Onafhankelijke digitale krant voor Zuid-West-Vlaanderen

Zoeken

Uw reclame op deze site
voor slechts 0,70 per dag
Alle info: klik hier

Welkom

Gratis plaatsen wij uw foto('s) op deze site met de daarbijhorende tekst,voor verenigingen, sportclubs, diverse bijeenkomsten, familie gebeurtenissen, optredens, stads activiteiten enz...

Iedereen kan ook zelf één of meerdere foto's in hoge resolutie met een daarbij horende tekst van zijn of haar vereniging sportclub enz... zoals hierboven vermeld opsturen naar : zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com.

Contact Redactie & Verantwoordelijke uitgever: Bernard Decock
E-mail: zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com
Gsm: 0495 25 45 47

Peter Bulckaen steunt stickeractie Rode Kruis

anaf donderdag 25 april is de jaarlijkse Rode Kruis-Vlaanderen Stickeractie gestart.

Een inzamelactie die van groot belang is om de werking van de 239 lokale afdelingen in Vlaanderen te verzekeren. 
De opbrengst gaat trouwens integraal naar de Rode Kruis afdeling van de gemeente of stad waar je hem koopt. Men kan hierdoor onder andere ambulances, interventietenten, of interventiekledij aankopen, opleidingen en bijscholing voor hun vrijwilligers organiseren, EHBO lessen organiseren, lokale bloedinzamelingen organiseren... Je helpt dus veel mensen uit je buurt, jezelf inbegrepen.
In Geluwe kregen ze hierbij de steun van niemand minder dan Peter Bulckaen, Peter speelt de rol van Mathias Moelaert in de VTM-soap Familie.

FVW / Bron: Rode Kruis Geluwe

Geplaatst op 27.04.2019

Stad Menen laat verloerderde panden in Rijselstraat slopen

Burgemeester Eddy Lust (Open VLD) van Menen heeft gebruik gemaakt van de Nieuwe Gemeentewet nadat de milieupolitie op 19 april 2019 had vastgesteld dat de panden in de Rijselstraat 16-18-20 een gevaar vormden voor de openbare veiligheid. Hierop werd door de burgemeester een schriftelijk bevel uitgevaardigd om de panden binnen de maand te slopen. “Een kordate aanpak, maar noodzakelijk om het doel te bereiken en deze donkere plek in ons winkelpatrimonium nieuw licht te gunnen”, zegt burgemeester Lust.

Voor vele inwoners zijn de bouwvallige panden een doorn in het oog van het Menense stadscentrum. Zij zullen nu wellicht een zucht van verlichting slaken.
Team 8930 is overtuigd van deze keuze en wenst dan ook samen met alle betrokken actoren nieuw leven geven aan deze bijzonder aantrekkelijke ruimte in het midden van het Menense handelscentrum. “We worden overspoelt met vragen van projectontwikkelaars die willen investeren in Menen”, voegt burgemeester Lust hier nog aan toe.

Pop-up park
In het bevel tot sloop werden ook flankerende maatregelen rond de tijdelijke invulling van de ruimte na de sloop opgenomen.
Schepen van publieke ruimte Patrick Roose (sp.a): “Tegen de zomervakantie van 2019 komt er op de plaats van de panden een recreatieve zone met een trage verbinding naar de Kerkstraat. Er komen enkele speeltuigen, een zandbak en zitbank en een fietsenstalling. Hiermee willen we een tijdelijk antwoord bieden op het tekort aan speelruimte in onze stad. Enkel de speeltoestellen worden op kosten van de stad geplaatst, deze kunnen later ook nog op een andere plaats gebruikt worden eens de definitieve plannen voor de deze site klaar zijn. De aanleg van een groene, recreatieve zone en trage doorgang naar Kerkstraat zijn op kosten van de eigenaar en zijn ook opgenomen in het bevel tot sloop.”

Schepen van ondernemen Virginie Breye (N-VA): “Woensdag jl. was er nog een hoorzitting met de eigenaar van de panden die zeer constructief verliep. We zijn blij met deze dialoog dat we samen met de eigenaar kunnen zoeken naar een oplossing. Het is een eerste stap van het Team 8930 in ons kordaat krachtig werk. Hopelijk komt er bij de definitieve invulling opnieuw commerciële ruimte op het gelijkvloers.”

