijsconferentie is het hoogtepunt van een maandlange campagne (2 sept – 5 oktober) die VIA Don Bosco voert voor het recht op kwaliteitsvol onderwijs wereldwijd. Meer dan 265 miljoen meisjes en jongens kunnen vandaag de dag namelijk nog steeds niet naar school. De rondetafelgesprekken met de Koningin sluiten dan ook vijf intensieve dagen van dialoog en interculturele uitwisseling af rond de socio-professionele integratie van kwetsbare jongeren via beroepsonderwijs, tewerkstellingen en opleiding tot ondernemerschap.
 
Als afsluiter van het bezoek sprak een leerling van de school de Koningin en alle aanwezige leerlingen en genodigden toe over het belang van recht op onderwijs. 

Voor de redactie : Bernard Decock / Bron  : Bram Reekmans  - Don Bosco 

Geplaatst op 04.10.2019
4818 artikelspagina's: 1 ... 13 14 15 16 17 <<< 18 >>> 19 20 21 22 23 ... 482