Onafhankelijke digitale krant voor Zuid-West-Vlaanderen

Zoeken

Uw reclame op deze site
voor slechts 0,70 per dag
Alle info: klik hier

Welkom

Gratis plaatsen wij uw foto('s) op deze site met de daarbijhorende tekst,voor verenigingen, sportclubs, diverse bijeenkomsten, familie gebeurtenissen, optredens, stads activiteiten enz...

Iedereen kan ook zelf één of meerdere foto's in hoge resolutie met een daarbij horende tekst van zijn of haar vereniging sportclub enz... zoals hierboven vermeld opsturen naar : zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com.

Contact Redactie verantwoordelijke Bernard Decock GSM - 0495 254 547
Voor een verslaggeving + foto bijdrage : Ives Devos - 0495 164 930

Tournée Minérale

Het was vorig jaar een overdonderend succes: meer dan 120 000 mensen schreven zich in voor Tournée Minérale.

De DrugLijn en de Stichting tegen Kanker roepen alle Belgen op om in februari 2018, voor het eerst of opnieuw, 28 dagen ‘nee’ te zeggen tegen alcohol. Ook het stadsbestuur en het Welzijnshuis waregem doen dit jaar opnieuw mee. Voorlopig engageren er zich al een 40-tal personeelsleden om in februari 0,0% alchol te drinken.

Alcohol: geen onschuldig product

Een glas wijn bij het eten, een pint na het sporten, voor velen maakt het deel uit van de routine. Toch zijn er heel wat risico’s verbonden aan alcohol, en niet alleen voor de problematische gebruikers. Alcohol heeft invloed op bijna alle organen in het lichaam en hangt samen met ongeveer 200 verschillende aandoeningen. Van de relatief onschuldige kater tot heel wat ernstigere gezondheidsklachten, zoals slaapproblemen, hartklachten, leveraandoeningen en kanker. Daarnaast kan alcohol voor heel wat moeilijkheden zorgen in het verkeer, op het werk, in relaties, …

Op je gezondheid

Met Tournée Minérale krijgt je lichaam de tijd om te recupereren van je gebruikelijke alcoholconsumptie. En daar zijn voordelen aan verbonden: sommige mensen slapen beter, anderen hebben meer energie, je werkt ermee aan een gezonder gewicht, … Veel deelnemers voelen zich gewoon beter in hun vel. Door de actie sta je ook even stil bij je alcoholgewoontes. Dat doet je beseffen hoe snel je anders een glas drinkt zonder erbij na te denken. Onderzoek in het buitenland, waar dergelijke campagnes al langer bestaan, heeft uitgewezen dat deelnemers zelfs maanden later nog steeds minder drinken dan voorheen. Redenen genoeg dus om mee te doen.

Organiseer je eigen Tournée Minérale-evenement

Februari wordt opnieuw de alcoholvrije maand. Een goed moment om te bekomen van de overdadige eindejaarsperiode. Maar begrijp ons niet verkeerd: meedoen wil niet zeggen dat je een saaie vier weken tegemoet gaat. Op zoek naar een leuke, alcoholvrije activiteit? Of wil je net zelf, met je sportclub, je horecazaak of je bedrijf een evenement organiseren in het kader van Tournée Minérale? Surf dan naar de kalender op onze website en zet het erbij. Hoe meer Tournée Minérale-activiteiten, hoe liever!
Vrienden uitdagen voor het goede doel

Als je meedoet, kan je je ook laten sponsoren voor de Stichting tegen Kanker. Nieuw is dit jaar dat je een vriend, familielid of collega kan uitdagen om mee te doen met de alcoholvrije maand. Om ervoor te zorgen dat je vriend het de hele maand volhoudt, kan je hem of haar extra motiveren door een som te storten voor Stichting tegen Kanker. Het ingezamelde geld wordt gebruikt voor kankeronderzoek.
Ga dus de uitdaging aan en drink in februari 2018 geen alcohol. Je zal zien dat je je ook zonder perfect kan amuseren. Meer info en inschrijven kan via www.tourneeminerale.be.