Netheid van de stad
“Samen met alle inwoners en ondernemers willen we een mooie stad. Om het mooi worden van onze stad zijn al een aantal maatregelen genomen. Onze stad heeft alle troeven om aantrekkelijk te zijn, maar beschikt ook over enkele pijnpunten. Met ons Team willen we dat het mooi worden van onze stad zichtbaar wordt. Het is onze gedrevenheid en kracht om eigenaars mee te nemen in een oplossing.” Aldus schepen van publieke ruimte Patrick Roose.
Schepen van omgeving en juridische zaken Mieke Syssauw (Open VLD): “Binnen de twee jaar moet er een omgevingsvergunning zijn en tegen eind april 2023 moet er effectief een nieuwe bouwvergunning worden aangevraagd. Indien dat niet gebeurt is, moet er door de eigenaar een dwangsom worden betaalt. Dit is eveneens opgenomen in het bevel tot slopen. Menen is een stad met een goede ligging voor de handelszaken, dichtbij de autosnelweg, zelden file en meeste personeel in de handelszaken is drietalig.”

Stad neemt goeie voorbeeld
Schepen van patrimonium Renaat Vandenbulcke (N-VA): “Als we de Menenaar vragen om samen met ons de stad aantrekkelijk te maken, moeten wij als stadsbestuur zelf ook het goede voorbeeld geven. Daarom zal de stad binnen het jaar enkele vervallen gebouwen slopen onder meer het schooltje (wijkschool Tuinwijk) te Lauwe, die eind juni 2006 de deuren sloot en nadien werd aangekocht door de stad Menen, het vroegere politiegebouw in de Vlamingstraat, woning in Sluizenkaai voor ontsluiting parking Blekerijvesting en woningen Y. Serruysstraat naast parking aan kerk.“

 

FVW / Foto FVW

Geplaatst op 27.04.2019

Ontvangst mej. Blanch Decorte op stadhuis Wervik

Op zaterdag 27 april werd mej. Blanch Decorte ontvangen door het stadsbestuur van Stad Wervik naar aanleiding van haar prestaties op de Special Olympics in Abu Dhabi.

Om de twee jaar vinden de Special Olympics Zomerspelen plaats. Place to be dit jaar is Abu Dhabi. De Belgische delegatie bestaat uit maar liefst 114 deelnemers en hun coaches. Het eerste grote moment voor onze gymnasten vond plaats op woensdag 13 maart. Dan werden de gymnasten via de divisioning ingedeeld in hun ideale groep.

Op vrijdag 15 maart turnden Blanche Decorte, Quinten Bruyninckx en Jakob Crombez dan de finale. Op zaterdag 16 maart zagen we Pauline De Schaepmeester in actie.

Blanche overtrof zichzelf en Jakob en Quinten behaalden hun persoonlijke hoogste score in een ijzersterke groep! De Belgische groep beleefde enkele prachtige momenten en Blache Decorte (Krachtig en Lenig Wervik) verzamelde maar liefst vier medailles! 
- Vloer 4de
- Balk BRONS
- Damesbrug ZILVER
- Sprong GOUD
- Allround BRONS

 

FVW / Foto FVW

Geplaatst op 27.04.2019

Waregem tekent , Tekenfestival voor jong en oud

Zondag 5 mei – 14.00u. tot 18.00u. 
Waregem Tekent is een gloednieuw tekenfestival in Waregem. Herontdek potlood, papier en inkt op een unieke manier in workshops en doorlopende activiteiten, voor jong en oud, ervaren of absolute beginner. Kom tekenen in de natuur, met krijt of wol, modelschetsen, tekenen op muren en ramen, alles kan. Teken mee en tover Waregem om in één groot tekenatelier vol ideeën en kleur.

Heel wat verrassende tekenactiviteiten worden op zondag 5 mei op je losgelaten. Hierna een greep uit het indrukwekkende programma:

Treed binnen in het tattoosalon waar tekenaars je arm beetnemen en erop los tekenen. Wie weet wil je je arm nadien nooit meer wassen. Of neem plaats in de cartoontafel, en teken of word getekend. Cartooniste Lesliesaurus maakt graag een leuke cartoon van jou. Wat dacht je van een spannende speeddate waar je in sneltempo unieke modellen in leuke kostuums kan schetsen? Ludieke schetsen verzekerd! Of ga aan de slag met de wollen kubus waar een gekleurde bol wol je potlood van dienst is. Met wol geef je de kubus een nieuwe look.

Meer fan van street art? Dan kan je deelnemen aan een interactieve straattekening. De winnende kunstenaar tekent zijn werk op de straat en jij mag er mee vorm aan geven. Ga helemaal wild in de tekenjungle waar een kleurloos monster hunkert naar meer kleur. En wat als robots konden tekenen? Ontdek het spel van wind in de bomen die robots aanstuurt tot tekenen. Misschien kan jij de tekenrobots beïnvloeden?

Maar het kan ook gewoonweg heel simpel: beleef het Urban Sketching fenomeen en ga met een schetsboekje en potlood aan de slag op 3 locaties in onze stad. Vergeet even je smartphone en schets je unieke ‘plaatje’ op papier.

