Onafhankelijke digitale krant voor Zuid-West-Vlaanderen

Zoeken

Uw reclame op deze site
voor slechts 0,70 per dag
Alle info: klik hier

Welkom

Gratis plaatsen wij uw foto('s) op deze site met de daarbijhorende tekst,voor verenigingen, sportclubs, diverse bijeenkomsten, familie gebeurtenissen, optredens, stads activiteiten enz...

Iedereen kan ook zelf één of meerdere foto's in hoge resolutie met een daarbij horende tekst van zijn of haar vereniging sportclub enz... zoals hierboven vermeld opsturen naar : zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com.

Contact Redactie verantwoordelijke Bernard Decock GSM - 0495 254 547
Voor een verslaggeving + foto bijdrage : Ives Devos - 0495 164 930

Maak je eigen tomahawk (Krokuskriebels)

Tijdens de krokusvakantie organiseert het Tabaksmuseum in samenwerking met de Gezinsbond drie workshops die je onderdompelen in de leefwereld van de indianen. De workshops gaan door op 13, 14 en 15 februari 2018 en zijn bedoeld voor kinderen van 8 tot 12 jaar. De Peruaanse begeleidster Yuli Machuca vertelt je over haar geboorteland en de indianencultuur.
In deze workshop maak je je eigen tomahawk. Deze tot de verbeelding sprekende indianenpijp ziet eruit als een bijl, maar het gaat wel degelijk om een tabakspijp. Indiaanse stamhoofden konden in het bezit van zo’n tomahawk komen door huiden of andere goeden te ruilen. De tomahawk werd bij de indianen een waar statusobject en het stamhoofd droeg de pijp dan ook als een symbool van zijn macht. In deze workshop leer je je eigen tomahawk maken.

Deelnemen aan een workshop kost 6 euro en 3 euro voor leden van de Gezinsbond. Wie inschrijft voor de drie workshops betaalt 15 euro i.p.v. 18 euro; dat is 7,5 euro i.p.v. 9 euro voor leden Gezinsbond.

INSCHRIJVEN KAN VANAF  HEDEN
Meer info  : . Nationaal Tabaksmuseum Koestraat 63 8940 Wervik tabaksmuseum@wervik.be +32 56 952 425

Voor de redactie  : Bernard Decock - Bron  Uit  in Vlaanderen

Geplaatst op 11.01.2018

Vakantieworkshop: klos je eigen sieraad

Als je kan uitpakken met een zelfgemaakt uniek 'sieraad', maakt het niets uit of je nu 8 of 88 bent. Je klost met gemak een oorhanger, een sierspeld, een halsketting, een hoofdband of stoere armband. Misschien een leuke activiteit voor oma en haar kleinkinderen?

Je betaalt 30 euro voor drie lessen, met Veerle Louage en Ria Demeyere als kantdocenten.
Deze deze workshop gaat door  in Texture  Noordstraat 28 in Kortrijk ,  op dinsdag 13 februari 2018 van 14:00 tot 17:00 woensdag  14 februari 2018 van 14:00 tot 17:00  en op donderdag 15 februari 2018 van 14:00 tot 17:00

Inschrijven kan via texture@kortrijk.be
De workshop is beperkt tot 15 personen en is toegankelijk voor kinderen vanaf 8 jaar én iedereen jong van geest :)

Voor de redactie  : Bernard Decock - Bron: Uit in Vlaanderen

Geplaatst op 11.01.2018

Filmfestival KCCW 2018

Samen met de traditionele nieuwjaarswensen, mogen wij jullie ieder jaar, al even traditioneel uitnodigen naar ons filmfestival. Ook dit jaar geven de leden van de Koninklijke Ciné Club Waregem weer het beste van zichzelf.