FVW / Bron: Stad Waregem
 

Geplaatst op 17.01.2018

WinterWoordenNacht

Op zaterdag 27 januari verovert WinterWoordenNacht opnieuw jouw winterhart in Waregem. Een fijn festival waarbij je vanuit een knusse zetel kan genieten van knappe muziek, intrigerende teksten, beeld en videokunst.

Zowel gevestigde waarden als jonge artiesten palmen verschillende zalen van het festival in. De straffe namen op de affiche beloven alvast een onvergetelijke editie.
Jeroen Olyslaegers schonk met zijn laatste boek Wil een waar meesterwerk. Pedro Elias is meer dan een VIER-gezicht en toonde zijn stevige pen in zijn boek Van den hond, vol humor en melancholie. Niet enkel klassieke auteurs komen aan bod. Ignaas Devisch is professor in ethiek en medische filosofie. Zijn schrijfsels dagen ons uit twijfelen aan de ondraaglijke lichtheid van het bestaan.
Debutante Lotte Dodion bewees haar schrijfkracht in haar poëziebundel Kanonnenvlees.

Zimmerman is het melancholische alter-ego van Balthazar bassist Simon Casier. Dans Dans grossiert zich in experimentele instrumentale muziek, terwijl Schaduwland kiest voor zachtheid in de vorm van bloedmooie elektronica. Met het muzikale lab Wolkenjagers van Fleepp (Filip Dewaele uit Desselgem)) en virtuele schetsboek van Greet Tanghe wagen beiden zich aan een storm van klank en beeld. De Teletxt poëziemachine weet en voelt alles. Benieuwd welk gedicht uit de machine glijdt?

Winterwoordennacht is een organisatie van de Cultuurdienst, CC De Schakel, Bib en Misfit. Voor wie er graag bij wil zijn moet zich haasten want er zijn nog slechts enkele tientallen tickets beschikbaar.

FVW / Bron: stad Waregem

Geplaatst op 17.01.2018

Het hart van Stad Blankenberge klopt en laat niemand onberoerd

Vandaag onthulde Stad Blankenberge haar nieuwe merkidentiteit aan de inwoners en de pers. In aanwezigheid van presentatrice Erika Van Tielen liet burgemeester Ivan De Clerck de gloednieuwe vlaggen op het dak van het stadhuis hijsen en werd een groot spandoek met het logo van Blankenberge uitgerold.

Voor de allereerste keer pakt de kuststad groots uit met een volledig nieuwe branding waarin het hart en de zwart-witte strepen centraal staan. De afgelopen jaren werd volop geïnvesteerd in het openbaar patrimonium van de stad en ook in de toekomst staan er heel wat ambitieuze projecten op til.

“Wij zijn trots om vandaag het nieuwe Blankenberge voor te stellen. Deze rebranding moet het merk Blankenberge op de kaart zetten. In het verleden hebben we te weinig gefocust op de vele troeven die onze stad te bieden heeft. Blankenberge is authentiek maar tegelijkertijd constant in beweging. Precies daarom is het tijd voor verandering, voor een nieuwe merkidentiteit die meteen krachtig toont wie we écht zijn.”, legt burgemeester Ivan De Clerck uit.
Al sinds enkele jaren waait er een nieuwe wind door Blankenberge. De centrumstraten werden heraangelegd en ook het station werd volledig vernieuwd. De bibliotheek nam haar intrek in een vernieuwd pand en het sportcomplex de Sportdoze en Skateplaza openden feestelijk. Het Infopunt Toerisme nam haar intrek in de Hoogstraat om zo de bezoekers van de stad nog beter te informeren. In 2018 wordt gestart met de bouw van een nieuw zwembad dat gevuld zal zijn met zeewater en tegen de zomer zullen bovendien de werken aan het nieuwe evenementenplein (Leopold III-plein) voltooid zijn.
De unieke ambiance van Blankenberge met zijn uitzonderlijk erfgoed en zijn gevarieerde culturele troeven zoals de belle époque spreken een breed en trouw publiek aan. De mix van natuur, zee en strand, het gevarieerde shopping- en culinaire aanbod, een uitgebreide evenementenkalender en een scala aan all-weather attracties maken van de stad een bruisende toeristische trekpleister.
“Onze missie is om van Blankenberge een open en geliefde stad te maken waar van alles te beleven valt. We willen altijd open zijn, toegankelijk en bereikbaar voor iedereen. Voor inwoners, tweedeverblijvers, toeristen én ondernemers. De nieuwe huisstijl moet deze aspiraties kracht bijzetten Blankenberge.”, aldus de burgemeester.