De vlagjesactie gaat door aan het Koetshuis. Breng je ingekleurde kleurplaat in de vorm van een vlagje mee naar Waregem Tekent en krijg een leuk gadget! Heb je nog geen vlagje? Download het op de website.

Je kan ook een of meerdere workshops plannen tijdens Waregem Tekent. Er zijn workshops in alle soorten en maten. Heb je al eens muziek proberen tekenen? Onderzoek wat klanken kunnen betekenen en zet deze om in beeld. Teken jij een grote symfonie, of net een heavy metal song? Alles is mogelijk! Maak met stop motion een filmpje aan de hand van tekeningen. Klikklik! Voor je het weet heb je een filmpje gemaakt met je gezin.

Je kan schaduwschetsen met alledaagse voorwerpen. De voorwerpen geven grillige schaduwen. Met een kleine ingreep wordt de schaduw een inspirerende schets. Of maak een prachtige collage die zo in een kadertje kan. Tekenervaring is geen must, enkel een paar handige knutselhanden! Een boek lezen wordt eens zo leuk met je zelf ontworpen bladwijzer over het woord ‘vergeten’. Wil jij graag een poëtische trip en visuele droom beleven? Dan ben je bij Siel Verhanneman en Larissa Viaene aan het juiste adres.

Tijdens een initiatie zeefdrukken pimp je je eigen totebag of poster. Je leert het volledige proces van idee tot print. Ben je benieuwd wat de combinatie tekenen, yoga en meditatie oplevert? Het kan allemaal tijdens Waregem Tekent.

IDENTIKIT
Wat? tekenfestival met workshops en doorlopende aanbod
Wanneer? zondag 5 mei van 14.00u. tot 18.00u.
Wie? Jong en oud, absolute beginner, ervaren rot,… Kortom, iedereen tekent!
Waar? 10 locaties in het centrum van de stad
Bib / Biblab / Boekenplein / Markt / Park Casier / Koetshuis / Kunstacademie / Be-Part / Verde-Art / Atelier Offline

 

FVW / Bron: Stad Waregem

Geplaatst op 27.04.2019

Eénrichtingsverkeer Sint-Sebastiaanslaan Stad Kortrijk van 29 april t.e.m. 31 mei

Van maandag 29 april tot en met vrijdag 31 mei 2019 werkt de firma Vereecke uit Harelbeke in de Sint-Sebastiaanslaan. De werken situeren zich langs de kant van de onpare huisnummers en zijn opgedeeld in 2 fases. (fase 1A: tussen Minister Tacklaan en Karmelietenlaan en fase 1B: tussen Karmelietenlaan en Beverlaai)

Verkeerssituatie
Gedurende de periode van de werken geldt er in de Sint-Sebastiaanslaan éénrichtingsverkeer en dit in de richting van de Mininster Tacklaan.

 

FVW / Bron: Stad Kortrijk

Geplaatst op 27.04.2019

G-gymgroep Vaste Vuist Lauwe bezorgt kippenvelmoment op REVA beurs Gent

Afgelopen zaterdag stroomde Expo Gent goed vol voor de REVA beurs! De G-gymgroep van Sportgroep Vaste Vuist Lauwe vzw bezorgde de beurs een kippenvelmoment met hun prachtig optreden.
Twee maal per jaar brengt de G-gymgroep van Vaste Vuist Lauwe een optreden … en wat voor één. Een grote REVA beurs die meeleeft en geniet van de demonstratie van de jongeren met een beperking. G-gym Vaste Vuist Lauwe traint wekelijks op zaterdag van 9.00 tot 10.00u. Door de toenemende vraag werd de G-gymgroep van sportgroep Vaste Vuist Lauwe dit jaar uitgebreid met G-minivoetbal. Dit gaat door elke zondagvoormiddag van 9.30 tot 10.30u in de sporthal Ter Leie te Lauwe.

 
FVW / Bron: Sportgroep Vaste Vuist Lauwe

Geplaatst op 27.04.2019

1 mei 2019 sp.a Zwevegem

Op woensdag 1 mei organiseert sp.a zwevegem hun jaarlijkse conservenkaarting in het Theatercentrum te Zwevegem. Vanaf 14.00 u verwelkomen zij u voor een gratis koffie en stukje taart.
Ook de Zwevegemse sp.a kandidate voor de verkiezingen op 26 mei 2019 zal aanwezig zijn. Mieke Eggermont staat op de Vlaamse lijst op de 5de plaats. Om 16.00u verwachten de lokale sp.a afdeling hun nationale sp.a voorzitter John Crombez.