Zoals het regelmatig gebeurt, reizen we opnieuw een stukje de wereld af. Dit kan effectief een ander werelddeel zijn maar bij ons in de buurt, tot zelfs in onze eigen tuin, vallen ook mooie pareltjes te rapen. Ben je benieuwd wat je zelf niet gezien hebt onder de kerktoren ? Dan krijg je nu een herkansing om een stukje van je eigen omgeving op een andere manier te beleven of om vast te stellen hoe vertrouwde locaties plots een andere functie kunnen krijgen.
Of snak je bij dit ongure weer naar een streepje zon ? Dan bedienen we je op je wenken met een zuiderse zon, een woestijnzon en een exotische zon. Je mag zelf kiezen wat je verkiest.
We hebben reisfilms, reportages en cultuurfilms op het programma staan. Ik zou zeggen, voor ieder wat wils.

Spreekt dit programma je aan ? Kom dan zeker langs op zaterdag 3 februari naar CC de Schakel. De toegang is gratis. We starten stipt om 19.30.

FVW / Bron: Koninklijke Ciné Club Waregem

Geplaatst op 11.01.2018

Opendeurdag kraamcentrum 'de wieg'

Kraamcentrum 'de wieg' organiseert op vrijdag 19 januari 2018 een opendeurdag  in hun regiohuis Familiezorg West-Vlaanderen vzw, Guido Gezellestraat 10, 8790 Waregem .

Toekomstige of pas bevallen ouders zijn er welkom voor alle info over wat de kraamverzorgende, vroedvrouw of vrijwilliger thuis voor hen kunnen betekenen tijdens de zwangerschap of na de geboorte van hun kindje. Ook zijn er gratis infomomenten.

13.30 uur: Bevallen zoals het je bevalt en goed voorbereid naar huis

Kies bewust en geïnformeerd hoe je wil bevallen! Hoe kan je je voorbereiden tijdens je zwangerschap? Wie kan je daarbij begeleiden? Is een natuurlijke bevalling zonder epidurale  verdoving haalbaar? Kan je (een deel van) de arbeid thuis doormaken? Sneller terug naar huis na de bevalling: hoe regel je dat? We geven je ook realistische tips voor een rustige kraamtijd. Wie kan je de eerste weken/maanden thuis ondersteunen? Hoe krijg je het allemaal voor elkaar: de zorg voor je baby, je  eigen rust, aandacht voor je partner en andere kinderen, je huishouden, bezoek…? Wat met (nacht-)voedingen? Hoe krijgt je baby een dag- en nachtritme?

14.30 uur: baby’s eerste wasje en plasje

We demonstreren hoe je je baby een badje kan geven. Verder geven we ook tips over de algemene verzorging van je kindje.

15.30 uur: Een baby in huis, een huis vol spullen?

Ben je voor de eerste keer zwanger en voel je je overspoeld door tips over de babyuitzet? Tijdens dit infomoment verneem je alles over de zin en onzin van bepaalde babyspullen. Wat heb je écht nodig om je baby comfortabel te verzorgen, te voeden, te baden, te kleden en te slapen te leggen? Hoe weet je dat het materiaal dat je kiest veilig is? Welke babyspullen hebben hun nut wetenschappelijk bewezen? En een budgetvriendelijke babyuitzet? Jawel, die bestáát!

17 uur: borstvoeding: echt de moeite waard

Wat is nu eigenlijk de meerwaarde van borstvoeding? Wat kan je doen om je borstvoeding alle kansen te geven? Hoelang kan je borstvoeding geven en kan je dit wel combineren met werken?

18 uur: Eerste hulp bij baby’s tot 6 maanden

Hoe kan je wiegendood voorkomen? Wat te doen wanneer je baby zich bezeert, verbrandt, verslikt? Je leert verschillende noodsituaties juist in te schatten en goed te reageren. Ook leer je de richtlijnen rond levensreddende handelingen bij baby’s. Wie dat wenst, kan de reanimatietechnieken inoefenen op de pop.

19 uur: je baby dragen in een draagdoek

Baby’s hebben huidhonger en in een draagdoek kan je hen deze geborgenheid geven. Maar hoe kies je het systeem dat voor jou het handigste is? Hoe draag je je kindje veilig?