Blankenberge omarmt nieuw logo
Om Blankenberge te onderscheiden van de andere Belgische badsteden werd op zoek gegaan naar enkele unieke kenmerken die eigenheid geven aan de stad. “De zwart-witte strepen zijn dé kleuren van Blankenberge. Ze komen terug in zowel het wapenschild als in de iconische Blankenbergse badkarren. Een knipoog naar vroeger maar tegelijkertijd eigentijds en tijdloos, modieus en trendy met een link naar het maritieme. Daarnaast wil Blankenberge een geliefde stad zijn. Het wapenschild werd bijgevolg getransformeerd tot dit herkenbare icoon - de hartslag van Blankenberge.”, zegt Schepen Philip Konings, bevoegd voor communicatie.
In 2018 wordt de andere aanpak en merkidentiteit volledig uitgerold, met respect voor wat was en vol ambitie voor wat komt. De zwart-witte strepen en het nieuwe logo zullen meer en meer in het straatbeeld te zien zijn op affiches, flyers, vlaggen en advertentiepanelen. Het stadsmagazine Info Blankenberge werd onder de loep genomen en heet voortaan HALLO Blankenberge. Daarnaast werd de toeristische brochure van 2018 in een nieuw jasje gestoken en werden er enkele gadgets zoals een draagtas, strandhanddoek, balpen, postkaarten en magneten ontwikkeld. Deze zijn vanaf vandaag te koop bij het Infopunt Toerisme.

Blankenberge zet in op online en social media
De vernieuwde website van stad Blankenberge werd opgesplitst in twee entiteiten. Op de stadswebsite www.blankenberge.be, die begin maart wordt uitgerold, kunnen de inwoners en tweedeverblijvers alle informatie over de verschillende stadsdiensten per thema’s terugvinden. Het gebruiksgemak zal hier steeds centraal staan zodat de burger snel bij de gezochte informatie terecht komt. Via de toeristische website www.visit-blankenberge.be die vandaag werd gelanceerd vinden de bezoekers dan weer alle info over het gevarieerde aanbod van activiteiten in de stad terug. Een handig overzicht van de evenementen, horecazaken en overnachtingsmogelijkheden, opgeluisterd door wervend beeldmateriaal, moet toeristen goesting doen krijgen om hun bezoek aan stad Blankenberge te plannen en te boeken. De website zal mee evolueren in functie van de seizoenen, bepaalde thema’s en geplande feestelijkheden zodat de bezoekers op een proactieve manier worden geïnformeerd over het actuele aanbod in Blankenberge.
Ook op social media is Stad Blankenberge niet meer weg te denken. Op Instagram is Toerisme Blankenberge al enkele maanden actief. Sinds 2016 is Toerisme Blankenberge actief op Facebook met een pagina waar de updates en foto’s van de verschillende evenementen van de Stad worden gedeeld. Vanaf vandaag komt er ook een stadspagina bij. De Facebookpagina van Stad Blankenberge zal een brede waaier aan informatie brengen: van toeristisch-evenementiële informatie tot informatie uit de verschillende stadsdiensten, maar evengoed ook boodschappen van algemeen nut of andere leuke weetjes.
“Meer en meer mensen zijn actief op social media. Het is een ideaal kanaal om Blankenberge te promoten en als stad kunnen we er dan ook niet op ontbreken. We willen de troeven van Blankenberge in the picture zetten door onder andere de foto’s van bezoekers en inwoners te delen op onze feed en profielen. Gebruik alvast de hashtags #Blankenberge, #visitblankenberge en #PlaceToB wanneer je iets over onze stad post.”, besluit Schepen voor ICT Björn Prasse.

