Onafhankelijke digitale krant voor Zuid-West-Vlaanderen

Zoeken

Uw reclame op deze site
voor slechts 0,70 per dag
Alle info: klik hier

Welkom

Gratis plaatsen wij uw foto('s) op deze site met de daarbijhorende tekst,voor verenigingen, sportclubs, diverse bijeenkomsten, familie gebeurtenissen, optredens, stads activiteiten enz...

Iedereen kan ook zelf één of meerdere foto's in hoge resolutie met een daarbij horende tekst van zijn of haar vereniging sportclub enz... zoals hierboven vermeld opsturen naar : zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com.

Contact Redactie & Verantwoordelijke uitgever: Bernard Decock
E-mail: zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com
Gsm: 0495 25 45 47

Nieuw zwembad Wevelgem klaar in 2021

Eind deze maand wordt de omgevingsvergunningsaanvraag ingediend voor de realisatie van het nieuwe zwembad. Als alles goed verloopt, zou met de bouw van het zwembad gestart worden in juni 2019.
 

Het zwembad komt op het sportcentrum in Wevelgem, op het voetbalterrein aan de kant van de Moorselestraat. In het college van burgemeester en schepenen van 19 december werd het ontwerp en de bouw van het nieuwe zwembad toegewezen aan de inschrijver Van Roey Vastgoed/Groep Van Roey.

Het gebouw zal uit twee verdiepingen bestaan. Op de gelijkvloerse verdieping komt uiteraard het zwembad, met drie baden.

Drie baden
Het grootste is een 25-meter sportbad met 6 zwembanen. Ter vergelijking: het huidige zwembad telt er 5. Bovendien zal de mogelijkheid er zijn om het zwembad op te delen in 8 trainingsbanen. Het diepe gedeelte van het bad krijgt een beweegbare bodem. Die bodem kan ingesteld worden tussen 0 en 3 meter. De diepte van 3 meter maakt het zwembad geschikt voor duiklessen. Anderzijds kan de diepte van het zwembad bijvoorbeeld afgesteld worden op 1m10. Op die manier is het zwembad over de hele lengte ondiep, wat voor een groter gevoel van zekerheid zorgt bij beginnende zwemmers en vele senioren en het hele bad geschikt maakt voor andere watersporten, bijvoorbeeld aquagymlessen.

Naast het grote bad is er nog een instructiebad, van 7,5 meter op 10 meter en 60 tot 90 centimeter diep, vergelijkbaar met het instructiebad in het huidige zwembad.

De focus ligt bij het nieuwe zwembad dus bij het ‘zwemmen’: het schoolzwemmen en baantjes-en sportzwemmen. Er wordt echter ook een attractieve recreatie voorzien, om ook jonge gezinnen met kinderen tot 8 jaar aan hun trekken te laten komen. Het derde bad is daarom een peuter- en recreatiebad van 30 centimeter diep. Daar komt één brede glijbaan in, een kleine glijbaan en talrijke speelelementen. Mama’s en papa’s die hun kinderen in de gaten willen houden terwijl ze ravotten in het recreatiebad, kunnen aan de zijkant van het zwembad plaatsnemen op verwarmde zitbanken.

Bij het nieuwe zwembad wordt gekozen voor een kleiner aantal individuele cabines (23), maar voor méér gezinscabines (7), een beslissing die gebaseerd werd op de ervaringen in het huidige zwembad.

Op de eerste verdieping loopt doorheen de zwembadhal een passerelle, van waarop bezoekers naar de zwemmers kunnen kijken beneden. Er is een cafetaria van waaruit bezoekers zicht hebben op het zwembad. De cafetaria heeft ook een buitenterras met zicht op het sportcentrum.

Verder vind je op de eerste verdieping ook twee klaslokalen. Op die manier kunnen scholen met twee of drie klassen een hele voormiddag of namiddag naar het zwembad komen, en een les plannen voor de ene klas, terwijl de andere klas zwemles heeft. Scholen kunnen vaak betaalbaarder transport vinden als ze met twee klassen tegelijk naar het zwembad kunnen trekken. Naast die leslokalen komen nog twee kantoren, een vergaderruimte, een omkleedruimte voor het personeel en een refter. Er komen ook twee kleedkamers voor de buitensporters (voetbal, atletiek, …)

In het gebouw worden 2 groepskleedkamers met douches en een individuele kleedkamer voorzien voor de buitensporten. Deze kunnen onafhankelijk van het zwembad gebruikt worden.