FVW / Bron: Familizorg West-Vlaanderen

 

Geplaatst op 11.01.2018

Wevelgem pakt als één van de eerste gemeenten in Vlaanderen uit met gratis marktvervoer

Vanaf 10 januari 2018 kunnen inwoners een beroep doen op fietskoeriers om hun boodschappen van de openbare markt tot bij hen thuis te laten leveren.

Met dit uniek sociale-economieproject stimuleert Wevelgem niet enkel zijn lokale handel. Het zorgt er ook voor dat mensen langer kunnen deelnemen aan het maatschappelijk leven en het bevordert een gezondere levensstijl.
Zowel in Wevelgem (woensdagvoormiddag), Moorsele (donderdagvoormiddag) als in Gullegem (vrijdagvoormiddag) kunnen marktbezoekers tussen 9.00 u en 12.00 u hun boodschappen afgeven aan de Wevelgemse koeriers op de standplaats op de markt. De koeriers leveren de boodschappen op de afgesproken plaats en tijdstip af. Het vervoer van de goederen gebeurt aan de hand van een elektrische bakfiets en is voor de gebruiker volledig gratis. Gemeente Wevelgem werkt hierbij samen met VZW Effect.

Kevin Defieuw (CD&V), schepen van Markten: "lokale handelaars en marktkramers hebben het al moeilijk om voldoende klanten te hebben, met dit initiatief willen we zowel de handelaars, de marktkramers als de bevolking steunen door deze dienst aan te bieden. Bv. mensen die naar de markt komen en hun boodschappen niet kunnen dragen, kunnen een beroep doen op de koerierdienst. Ook voor mensen die hun wagen verder moeten parkeren en hun boodschappen moeilijk tot bij de wagen kunnen dragen is de koerierdienst een goede oplossing."

FVW / Foto FVW

Geplaatst op 11.01.2018

Internationale luchthaven Kortrijk-Wevelgem klaar om zakenvluchten en general aviation op te voeren

Het jaar 2017 is voor de luchthaven Kortrijk-Wevelgem zoals verwacht een overgangsjaar geworden, maar het pad is geëffend om weer met groei aan te knopen.

De totaliteit van de trafiek was met 31.447 bewegingen 12,7% lager dan in 2016.
Het segment buitenlands zakelijk en commercieel verkeer, de zakenluchtvaart, viel relatief minder, met 4,2%, terug. Het is inderdaad vooral de daling bij de kleine luchtvaart en het segment scholing die bepalend geweest is. De luchthaven stelde bij vergelijkend studiewerk naar de oorzaak hiervan vast dat de markt van laatstgenoemde activiteiten al enkele jaren aan het krimpen is in gans het land en dit nu ook hier, met vertraging, voelbaar werd.

Andere factoren die dan weer alle luchtvaartsegmenten parten speelden waren ongunstige weersomstandigheden in het voorjaar en ook op het eind van het jaar, toen mist of lage bewolking het vliegen, zelfs op instrumenten, beperkten. Denk aan november met elke dag regen of de op één na somberste maand december ooit.

In de loop van 2017 zijn door de luchthavenbeheerder zware inspanningen geleverd om, dankzij financiële steun van de Europese Unie (het agentschap GSA), het Provinciebestuur en niet in het minst het Vlaamse Gewest, een strategisch samenwerkingsakkoord met Belgocontrol  te kunnen sluiten om een nieuwe “instrument” (IFR) vliegprocedure te ontwikkelen. Belgocontrol is sinds 9 november 2017 inderdaad als gecertificeerd verkeersdienstverlener actief op onze regionale luchthaven.
Dit opent nieuwe groeiperspectieven! De luchthaven is klaar om het marktaandeel in de economisch belangrijke en boeiende sector van de zakenluchtvaart en de “general aviation” weer verder op te voeren.