FVW / Bron: Stad Blankenberge
 

Geplaatst op 16.01.2018

82 miljoen euro subsidies voor scholenbouwprojecten in Vlaanderen en Brussel

Tijdens de laatste twee maanden van 2017 is er iets meer dan 82 miljoen euro aan subsidies toegekend voor scholenbouwprojecten in het vrij en officieel gesubsidieerd onderwijs. Bijna 49 miljoen euro gaat naar grote scholenbouwprojecten.

Ruim 33 miljoen euro gaat naar kleinere verbouwings- en renovatiewerken met het oog op de vernieuwing van het bestaande schoolpatrimonium. Zo komt het totaal aan ‘gewone’ schoolbouwsubsidies voor 2017 op 250 miljoen euro. Met deze subsidies zet Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits volop de vernieuwings- en moderniseringsbeweging van de schoolgebouwen in Vlaanderen voort.
AGION, het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs, kent subsidies toe voor scholenbouwprojecten in het gesubsidieerd onderwijs (gemeentelijk, stedelijk, provinciaal en vrij onderwijs). Er zijn verschillende subsidieprocedures afhankelijk van de aard en de kostprijs van de bouw- of verbouwingswerken. Voor nieuwbouw en grote verbouwingswerken in scholen werd er in november en december 2017 voor 48,9 miljoen euro aan subsidies vastgelegd ten voordele van verschillende schoolbesturen. Zo krijgt bijvoorbeeld de Vrije Basis- en secundaire school voor Buitengewoon Onderwijs Sint Lodewijk in Wetteren bijna 8,9 miljoen euro voor verbouwingswerken. Het Technisch Instituut Sint-Paulus in Mol krijgt meer dan 6 miljoen euro voor de bouw van een nieuwe school na een brand. De Koningin Astridschool en het Hoofdstedelijk Atheneum Karel Buls krijgen via deze weg 3,9 miljoen euro voor een nieuwe school van ongeveer 10.000m² in Laken. Het Instituut Sancta Maria in Aarschot krijgt ruim 3,7 miljoen euro subsidies voor verbouwingswerken. En de Stedelijke Basisschool De Vlieger in Roeselare krijgt 3,7 miljoen euro voor de afbraak, verbouwing, nieuwbouw en omgevingswerken voor een nieuw schoolgebouw. Het Spectrumcollege in Lummen, Beringen en Paal krijgt ruim 1 miljoen euro voor verbouwingswerken.