Wevelgem kiest voor een duurzaam zwembad. Door het gebruik van energiezuinige installaties en een goed geïsoleerde en luchtdichte gebouwenschil voldoet het zwembad aan de BEN-eisen 2021.

Brede doorgangen, een mobiele zwembadlift, een luie trap in het sportbad, een helling naar het recreatiebad zijn maar enkele maatregelen om er voor te zorgen dat het zwembad toegankelijk is voor elke bezoeker. Er is een begeleidingstraject lopende met de organisatie INTER om de toegankelijkheid van het gebouw te verzekeren.

Investering en timing
Als de procedure vlot verloopt, starten de werken in juni dit jaar en moet het zwembad tegen eind 2020 af zijn. Vanaf begin 2021 kan het zwembad in gebruik genomen worden. Dit project kost 9.984.470 euro.

Het oude zwembad langs de Vanackerestraat blijft open tot wanneer het nieuwe zwembad afgewerkt is. Hoe we de vrijgekomen ruimte na afbraak van het oude zwembad zullen invullen, wordt verder onderzocht in het kader van het Masterplan Centrum Wevelgem.

Tijdens de werken aan het zwembad wordt de huidige atletiekpiste op de site vernieuwd. Naast het ingesloten voetbalveld komt ook een beachvolleybalveld. Die werken starten in mei 2020 en zullen in het najaar afgerond zijn.

Wevelgem krijgt 1.026.875 euro subsidies via de projectoproep bovenlokale sportinfrastructuur voor de realisatie van het zwembad, de renovatie van de atletiekpiste en het voorzien van een beachvolleybalveld.

 

FVW / Foto: gemeente Wevelgem

Geplaatst op 10.01.2019

Kunstroute Zwevegem 2019

Bij de succesvolle eerste editie van de Kunstroute in 2017 stelden een aantal inwoners van Zwevegem hun tuin open voor lokale kunstenaars.

In 2019 wordt het initiatief herhaald tijdens het weekend van 29 en 30 juni.
Wil je hier als kunstenaar of eigenaar van een tuin aan meewerken? Geef dan je naam en adres door aan een bestuurslid van het Davidsfonds, Willemsfonds (yvan.nys@telenet.be) of de gemeentelijke culturele dienst (cultuur@zwevegem.be) vóór vrijdag 15 februari 2019.
FVW / Bron: gemeente Zwevegem

Geplaatst op 10.01.2019

TSJETSJENEN PERSEN KORTRIJKSE JONGEREN AF

“Criminelen deinzen niet terug voor de plaats- en contactverboden. Bescherm ónze kinderen.” - Wouter Vermeersch

Vlaams Belang kreeg verschillende meldingen van afpersing in de Burgemeester Reynaertstraat op oudjaar. De partij roept op tot een kordater veiligheidsbeleid in Kortrijk.

Hoewel burgemeester Van Quickenborne (Open VLD - TB) het had over een “rustige nacht” met oudjaar, contacteerden verschillende Kortrijkse jongeren Vlaams Belang met getuigenissen van afpersing. Lees het hier:
https://kortrijk.vlaamsbelang.org/en/site/nieuws/tsjetsjenen-persen-kortrijkse-jongeren-af/
Vermoedelijk gaat het om dezelfde groep van 30 Tsjetsjenen die op 21 december ook al op de vuist met de twee Afghaanse broers die betrokken zijn bij de kotmoorden. De Tsjetsjenen kregen vanaf vrijdag 4 januari 2019 een plaats- en contactverbod opgelegd.

“Enkele plaats- en contactverboden volstaan niet om de criminaliteit en overlast in Kortrijk te stoppen. Zonder meer bevoegdheden, mensen en middelen voor onze politie blijft het dweilen met de kraan open. De Afghaanse bende die actief was in Kortrijk kreeg in de zomer van 2016 ook plaats- en contactverboden opgelegd. Het heeft hen er niet van weerhouden om verder te gaan met vechtpartijen, steekpartijen, afpersing, aanrandingen en zelfs een gewelddadige moord”, zegt fractieleider Wouter Vermeersch.