FVW / Foto FVW
 

Geplaatst op 10.01.2018

De lat steeds een stukje hoger, al twee decennia lang:Quick-Step viert 20 jaar in het peloton

In 2018 is Quick-Step precies twintig jaar actief in het profwielrennen. Het toonaangevende merk voor vloeren in parket, laminaat en luxevinyl is dan ook een vaste waarde in het voortdurend veranderende World Tour-peloton. Zowel het merk als het wielerteam zijn op-en-top Belgisch, maar oogsten wereldwijd aanzien door trouw te blijven aan hun ambities en door hun nooit aflatende toewijding aan enkele gemeenschappelijke waarden. Quick-Step zal dit speciale jaar niet ongemerkt voorbij laten gaan, en viert zijn tweede decennium samen met de Belgische profwielerploeg. Patrick Lefevere, de manager van de ploeg, is dit jaar maar liefst veertig jaar actief in het wielrennen.
 
De liefdesrelatie tussen Quick-Step en het wielrennen begon in 1999, toen de vloerdivisie van de UNILIN-groep voor het eerst cosponsor werd van het Mapei-Quick-Step Cycling Team. In 2002 sloegen teammanager Patrick Lefevere en Frans De Cock, voormalig CEO van UNILIN, de handen ineen. Quick-Step werd zo hoofdsponsor van de ploeg Quick-Step-Davitamon.
 
"We werden het al snel eens", zegt Frans De Cock. "In het wielrennen gaat het om de prestaties die je neerzet – en dat is voor onze vloeren niet anders. Ons merk is stevig geworteld in België. Het wielrennen is wereldwijd populair – in veel landen zegt gemiddeld 30% van de inwoners interesse te hebben in de sport. Dit was dan ook een uitstekende manier om de internationale bekendheid van ons merk te vergroten."
 
De relatie tussen Quick-Step en de wielerploeg was méér dan een kortstondig avontuurtje. Het merk bleef het team door de jaren heen trouw en de ploeg reed onder verschillende namen: Quick-Step-Innergetic, Omega Pharma-Quick-Step, Etixx-Quick-Step en recent Quick-Step Floors.
 
"Vanaf het begin konden we het goed met elkaar vinden", herinnert Patrick Lefevere zich. "Frans De Cock en ik waren allebei vastbesloten om de concurrentie voor te blijven. De kwaliteit kwam op de eerste plaats. Wedstrijden fietsen of vloeren maken – voor ons maakt het niet uit: we wilden ons publiek boeien en in verrukking brengen, door hen het allerbeste te bieden. De ambitie was er van bij het begin. We zijn nu twintig jaar verder, en ik moet toegeven dat de resultaten op vele vlakken mijn verwachtingen hebben overtroffen."
 
Een indrukwekkend palmares
Met meer dan 600 overwinningen op zijn palmares is Quick-Step uitgegroeid tot een van de meest succesvolle teams in de wielersport. Geen enkele andere outfit kon zo'n indrukwekkend trackrecord neerzetten, zowel in de grote tourwedstrijden als in de klassiekers. Quick-Step legt eenzelfde passie en toewijding aan de dag als het om vloeren gaat, en blijft de lat steeds hoger leggen. Dankzij het revolutionaire kliksysteem, waterbestendige vloeren en andere baanbrekende innovaties is het merk Quick-Step synoniem geworden voor nooit aflatende prestaties.
 
De lat steeds een beetje hoger, al twintig jaar lang
Net als bij elke sterke samenwerking lagen gedeelde waarden aan de basis van het gemeenschappelijke succes van het merk Quick-Step en de wielerploeg. "Passie, ondernermerschap, uitmuntende prestatie en respect: dat zijn de eigenschappen die ons al die jaren aan de kop van het peloton hebben gehouden", bevestigt Sophie Hautekeete, Sponsoring & PR Manager bij UNILIN.
 