Voor de aanvragen die voortvloeien uit de verschillende uitzonderingsprocedures, zoals werken ten gevolge van overmacht, zeer dringende ingrepen, kleinere bouwwerken via de verkorte procedure is er ruim 33 miljoen euro vastgelegd tijdens de laatste twee maanden van 2017.
laams minister van Onderwijs Hilde Crevits: ”De inhaalbeweging voor de vernieuwing en modernisering van schoolgebouwen in Vlaanderen en Brussel wordt volop verder gezet. In veel steden en gemeenten heb ik sinds de start van de legislatuur totaal nieuwe of grondig vernieuwde scholen mogen openen of het startschot mogen geven van unieke schoolbouwprojecten. In november en december 2017 alleen al heeft AGION 82 miljoen euro aan subsidies toegekend voor schoolbouwprojecten in het vrij en officieel gesubsidieerd onderwijs. In 2017 werd op die manier voor 250 miljoen euro aan ‘gewone’ schoolbouwsubsidies goedgekeurd. Nog nooit waren de investeringen in scholenbouw zo hoog en nog nooit werden er zoveel nieuwe scholen gebouwd, grondig vernieuwd of uitgebreid. Deze schoolbouwactiviteiten zijn van groot belang voor de vele leerlingen en voor de leraren die dagelijks aan de kwaliteit van ons onderwijs werken. Ook in 2018 gaan we verder op dit elan. Zo loopt er ook nog een tweede oproep voor huursubsidies, zijn er opnieuw middelen uit het Vlaams Klimaatfonds voorzien voor energiebesparende maatregelen in schoolgebouwen en wordt de samenwerking met de private sector concreet opgestart. Ook in 2018 zal op dat vlak het verschil gemaakt worden.”

Voor de Provincie West-Vlaanderen is een totaalbedrag van 13.348.453,30  eur aan subsidies voorzien bij diverse scholen.

FVW / Bron: Kabinet Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits

Geplaatst op 16.01.2018

Installatie van de tijdelijke Kruispoortbrug I in zicht

Sinds begin januari is de aannemer volop bezig op het terrein met de voorbereiding van de installatie van de tijdelijke Kruispoortbrug I. Volgens de huidige planning worden de verschillende, stalen brugonderdelen eind januari via het water richting Brugge vervoerd.

De brug zelf wordt begin februari geïnstalleerd en gaat zonder onvoorziene omstandigheden half februari open voor het verkeer.
De Kruispoortbrug I in Brugge werd eind vorig jaar weggehaald na vaststelling van ernstige schade. In het kader van het project Stadsvaart komt er in de toekomst een nieuwe brug. In afwachting van de komst van deze nieuwe brug installeert De Vlaamse Waterweg nv een tijdelijke, beweegbare brug over het kanaal Gent-Oostende op dezelfde locatie dan de vorige.
Hoogste prioriteit

Heel recentelijk heeft de aannemer aan waterwegbeheerder De Vlaamse Waterweg nv een licht aangepaste planning bezorgd. Volgens deze planning vindt de installatie bijna twee weken later plaats dan voorzien. Concreet wil dit zeggen dat de brug half februari open kan voor het verkeer.  De productie en de behandeling (aanbrengen anti-corrosielaag, … ) van de onderdelen hebben volgens de aannemer vertraging opgelopen die niet meer ingehaald kan worden.
Als bouwheer betreurt De Vlaamse Waterweg nv het uiteraard dat de aannemer zijn planning opnieuw bijstelt, maar benadrukt dat het project nog steeds de hoogste prioriteit krijgt. Een goed functionerende en veilige brug zo snel mogelijk open krijgen voor het verkeer is daarbij de gedeelde doelstelling van de aannemer en de waterwegbeheerder.

Hieronder een kort overzicht van de belangrijkste stappen uit de planning:
Laatste week van januari 2018: de verschillende brugonderdelen vertrekken via een ponton over het water richting Brugge
Laatste week van januari 2018: de brugonderdelen komen aan in Brugge
Eerste week van februari: installatie van de brug (met minimale hinder voor weg- en scheepvaartverkeer)
Tussen begin en half februari 2018: aansluiting elektromechanica en uitgebreide testen
Half februari 2018: opening van de brug

FVW / Bron: De Vlaamse Waterweg
 
 

Geplaatst op 16.01.2018

Goud en zilver op West-Vlaams kampioenschap gymnastiek voor Vaste Vuist Lauwe

Dit weekend was het eerste wedstrijdweekend voor de meisjes toestelturnen B-niveau in Dendermonde.