“Er moet onmiddellijk iets veranderen in onze stad. Steeds meer ouders laten hun kinderen niet meer met de fiets naar huis gaan uit angst. Onze kinderen moeten veilig kunnen uitgaan. Bescherm onze kinderen”, zegt gemeente- en politieraadslid Carmen Ryheul.Bron  : Wouter Vermeersch  - Organisatie: Vlaams Belang Kortrijk

Geplaatst op 06.01.2019

Nawal Maghroud wordt nieuwe fractieleider sp.a in gemeenteraad Joost Bonte voor sp.a naar Comité Sociale Zaken

Het uitgebreid bestuur van sp.a Kortrijk heeft de 26-jarige Nawal Maghroud aangeduid als fractieleider van de nieuwe gemeenteraadsfractie. De jonge vrouw zal in de nieuwe legislatuur de driekoppige fractie aanvoeren in de gemeenteraad. Tegelijk wordt sociaal expert Joost Bonte voorgedragen als
sp.a-vertegenwoordiger in het nieuwe Bijzonder Comité voor Sociale Zaken.

 
Nawal Maghroud is 26 en werkt twee jaar bij de Federale Overheidsdienst Financiën op de stafdienst Personeel & Organisatie. Nawal heeft een master Bestuurskunde en een master Conflict en Development behaald aan de UGent. Ze nam deel aan het federaal Jongerenparlement en liep stage bij het Vlaams departement Onderwijs, meer bepaald bij het Agentschap Onderwijsdiensten.
 
Nawal Maghroud: ‘Ik kom uit een bescheiden gezin waar onderwijs altijd belangrijk werd geacht om vooruit te gaan in het leven. Tijdens mijn stage werkte ik rond laagopgeleide jongeren met eerste werkaanbiedingen in scholen, lokale besturen en organisaties. Mijn opleidingen heb ik afgerond met achtereenvolgens een masterproef over de gemeenteraadsverkiezingen en een masterproef over politieke campagnes.’
 
Bij haar kandidatuur voor de gemeenteraadsverkiezingen stelde ze: ‘Als geboren en getogen Kortrijkzaan wil ik meebouwen aan een stad waar alle talenten ingezet worden om er op vooruit te gaan.’ Vanaf de tweede plaats en als nieuwelinge haalde ze meteen meer dan duizend voorkeurstemmen. In de gemeenteraad krijgt ze de raadsleden Tine Soens (30 jaar) en Maxim Veys (31 jaar) als collega’s. Samen vormen ze een zeer jonge fractie in de Kortrijkse gemeenteraad.
 
Joost Bonte (60 jaar) is gehuwd met Martien D'Heygers, vader van Pieter-Jan (34), An-Sofie (31) en Benjamin (25). Hans Bonte, Kamerlid en burgemeester van Vilvoorde, is zijn jongere broer en tevens zijn ‘beste vriend’.
 
Als Kortrijkzaan is Joost Bonte voorzitter van de Unie der Zorgelozen, het sociaal-artistieke gezelschap gehuisvest in de Scala in de Pluimstraat. Joost was 8 jaar op internaat in het Sint-Amandscollege in Kortrijk. Hij haalde het diploma van sociaal assistent aan het Stedelijke Hoger Instituut voor Sociale Studies in Gent.
 
Hij baatte tien jaar een kruidenierszaak uit om vervolgens les te geven in het Deeltijds Onderwijs in Kortrijk. Van hieruit startte hij 'Bledi', een jeugdhuis voor en van jongeren die geen onderdak vonden in het reguliere circuit van Kortrijkse jeugdhuizen. In 2001 werd hij coördinator voor alle straathoekwerkprojecten in Oost- en West-Vlaanderen. Vanuit die functie leerde Joost beter dan wie ook hoe het komt dat mensen in miserie verzeild geraken en wat dat met hen doet. Het ideale profiel dus om de individuele steun aan Kortrijkse mensen in nood te behartigen in het nieuwe Bijzonder Comité voor Sociale Zaken.
 