De twintig jaar als sponsor zijn voorbij gevlogen, maar de heldhaftige verhalen die aan deze vier waarden ten grondslag liggen, blijven bestaan. "Er zijn zo veel onvergetelijke herinneringen – het is moeilijk kiezen", zegt Patrick Lefevere. "Een goed voorbeeld is 2005, het grand cru-jaar van Tom Boonen. In dat jaar won hij de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en het Wereldkampioenschap. Daaruit blijkt hoe uniek onze ploeg is. Wij beginnen waar anderen stoppen. We steunen elkaar altijd. Onze overwinningen in de WK-ploegentijdrit in 2012, 2013 en 2016 hebben dat ook overduidelijk gemaakt. Of neem nu de geweldige solo van Philippe Gilbert in de Ronde van Vlaanderen 2017: dat was echt een uitzonderlijke prestatie, die laat zien hoe dapper en ondernemend we zijn. We zijn nooit bang geweest om te falen, en juist die instelling heeft ons tot één van de meest succesvolle wielerploegen gemaakt."
 
"Elke dag zet onze wielerploeg alles op alles om nog betere prestaties neer te zetten dan de dag ervoor, en om mensen te inspireren met hun voorbeeld", vervolgt Sophie Hautekeete. "En ik ben ervan overtuigd dat onze medewerkers er net zo over denken. Net als ons wielerteam maken we het verschil door uitstekende prestaties neer te zetten in de competitieve vloersector. We hechten veel belang aan ontwerp en prestaties. We laten zien hoe gepassioneerd we zijn en met onze innovatieve oplossingen, zoals ons kliksysteem of de V-groef, bewijzen we dat we ook niet bang zijn om te falen. Onze medewerkers willen maar één ding: deel uitmaken van het winnende team."
 
Ambities voor de komende jaren
"In dit opzicht is onze diepgewortelde toewijding aan het team niet meer dan logisch", concludeert Sophie Hautekeete. "Ons vloerteam en het wielerteam kennen dan wel verschillende betekenissen toe aan het woord 'prestaties', maar allebei zijn ze voortdurend innovatief bezig. Allebei streven ze naar succes in hun eigen sector. Allebei voeren ze het peloton aan, ieder op hun eigen manier. En die insteek zal ons in de komende jaren nieuwe successen brengen."
 
 

Over Quick-Step Floors Cycling Team

Quick-Step Floors Cycling Team is een World Tour team bestaande uit 27 renners van 13 verschillende nationaliteiten. Het hoofdkwartier is gezeteld in het Belgische Wevelgem, een stad dat een symbool is voor het Vlaamse wielrennen. Sinds haar oprichting in 2003 is de ploeg in de loop der jaren uitgegroeid tot een van de succesvolste wielerformaties binnen het wielerpeloton.
Zdenek Bakala is de eigenaar van de ploeg, hij nam deze over in 2010. Een raad van bestuur - bestaande uit 8 leden -  voert de dagelijkse leiding over de ploeg. Patrick Lefevere – een van de meest succesvolle managers in de historie van het wielrennen – staat aan het hoofd van het sportieve management. De ploeg richt zich op de Belgische roots, maar wil ook een internationale impact nastreven.
Sinds de oprichting van de ploeg werden meer dan 600 overwinningen behaald, waaronder 15monumentale klassiekers, 4 wereldtitels op de weg, 6 wereldtitels in het tijdrijden, 3 wereldtitels ploegentijdrit, 2 wereldbekers en 1 Olympische titel. In 2017 was de ploeg voor het zesde jaar op rij de meest succesvolle ploeg met 59 overwinningen (56 UCI zeges).
De huidige toprenners van de ploeg zijn topsprinter Fernando Gaviria (viervoudig ritwinnaar en winnaar maglia ciclamino Giro d`Italia 2017), Elia Viviani (Olympische kampioen omnium), Philippe Gilbert (viervoudig winnaar van een monumentale klassieker en wereldkampioen 2012), Niki Terpstra (winnaar Parijs-Roubaix 2014),  Zdenek Stybar (winnaar Strade Bianche 2015),  Luxemburgs kampioen Bob Jungels (beste jongere Giro d`Italia 2016 en 2017) en Julian Alaphilippe, de enige renner in de historie die in een editie de witte en groene trui won in Parijs-Nice.
 