Op zaterdag 11 maart toonden de meisjes B10 hun oefeningen, allen zonder val.
Louise Derycke en Laure Vanoverschelde behaalden een bronzen medaille. Noa Vantomme behaalde goud en was 2e in het open klassement.
Op zondag turnde Tine Depickere (B14-15) een bijna foutloze wedstrijd en behaalde zo een welverdiende zilveren medaille op het West-Vlaams Kampioenschap. In het open klassement moest ze nog 1 iemand laten voorgaan en werd knap 3e. Anke Dejonghe werd 9e in de categorie B16+.

FVW / Bron: Vaste Vuist Lauwe

Geplaatst op 16.01.2018

Afscheid gepensioneerde collega’s

Op vrijdag 12 januari 2018 vond de nieuwjaarsreceptie plaats voor het personeel van de stad en het OCMW Ieper. Bij deze gelegenheid werd ook afscheid genomen van een aantal collega’s die met pensioen gingen.

Burgemeester Jan Durnez overliep kort de loopbaan van de verschillende personeelsleden die gehuldigd werden. “Vandaag zijn we bijeen voor de huldiging van een aantal collega’s die onze organisatie, zowel stad als OCMW, hebben verlaten na talrijke jaren dienst. Ondertussen genieten zij van een welverdiend pensioen, de een al wat langer dan de ander.”

Rudy Notebaert
Rudy startte zijn loopbaan op 1 april 1974 binnen de Waterdienst, vanaf 1 mei 1982 ging hij aan de slag als technisch assistent binnen de Technische Dienst. Als vrachtwagenchauffeur zag hij alle hoeken van de stad, toen de stad nog instond voor de winterdienst strooide hij tonnen zout. Hij was een krak van een chauffeur met het hart op de tong. Op hem kost je bouwen, vertrouwen, hij kreeg dan ook om de drie jaar de meest moeilijk te besturen kattenstoetwagen. Bij deze Rudy, nodig ik je graag uit om op 13 mei de Keteldrumwagen te besturen …

Ivan Gadeyne
Op 1 januari 1977 kwam Ivan als arbeider aan de deur kloppen, om dan door te groeien naar technisch assistent en technisch medewerker werkcontroleur. Hij was het gezicht van de Technische Dienst. Iedereen in Ieper kent Ivan en Ivan kent iedereen uit Ieper. Hij stond te popelen om mee te werken aan alle activiteiten die Ieper rijk is, met grote passie voor de rally. Ivan is een levende atlas van waterlopen, was ons persoonlijk archief en wist de kleinste details, verhalen en nuances.

Dany Deschuytter
Gestart als handlanger op 5 september 1978 bij de vzw Jeugdstadion, om vanaf 1981 de overstap te maken naar de stad als werkgever.
Na een carrière bij het leger, werd het jeugdstadion vlug Dany zijn tweede thuis. Zijn grote liefde was buitenwerken op het groene domein, waar er gespeeld, gesport, gewandeld, … werd. Hij was trots dat hij zijn smaak en creativiteit kwijt kon in zijn werk. Voor anekdotes over het jeugdstadion moet je bij hem zijn: zoals de tornado in 1985 die over het jeugdstadion raasde, dit is maar één van de 1000 verhalen die hij rijk is.

Christine Warlop
Christine startte op 9 september 1997 als administratief assistent en werd overgeplaatst naar het Regionaal Landschap West-Vlaamse Heuvels. Ze vervulde daar de taak van secretaresse, er was één telefoonnummer, elke medewerker had één telefoon. Maar jammergenoeg geen telefooncentrale, dus moest Christine iedere telefoon beantwoorden en in de gang roepen voor wie de telefoon bestemd was … Gelukkig heeft ze een luide stem! Haar grote hobby is fotografie, en dat kwam van pas op het werk om foto’s te bewerken.