Voor de redactie  : Bernard Decock - Bron  : Luc Bouquet, voorzitter sp.a Kortrijk  & Philippe De Coene

Geplaatst op 06.01.2019

Duo valse pannenkoekenverkopers opgepakt

Op woensdag 3 januari 2019 kon de politiezone Vlas een koppel oppakken dat ervan verdacht wordt minstens 13 personen te hebben opgelicht door het organiseren van een valse deur-aan-deur verkoop van pannenkoeken voor het goede doel.
 De feiten gebeurden tussen 17 december 2018 en woensdag 3 januari 2019. Het tweetal, een man en een vrouw uit Kortrijk, ging in die periode van deur tot deur in Bellegem en Kortrijk om pannenkoeken te verkopen voor het goede doel (bv. actie voor een ziek kind of ten voordele van een school).
 De bewoners moesten op voorhand betalen en de pannenkoeken zouden later bezorgd worden, wat nooit zou gebeuren.
 De twee werden op vrijdag 4 januari 2019, voor de onderzoeksrechter geleid. Het duo staat gekend bij politie en justitie voor soortgelijke feiten.
 
Politiezone Vlas doet een oproep naar nog meer mogelijke slachtoffers om alsnog contact op te nemen en aangifte te komen doen.

Thomas DETAVERNIER | adviseur | pers- en communicatieverantwoordelijke Politiezone Vlas | Kortrijk-Kuurne-Lendelede

Geplaatst op 06.01.2019

De Ieperse Musea kijken terug op een bewogen en bevlogen legislatuur. 2018 opnieuw topjaar voor het IFFM.

De periode 2013-2018 kan uniek genoemd worden in de geschiedenis van de Ieperse musea. Mede omwille van de herdenking van en de aandacht voor de Groote Oorlog die 100 jaar geleden onze regio en ons land teisterde heeft het In Flanders Fields Museum een bewogen legislatuur achter de rug.
In deze periode ontving het IFFM maar liefst 1.736.758 bezoekers. Het absolute topjaar was 2014 met 483.741 bezoekers, maar ook 2013 met 294.579 en 2015 met 284.688 waren heel uitzonderlijk. In het voorbije jaar 2018 mocht het museum zich verheugen in 246.541 bezoekers, wat het vierde hoogste aantal is in het 20-jarig bestaan van het IFFM en ruim 25.000 meer dan in 2017.
Niettegenstaande de relatief kleine ploeg medewerkers presteerde het IFFM het om de afgelopen 6 jaar 30 tentoonstellingen op te zetten, waarvan 13 dossiertentoonstellingen. In deze legislatuur hadden er ook heel wat boekvoorstellingen en diverse lezingen rond het thema WO I plaats. Verder waren er ook diverse internationale wetenschappelijke conferenties en colloquia.
Heel wat instellingen en instanties, heel wat VVIP benadrukten in deze legislatuur met hun bezoek het belang van de werking van het museum. De EU-top met de 28 staatshoofden en regeringsleiders is ondertussen legendarisch, maar ook veel andere instellingen zoals het OPCW, de UNO, de NAVO, ….. vonden hun weg naar Ieper en naar het In Flanders Fields Museum. Naast Koning Filip en Koningin Mathilde deden ook heel wat gekroonde hoofden het museum aan, zoals o.m. Prins William en Prinses Kate in de zomer van 2017.
Ook infrastructureel kende het IFFM een hele evolutie met de installatie van 3 instappunten/bezoekerscentra op de Ieperboog en met een spiksplinternieuw en zeer degelijk museaal depot. Daarnaast mogen we ook de installatie van de herdenkingsbomen over de hele lengte van de frontlijn en het grote herdenkingsconcert ‘A Symphonie of Trees’ in de Sint-Maartenskathedraal niet vergeten.
Dankzij de hoge bezoekersaantallen konden ook de financiën van het museum op peil gehouden worden. Niettegenstaande heel belangrijke en noodzakelijke investeringen in de isolatie van de museumramen en in de uitbreiding van de kantoor- en IT-infrastructuur in het Kenniscentrum bleven de financiële middelen op peil.
Naast dit indrukwekkend palmares van het IFFM, mogen we enkele andere hoogtepunten niet vergeten. Na een lange periode van ingrijpende restauratie opende het Merghelynck Museum opnieuw de deuren voor het grote publiek. Net voor de opening trok de tentoonstelling ‘Kleur & Elegantie’ rond Edouard Vermeulen en modehuis Natan bijzonder veel volk.
Tenslotte is de opening van het Yper Museum in zomer van 2018 een mijlpaal in deze legislatuur. Het Yper Museum is een compilatie van het vroegere Stedelijk Museum, het Onderwijsmuseum en het Museum Belle Godshuis. Het brengt op een plausibele wijze het verhaal van 11 eeuwen Ieperse geschiedenis. Ook dit nieuwe museum en zijn publiekswerking worden zeer gesmaakt. Het museum is nu zes maanden open en mocht reeds 15.539 bezoekers ontvangen.
De Lakenhallen, het wereldwijd bekende icoon van onze stad kan nu met de huisvesting van de beide musea zijn eeuwenoude rol als ontmoetingsplaats voor mensen uit eigen stad, uit eigen regio en wereldwijd ten volle opnemen.