Over Quick-Step
Quick-Step, een kwaliteitsvloermerk geproduceerd door UNILIN, is een echte leider op het vlak van design, innovatie en kwaliteit. De voortdurende aandacht voor onderzoek en innovatie en de sterke nadruk op kwaliteit hebben Quick-Step tot één van de topspelers in de vloerindustrie gemaakt. Het merk is geëvolueerd van een betaalbaar alternatief voor hout tot een op zichzelf staande categorie. Het biedt een ruime keuze aan designvloeren die in iedere situatie snel en eenvoudig te installeren en te onderhouden zijn. Vandaag is Quick-Step een wereldmerk voor vloeren uit samengesteld hout, laminaat en luxevinyl. Het merk is actief in meer dan honderd landen.

Over UNILIN
UNILIN produceert laminaatvloeren, samengestelde parketvloeren en luxevinylvloeren onder de merken Quick-Step, Pergo en Balterio, naast panelen op houtbasis (spaanplaat, MDF), sierpanelen, daksystemen en isolatieplaten. UNILIN heeft wereldwijd 4800 medewerkers in dienst op twintig productielocaties. UNILIN haalde in 2017 een omzet van 1,8 miljard euro en maakt deel uit van de internationale beursgenoteerde groep Mohawk (NYSE: MHK).
 
Voor de redactie & front montage  : Bernard Decock - Bron & fotografie : Sophie Houtekeete  / Unilin
 
 
 
 
 

Geplaatst op 10.01.2018

Supportersclub K.V.K.- 'Centrum' organiseert algemene kenissenquiz

Op vrijdag 23 maart 2018 om 20.00 u organiseert supportersclub KVK 'Centrum' een gezellige algemene quizavond met ploegen van maximum 4 personen in het ontmoetingscentrum, Hellestraat 14 te 8510 Marke.

Inschrijvingen : ploegen van 4 personen op tel: 056/215717 en/of 0473/382169.
Deelnameprijs  € 20,-per ploeg over te schrijven op BE39 3850 5210 4019 van Supportersclub K.V.K.-Centrum.
Iedere deelnemer keert met een prijs huiswaarts.
Info aan belangstellenden niet-deelnemers: de grote zaal van het ontmoetingscentrum is die avond enkel toegankelijk voor de deelnemende quizers en relatieve stilte en concentratie is er noodzakelijk.
Iedereen is welkom in het aangrenzend cafetaria van waaruit je alles prima volgen kan bij een gezellige babbel.

FVW / Bron: Supportersclub KVK 'Centrum'

Geplaatst op 09.01.2018

Art Up! 2018: een programma in het teken van BEELDHOUWKUNST en VOLUME

100 kunstgalerijen en uitgevers worden van 15 tot en met 18 februari in Lille verwacht tijdens de 11e editie van Art Up!. Dit jaar biedt de hedendaagse kunstbeurs een reflectie op het thema  "VOLUMES EN BEELDHOUWKUNST: van allerkleinst tot monumentaal".

Inspiraties, intenties, materialen, afmetingen...:  bezoekers kunnen deze thematiek exploreren aan de hand van een volledig nieuw programma dat door de exposanten is gevormd en geïnspireerd.

"Ieder jaar bieden we exposanten en bezoekers de mogelijkheid om samen een nieuwe thematiek te exploreren. Voor deze nieuwe editie hebben we beeldhouwkunst en volumes gekozen. Wat is de visie van de kunstenaars? Wat voor nieuws kunnen ze ons laten zien? Welke materialen hebben ze gebruikt? En welke afmetingen? Dat zijn de elementen die we nader willen bestuderen in het kader van dit nieuwe artistieke project", legt Didier Vesse, Art director van Art Up! uit.
Twee exposities van eminent belang en een route langs de kunstgalerijen van Art Up!
De stichting Villa DATRIS presenteert een selectie van zo’n vijftien kunstwerken afkomstig uit haar eigen collectie, die vandaag de dag een honderdtal werken telt, aan de hand van een scenografie die door Laure Dezeuze werd ontworpen. Tijdens deze expositie wordt een film vertoond en interviews met kunstenaars van de meest recente expositie  "De Nature en Sculpture" die 35 000 bezoekers in 2017 trok. Deze 11e editie van Art Up! is tevens de gelegenheid voor de Stichting om een voorpremière van haar aankomende expositie, "Tissage – Tressage", die in mei wordt tentoongesteld, te presenteren.