Patrick Lowagie
Op 18 mei 1998 begon Patrick als technisch assistent timmerman bij de technische dienst. Patrick had een grote “goesting” naar werk, en door zijn inzet werd hij voor veel activiteiten ingezet. Zo was hij de nummer 1 voor alles rond de Kattenstoet, maar hij was ook actief voor projecten als de Tour de France, The Memorial Garden, … Doorheen de jaren groeide hij binnen de Technische Dienst uit tot de grote teddybeer, die al zijn kennis, verhalen, motivaties met zijn collega’s deelde. Een heel sociaal persoon.

Chantal Verhaeghe
1998: Chantal startte als suppoost binnen de dienst Toerisme & Musea. Dit eerst via tijdelijke contracten, om dan vanaf 1 april 2007 met een contract van onbepaalde duur. Een rechtuit persoon, altijd haar gedacht zeggende, heel goed in de omgang met kinderen die het museum bezochten. Ze had er nog niet genoeg van op het werk, want in haar vrije tijd bezoekt ze graag tentoonstellingen. Voor een daguitstap is ze ook altijd te vinden. Maar ook theater, film, koffie met een goed stuk taart konden haar bekoren.

Bernard Pauwels
Bernard kwam in dienst op 1 januari 2014 als diensthoofd ICT. Hij is een oude gekende voor meerdere leden van het bestuur, vanuit hun studententijd in Leuven. Hij hoefde niet meer te werken, maar ICT is voor hem geen werk, maar een passie! Na een rijkgevulde carrière bij Picanol kwam hij onze organisatie op de ICT-rails zetten naar de toekomst toe. Alles passeerde door zijn handen, op gelijk welk uur van de dag of nacht. Bleef er iemand voor een gesloten deur staan met zijn badge, hij had het opgemerkt. Hij maakte het systeem zo veilig dat een phising-test niet eens tot bij de medewerker geraakte.

FVW / Foto: Westhoek.be
 

Geplaatst op 16.01.2018

Bijna 1 op 2 verkochte fietsen is elektrisch

Tijdens de jaarlijkse bevraging die het fietsevent Velofollies organiseert bij de Belgische fietsvakhandel blijkt dat het marktaandeel van de elektrische fiets bijna de kaap van 50% inneemt.

Ondanks de eerdere beroering rondom de nummerplaten en het al dan niet dragen van een fietshelm, zet de verkoop van elektrische fietsen zich dus gestaag verder. Dit fenomenale cijfer is echter niet verwonderlijk wanneer men de vele voordelen, zowel fiscaal als ecologisch, op een rijtje zet.

Stabiele markt.
Met een lichte stijging van bijna 2% van het aantal verkochte fietsen blijft de verkoop van tweewielers bij de Belgische vakhandel vrij stabiel. Het aantal nieuwe fietsen dat zijn weg wist te vinden naar Belgische wegen klokte af op 485.168 exemplaren.
Zoals eerder aangehaald is het dus de elektrische variant die het grootste deel van de koek voor zijn rekening neemt. Met een marktaandeel van 45% is het veruit de meest populaire tweewieler. Met de stadsfiets als mooie tweede, 23,5%.  De aankoop van racefietsen, 10,7% vervolledigd de top drie van populaire tweewielers.