Voor de redactie  : Filip van Loo - Bron  : Schepen Jef Verschoore

     
 

Geplaatst op 06.01.2019

Het Vlastreffen overhandigd cheques aan regionale goede doelen

Vrijdagnamiddag 21 december overhandigde  deorganisatoren van het vlastreffenin het stadhuis van kortrijk aan de vertegenwoordigerss  van de verschillende
 regionale goede doelendie dit jaar uitgekozen werden  de niet onaanzienlijke bedragen  die dit jaar verdeeld werden  vertegenwoordigden  duizenden euro's  . Het vlastreffen is een caritatieve rondrit
voor motoren in en om kortrijk waarbij de inkomsten afkomstig van de sponsers en  de individuele deelnemers  aan het evenementaangewend worden om de
plaatselijke goede doelen te steunen. Dit jaar mochten de afgevaardigden van Poverello uit kortrijk  , vzw De korf en het
Buurthuis Bellewijk uit Poperinge een cheque van € 500 in ontvangst nemen . Caw kortrijk werd bedacht met een cheque van € 5000

Het Kortrijkse Vlastreffen werd opgericht in 1981 en is met een gemiddelde van 2.000 deelnemers per jaar,één van de grootstemotortreffens van Vlaanderen.
Al 29 jaar lang wordt er op de laatste zondag van augustus gereden voor verschillende goede doelen. De uitgestippelde
route van +/- 180 Km passeert elk jaar in 2 gaststeden. Vanuit de laatste gaststad vertrekken de deelnemers in colonne en onder
begeleiding van politie, medewerkers en sponsors naar Kortrijk. Wie de deelnameprijs van 10 euro betaalt, steunt verschillende goede
doelen, krijgt een Vlastreffen-pin en -sticker, drie dranktickets, een uitnodiging om een wedstrijd van KVK bij te wonen en kan genieten
van een gratis depannagedienst in geval van panne. Tevens maakt elke deelnemer kans om één van onze tientallen prijzen te winnen bij aankomst.
De aangepaste aanpak van het nieuwe bestuur, bestaande uit Bruno Vanhee, Kevin Tremerie, Maarten Verhaghe en Jo
Foubert, en vooral de medewerking van onze tientallen leden van de organisatie, zorgden voor een zeer geslaagde 29ste editie.
In vergelijking met vorige edities was er dit jaar onder meer een start en aankomst aan de voet van de Broeltorens, het symbool van Kortrijk
en al 29 jaar het logo van het Vlastreffen. De Vernieuwde Leieboorden, nieuwe toeristische hotspot van Kortrijk, werden omgetoverd tot
een waar motordorp met tientallen standjes en foodtrucks. Bij aankomst werd er afgesloten met een prijsuitreiking en een optreden
van de MFH band. De gaststeden waren Poperinge en Izegem. Voor de 29ste editie werden er 1.592 deelnemers ingeschreven.
Bij aankomst te Kortrijk telde de colonne weliswaar 2.890 motorrijders. De telecomoperatoren meldden ons een toename
van 2.099 gsm toestellen aan de Leieboorden van 17- tot 17 uur 30. De VZW Vlastreffen organiseert eveneens een testdag (Juni) waar tientallen
motordealers de kans geven aan de deelnemers om er verschillende modellen test te rijden. Dit jaar waren Bmw, Ducati, Ktm, Honda, Triumph,
Kawasaki, Aprillia, Indian, Royal Enfield,… en vele andere van de partij.
De Nocturne wordt dan weer georganiseerd op de vrijdag, voorafgaand van het Vlastreffen. Een gratis rondrit in alle deelgemeenten van Kortrijk, met
start en aankomst aan de GroteMarkt. Dit is onze manier om de bewoners van Kortrijk te laten ‘horen’ dat het Vlastreffenweekend van start gaat.