De kunstgalerij LEILA MURDOCH presenteert een nieuwe, originele expositie van de Franse kunstenaar Alain Le Boucher. Deze kunstenaar componeert stille harmonieën met lichtsculpturen die hij « luchrones » noemt en die hij creëert aan de hand van muzikale symfonieën die met computerprogramma’s zijn omgezet. Droomvangers, Jakobsladders, dobbelstenen en interactieve astrolabia: zijn kunstwerken zijn vooral poëtisch en concentreren zich op de zon en de sterren en de wegen die van de aarde naar de hemel leiden. Ze zijn zo geprogrammeerd dat ze nooit uitgaan en zich constant blijven herhalen.
Om de bezoeker mee op reis te nemen door de wereld van volumes en sculpturen heeft het kunstcomité van Art Up! samen met de deelnemende kunstgalerijen een route ontworpen die de bezoeker naar geselecteerde kunstwerken leidt.

Van het allerkleinste…
De Engelsman Rogan Brown, wordt vertegenwoordigd door de kunstgalerij BETTINA VON ARNIM, en maakt fascinerende sculpturen op papier. Planten, koralen, micro-organismen. Natuurlijke elementen waarvan hij de complexe architectuur verwerkt. Zijn 3-dimensionale creaties snijdt hij uit met een laser of een scalpel en laten onze relatie met alles wat leeft zien, hoe klein dat ook is.

...tot het allergrootste.
De Brusselse kunstgalerij DTTH presenteert een nieuwe, originele installatie van de Parijse kunstenares Léna Malevitis. Ze is gefascineerd door texturen en volumes en gebruikt een weeftechniek om unieke kunstwerken te creëren die geïnspireerd zijn door haar reizen, kunst en de natuur. Deze installatie laat een mise-en-scene zien met modellen die kunstwerken van geweven wol dragen.

Openingstijden
Donderdag 15 februari 2018 van 11.00 tot 23.00 u
Vrijdag 16 februari 2018 van 11.00 tot 20.00 u
Zaterdag 17 februari 2018 van 10.00 tot 20.00 u
Zondag 18 februari 2018 van 10.00 tot 20.00 u

Speciale avond
Nuit de l’Art: Donderdag 15 februari 2018
Online kaartenverkoop
Normaal tarief: €9 – gratis herbezoek
Tarief voorverkoop: €7 – gratis herbezoek
Gratis voor kinderen jonger dan 10 jaar
* Tarief met korting voor een kaartje dat u online in de voorverkoop koopt (tot 14/02/2018)

Plaats
Lille Grand Palais 1, boulevard des Cités Unies, 59 000 Lille

FVW / Bron: Art Up
 

Geplaatst op 09.01.2018

Record aantal filmbezoekers bij kunstencentrum BUDA

Kunstencentrum BUDA klokt 2017 af met 45.515 filmbezoekers. Dat is een stijging van 8% t.o.v. vorig jaar (42.203 bezoekers in 2016) en zelfs met 30% in de voorbije vijf jaar (of 35.146 bezoekers in 2012).

De topfilms van 2017 waren LaLaLand in januari, Jackie, Moonlight en Lion in februari, Dunkirk in juli, Cargo in september en Le Fidèle in oktober.
Kunstencentrum BUDA is - naast de grootste werkplek voor kunstenaars in Vlaanderen en festivalorganisator - een arthouse cinema in het centrum van Kortrijk, centraal gelegen op het Buda-eiland, en toont 54 filmvertoningen per week voor een breed publiek. Voor het eerst sinds de oprichting in 2006 overschrijdt het kunstencentrum de kaap van 45.000 filmbezoekers.