Ladies first
Een bijkomend opmerkelijk cijfer dat uit de Velofollies-fietsenquête blijkt is dat het hoofdzakelijk damesfietsen zijn die over de toonbank gingen vorig jaar. Ruim 63% t.o.v. slechts 37% mannelijke rijwielen. En weerom is het hier de elektrisch fiets die voor ¾ van de groei t.o.v. vorig jaar zorgt. 75,5% van de verkoop van damesfietsen is elektrisch.
Ook overduidelijk is dat de vakhandel deze tendens ten volle benut en zijn aankoopgedrag bij de leveranciers aanpast. Meer dan 90% van de vakhandel heeft ondertussen een mooi assortiment e-bikes in de showroom staan en geeft mee dat het vorig jaar hoofzakelijk de standaard elektrisch fiets (met ondersteuning tot 25 km/u) was die het meest gevraagd werd. De speedelecs (ondersteuning tot 45km/u) vinden momenteel nog niet echt een doorgang naar het grote publiek. Althans niet als standaard fietsmodel. De e-MTB steekt dan wel weer de neus aan het venster.
Wat het prijskaartje betreft steeg de gemiddelde verkoopprijs van een elektrische fiets met zo’n kleine 3%. Terwijl deze gemiddeld €2.260 koste in 2016 ligt de gemiddelde aankoopprijs nu rond de €2.325.
Service wint het van e-commerce
Op de vraag of de vakhandel de e-commerce als extra verkooppunt ziet zitten werd door een grote meerderheid negatief geantwoord. Blijkbaar is en blijft service en een degelijke ondersteuning bij de aankoop van een fiets (lees: elektrische fiets) enorm belangrijk voor de Belgische consument.
Dit is uiteraard heel goed nieuws voor Velofollies in Kortrijk Xpo, waar de consumenten van 19 t.e.m. 21 januari op meer dan 40.000 m2 het volledige Belgische aanbod fietsen en toebehoren te zien krijgen en ook ter plaatse kunnen uittesten.

Praktische info Velofollies 2017, Kortrijk Xpo - Doorniksesteenweg 216 - 8500 KORTRIJK

Openingsdagen en -uren:
Vrijdag 19 januari 2018: van 10u tot 21 uur
Zaterdag 20 januari 2018: van 10u tot 18 uur
Zondag 21 januari 2018: van 10u tot 18 uur

Tickets:
Volwassenen: €11 online voorverkoop / €15 aan de kassa
Kinderen van 6 tot 12 jaar: €7 online voorverkoop / €10 aan de kassa
Onder de 6 jaar: GRATIS
 

Geplaatst op 16.01.2018

3 maal zilver voor instappers gymnastiek Vaste Vuist Lauwe

Afgelopen weekend hadden de meisjes Toestelturnen I-niveau van sportgroep Vaste Vuist Lauwe een turnwedstrijd in Nazareth. 

Voor de meisjes I8 was dit hun allereerste Gymfedwedstrijd op de 4 toestellen (grond, balk, damesbrug en sprong). Headcoach Shana Dezwarte: “Het ene dametje al nerveuzer dan het andere, de ene met wat meer foutjes dan de andere, maar allen heel trots om te kunnen tonen aan de juryleden wat ze kunnen.” Anna Cabu, Esthée Vanneste, Louise Depaepe, Phara Vanpoucke, Poppeline Becquart en Saartje Dujardin namen een bronzen medaille mee naar huis. Hailey Note was pechvogel van dienst en kon wegens blessure niet deelnemen.
De meisjes I9 groeiden in hun wedstrijd en turnden al mooie oefeningen. Jana Debard en Loor Callebaut haalden een bronzen medaille. Emme Dhelft, Katlijn Vlaeminck en Lou De Rudder scoorden een zilveren medaille.

FVW / Bron Vaste Vuist Lauwe

Geplaatst op 16.01.2018

Mathieu van der Poel wint 50e Internationale Betafence Cyclocross Otegem

1 dag na het behalen van de Nederlandse kampioenentitel stond ook in Otegem geen maat op Mathieu van der Poel (Corendon - Circus), de weersomstandigheden waren alles behalve gunstig voor de 50e editie van deze wedstrijd. Al na de 1e ronde kon van der Poel een kloof slaan met zijn achtervolgers. Voor Wout van Aert zat er niets anders op dan een zo goed mogelijke wedstrijd te rijden op het zware parcours, dat ondanks de weinige slaap en de vermoeidheid na de overwinning in het BK van zondag toch is gelukt. Net voor de aankomst moest van der Poel nog uitwijken voor een omgewaaide nadar.


FVW / Foto FVW

Geplaatst op 16.01.2018
2709 artikelspagina's: 1 2 <<< 3 >>> 4 5 6 7 8 9 10 11 ... 271