Op 25 augustus 2019 vindt de 30ste editie van het Vlastreffen in kortrijk plaats. Het evenement is in West Vlaanderen het grootste  in zijn soort en trekt
jaarlijks vele duizenden deelnemers aan.

Voor de redactie en fotografie  Bernard Decock - Bron  : Jo Foubert  - vlastreffen Kortrijk
 

Geplaatst op 21.12.2018

Flandrien Kaas uit Wervik bekroond met Handmade In Belgium-label

“De kroon op een zeer succesvol jaar”
Flandrien Kaas, de populaire goudse kaas van de Wervikse kaasmakerij De Kazerij is
bekroond met het label ‘Handmade In Belgium’. Het HIB-label wordt door Unizo uitgereikt
aan makers van authentieke en ambachtelijke kwaliteitsproducten. Voor De Kazerij is dat
een mooie erkenning voor alle inspanningen die ze levert om met respect voor het
ambacht van het kaasmaken een kwalitatieve Belgische kaas te produceren. “We zijn fier
op het HIB-label”, vertellen zaakvoerders Jan en Helga Desmet. “Het vormt de kroon op
een zeer succesvol 2018, een jaar waarin we andermaal wereldkampioen werden op de
World Cheese Awards en onze kazen in steeds meer winkels in de rekken liggen.”
Flandrien Kaas werd gelanceerd in 2013. Deze goudse kaas wordt geproduceerd op 4 leeftijden: Jong
(6 weken oud), Gerijpt (6 maanden), Oud (12 maanden) en Grand Cru (18 maanden). Door de steeds
groeiende belangstelling, zowel uit binnen- als buitenland, verwerkt De Kazerij intussen elk jaar zo’n
10 miljoen liter melk tot ruim 1.000 ton kaas.
Alle Flandrien Kazen worden geproduceerd in een ambachtelijke kaasmakerij, die heel wat aandacht
heeft voor duurzaamheid en kwaliteitszorg. Jan Desmet: “Alles begint met melk van de allerhoogste
kwaliteit die we ophalen bij geselecteerde landbouwbedrijven in de regio. De productie van onze
kazen gebeurt volgens een traditioneel recept en met de expertise van een ervaren kaasmeester. Het
ambacht staat nog steeds centraal om een lekkere kwaliteitskaas te kunnen waarborgen.”
Handenarbeid en technologie gaan hand in hand
Het zijn al die factoren die ook de doorslag gaven om het Handmade In Belgium-label in de wacht te
slepen. De jury beoordeelt onder meer of het product op ambachtelijke wijze wordt geproduceerd,
waarbij minstens 50% met de hand gebeurt. Ook lokale productie, duurzame processen en de
herkomst van de grondstoffen zijn van belang.
“Binnen onze kaasmakerij zijn ook een aantal handelingen geautomatiseerd. In de meeste gevallen
gaat het om taken die eerder belastend waren voor onze medewerkers. Maar in alle belangrijke
stadia van het kaasmaken is er nog een manuele handeling nodig. Ik denk aan het scheiden van de
wei en de wrongel, de kaasblokken die in de ronde vormen worden geplaatst, de bollen die in en uit
de pekel gaan of de regelmatige kwaliteitscontroles… We zijn dus een ambachtelijk bedrijf maar we
zetten tegelijk hedendaagse technologie in om in alle stappen van het proces de kwaliteit te
waarborgen”, aldus Jan Desmet.
Het Handmade In Belgium-label is een mooie bekroning voor de inspanningen van de Wervikse kmo.
Jan en Helga Desmet: “We hechten veel belang aan het kaasambacht en aan de duurzaamheid van
ons product. We zijn dan ook opgetogen dat al die inspanningen nu bekroond worden met het HIB
label.
Bovenop de World Cheese Awards die we in november wonnen, toont dit aan hoezeer
kwaliteit gewaardeerd wordt. Dat merken we ook bij de retailsector: er is een toenemende vraag
naar authentieke kazen die met liefde bereid worden. Steeds meer speciaalzaken en supermarkten
willen Flandrien in de rekken. 2018 was al een zeer succesvol jaar, maar we geloven erin dat 2019
nog beter kan worden!”
Op de foto  : ziet u de overhandiging van het Handmade In Belgium-label door Lisa Raes van Unizo aan Jan Desmet van De Kazerij