De publieksstijging wordt o.a. toegeschreven aan de stijging van het aantal filmtitels en éénmalige vertoningen. Omdat er steeds meer films gemaakt en gereleaset worden, breidt ook BUDA’s aanbod uit, dat voornamelijk bestaat uit Europese films en diverse filmspecials. Kunstencentrum BUDA organiseert bovendien meer randevenementen bij diverse films, zoals Q&A’s met regisseurs, acteurs en filmmakers na de film.
Er was tevens een opmerkelijke publieksstijging voor de kinder- en jeugdfilms tijdens WinterWonderland in de kerstvakantie, van 279 bezoekers in 2016 naar 462 in 2017 (een stijging van 66%). Steeds meer filmliefhebbers vinden hun weg naar filmspecials als Classics Restored, met maandelijkse, gerestaureerde filmklassiekers. Ook de vooravondvertoningen om 18.00 u op woensdag, donderdag en vrijdag kennen een lichte stijging: van 1523 bezoekers in 2016 naar 2166 bezoekers in 2017, een stijging van 42%.

Daarnaast blijft BUDA nieuwe vertoningsformats ontwikkelen, zoals het eerste, succesvolle Silvester Night van afgelopen oudjaar. Maar liefst 226 filmliefhebbers kwamen met ons het jaar uitzwaaien op 31 december, met familiefilms in de namiddag en exclusieve avant-premières in de (voor-)avond. Een filmspecial die – op vraag - volgend jaareinde zeker herhaald en verder ontwikkeld wordt.
Met een doorgedreven publiekswerking wordt actief gewerkt aan de verjonging van het publiek. Naast de scholenwerking, werd ook cineMAATjes, het filmprogramma voor kinderen, herwerkt en uitgebreid. De interactieve educatieve installatie cinéMammoet wordt nu wekelijks op zondagnamiddag van stal gehaald in plaats van maandelijks; kinderen kunnen er  spelenderwijs leren over film(maken) van films of er hun eigen schaduwspel of stop motion filmpje creëren. Op vraag van de ouders werd het aanvangsuur aangepast naar 14.30 u. De hernieuwde formule werpt zijn vruchten af.
Ook in het kader van de publieksverjonging ontwikkelde BUDA een nieuw abonnement voor jongeren onder de 30, goed voor vijf films voor €30, mogelijk met meerdere jongeren te gebruiken. Er gingen al 260 jongerenabonnementen over de toonbank. Hiermee worden de jongeren aangespoord om met meerdere jongeren samen te komen of regelmatig terug te keren naar Budascoop.

Vooruitblik

Het internationale blad Variety zette het regisseursduo Adil El Arbi en Bilal Fallah in de top 10 van regisseurs die in 2018 zullen doorbreken! Hun nieuwste prent Patser komt op 24 januari in de Belgische zalen én het duo komt de film zelf in Budascoop voorstellen op vrijdag 26 januari, met Q&A na de film van 18.00 u en een inleiding voor de film van 20.15 u. Patser vertelt het verhaal van vier vrienden op ‘t Kiel in Antwerpen die ervan dromen om te leven als echte patsers. Snel rijk worden en leven zoals in een videoclip of zoals Tony Montana in Scarface. De hoofdrollen worden gespeeld door Matteo Simoni, Nora Gharib, Junes Lazaar en Saïd Boumazoughe. Maar ook Dimitri Vegas & Like Mike, Ali B., Axel Daeseleire, Jeroen Perceval, … passeren de revue.
In de krokusvakantie kunnen kinderen in Kortrijk en omstreken proeven van theater, dans, muziek én film tijdens het kinderkunstenfestival Spinrag (georganiseerd door Schouwburg Kortrijk). Kunstencentrum BUDA organiseert er – in samenwerking met JEF - het jeugdfilmfestival met dagelijks twee films om 10.30 u (nieuw!) en om 14.30 u. Ook hier kunnen de kinderen in en rond de cinéMammoet spelen en knutselen. Er worden ook andere interactieve installaties voorzien, gemaakt door studenten van Devine Howest.

FVW / Bron: Kunstencentrum BUDA

Geplaatst op 09.01.2018
2709 artikelspagina's: 1 ... 2 3 4 5 6 <<< 7 >>> 8 9 10 11 12 ... 271