Voor de redactie  : Bernard Decock - Bron  :  Filip van Loo & Björn Crul
 

Geplaatst op 20.12.2018

Minister Gatz maakt ruim 400.000 euro vrij voor 25 innovatieve partnerprojecten

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz heeft voor een totaalbedrag van 404.862,50 euro subsidies toegekend aan 25 innovatieve partnerprojecten. Dat zijn samenwerkingen tussen minimaal één culturele en één niet-culturele partner uit uiteenlopende sectoren als onderwijs, wetenschap, sport of technologie. Per project kan een subsidie van maximaal 20.000 euro worden gegeven. De niet-culturele partners nemen ook zelf minstens 25% van de totale kosten van het project op zich.
Minister Sven Gatz: ‘Met deze tweede subsidieronde voor deze subsidielijn  openen we voor de cultuursector vaak gesloten deuren naar andere sectoren. Daarmee krijgen culturele organisaties de middelen en tijd om samen met partners uit gekende of ongekende sectoren hun grenzen te verleggen. Deze partnerships passen perfect binnen onze langetermijnvisie voor aanvullende financiering en ondernemerschap in de Vlaamse cultuursector.’
In deze selectie komen onder meer digitale innovaties aan bod, zoals rond datamining en virtual reality, naast partnerprojecten met de klemtoon op sociale innovatie.. Zo experimenteert ‘Allez, Chantez!’ in Leuven met community building over de letterlijk en figuurlijk hoge muren van de Hulpgevangenis heen. De initiatiefnemers willen met dit project de lokale gemeenschap motiveren en activeren om zich in te zetten voor gemeenschapsvorming in een onbekende wereld zoals de gevangenis.
De Federatie Marokkaanse en Mondiale Democratische Organisaties (FMDO) wil dan weer de diverse verhalen van hun vrijwilligers met een migratieachtergrond vertellen via audioverhalen en podcasts, in samenwerking met Radio 1 en het productiehuis 'Na ons de zondvloed’. Het zijn slechts een paar voorbeelden van de vele beloftevolle innovatieprojecten die de komende maanden zullen opgestart worden met deze subsidies.

Voor de redactie  : Bernard Decock - Bron  : Eva Vanhengel Woordvoerder Sven Gatz  

Geplaatst op 20.12.2018

Stijn Streuvels Scheurkalender 2019

In 2019 zal het vijftig jaar geleden zijn dat Streuvels gestorven is. Ter ere van dit jubileum brengt het Letterenhuis, in samenwerking met het Streuvelshuis en het Stijn Streuvelsgenootschap, een scheurkalender uit, in de oude traditie van de Druivelaar.

Stijn Streuvels is met zijn omvangrijke oeuvre één van de belangrijkste Nederlandstalige schrijvers van de twintigste eeuw. Zijn bekendste werken zijn Het leven en de dood in de ast, De vlaschaard en De teleurgang van de waterhoek. Zijn werk werd in 22 talen vertaald, verfilmd en op het toneel gebracht. Streuvels woonde samen met zijn vrouw Alida Staelens en hun vier kinderen in ‘Het Lijsternest’ in het landelijke Ingooigem.
Het hele jaar lang wordt, blaadje voor blaadje, de leefwereld en de literaire erfenis van Streuvels opnieuw tot leven gebracht. In de scheurkalender kan je niet alleen teksten over en van Stijn Streuvels vinden, maar ook nieuw werk van Tine Mortier, Frank Adam, Bart Plouvier en het Kortrijkse Lettertypecollectief dat speciaal voor deze uitgave geschreven werd. De scheurkalender kan je kopen via het Letterenhuis, het Streuvelshuis of in de lokale boekhandel. 
Een initiatief van: het Letterenhuis, het Streuvelshuis en het Stijn Streuvelsgenootschap

Prijs: 4.99 euro ISBN: 9789076785127  Drukkerij: INNI GroupVoor de redactie : Bernard Decock - Bron  : Thomas Jacques

 

Geplaatst op 20.12.2018
3878 artikelspagina's: 1 ... 2 3 4 5 6 <<< 7 >>> 8 9 10 11 12 ... 388