 
FVW / Bron: sp.a Zwevegem

Geplaatst op 27.04.2019

Renovatie Godtschalckwijk Wervik

De 20 woningen van de Godtschalckwijk waren niet meer aangepast aan de comforteisen van deze tijd.
Daarom besliste de OCMW-raad enkele jaren geleden om (deels in eigen beheer en deels door aannemers) de woningen te renoveren: de daken zouden worden vernieuwd en er is centrale verwarming geïnstalleerd. De renovatiewerken zijn nu achter de rug en het resultaat mag gezien zijn. Het is er alvast gezellig wonen zegt één van de bewoonsters.

 
FVW / Foto FVW

Geplaatst op 27.04.2019

Nieuw commandovoertuig en voertuig met daksignalisatiepaneel voor Politiezone RIHO

Politiezone RIHO beschikt voortaan over een commandovoertuig dat uitgerust is met meerdere radioposten, voldoende schrijftafels en internetverbinding om camerabeelden binnen te halen.
Het voertuig kan zowel monodisciplinair als multidisciplinair ingezet worden om interventies, grootschalige evenementen, manifestaties of calamiteiten te coördineren.
Het voertuig kan ook ingezet worden binnen het kader van de samenwerking WVL4, het samenwerkingsverband tussen de politiezones RIHO, Vlas, Polder en Westkust. 
Politiezone RIHO blikt hiermee reeds vooruit naar de toekomst waarbij grotere politiezones mogelijks een feit zullen worden. De kostprijs van de commandowagen bedraagt €80.000 incl. BTW.

Daarnaast heeft politiezone RIHO ook geïnvesteerd in een nieuw voertuig met daksignalisatie. Dit voertuig kan ingezet worden bij zware ongevallen met grote verkeershinder, bij controleacties en bij grote evenementen. Dit voertuig kan eveneens ingezet worden binnen het kader van de samenwerking WVL4, het samenwerkingsverband tussen de politiezones RIHO, Vlas, Polder en Westkust. De kostprijs van het voertuig bedraagt €84.000 incl. BTW.

 

FVW / Foto FVW

Geplaatst op 27.04.2019

“Koeiekop” wacht op nieuwe locatie in Trezoor

De Kortrijkse Veemarkt is voor veel Kortrijkzanen nog altijd de Koeienmarkt. De sculptuur van de 'koeiekop' wordt nu in ere hersteld.

Velen zijn het wellicht al vergeten. Maar tot eind de jaren ’80 ,werd op de Veemarkt vee verhandeld en geslacht. Vooral op zondag en maandag was het erg druk. Op zondag kwamen in het station de paarden toe vanuit het buitenland (voornamelijk uit Polen en Denemarken). Ze werden langs de straten gedreven richting slachthuis. Op maandag vond de “beestenmarkt” plaats. Koeien en paarden werden er verkocht en de meeste werden zelfs ter plaatse geslacht. Op de “Koeiemarkt” waren er ook verschillende vleesgrossisten. De zaken draaiden goed en werden vaak bezegeld met een pintje in één van de vele cafés. Aan deze periode kwam een einde toen in 1986 het slachthuis werd afgebroken. Dat was nodig want het slachthuis paste niet meer op deze locatie: te klein en voldeed niet aan de Europese normen. De Koeiekop die de gevel van het slachthuis versierde werd bewaard en is deze week overgebracht naar Trezoor. Het slachthuis op de Veemarkt opende voor het eerst zijn deuren in 1859. De bombardementen in 1944 beschadigden het gebouw zwaar. In 1957 volgde de heropening van het Slachthuis met een houten markthalle met Decoenespant.

Koeiekop
In de nieuwe gevel, boven de ingang van het gebouw, werd toen een sculptuur van een “Koeiekop“ verwerkt. Dit massief beeld uit blauwe hardsteen toont het vooraanzicht van een rund. Het is zo waarheidsgetrouw mogelijk afgebeeld, maar toch niet volledig volgens de correcte proporties. Zo zijn de poten wel erg kort en de rug ongewoon groot. De horentjes op de kop van de koe zijn nu afwezig aan het beeld en dus hoogst waarschijnlijk bij de afbraak verloren gegaan. “De Koeiekop” werd ontworpen door Taeckens André (Torhout, 1909 - Brugge, 1965). Taeckens is een gewaardeerd kunstenaar op provinciaal en Vlaams niveau en kreeg verschillende onderscheidingen (Grote Prijs voor Beeldhouwkunst 1937-1938, medailletentoonstellingen te Madrid en Stockholm, Prijs Thorlet van de Franse Academie, .. ) Toen het slachthuis in 1986 werd afgebroken vond het toenmalig stadsbestuur dat deze sculptuur niet zomaar mocht verdwijnen. Ze plaatsten de Koeiekop in de tuinen van het Broelmuseum. Gelukkig maar want de Koeiekop is een stukje Kortrijkse geschiedenis waar ook de naam Veemarkt nog naar verwijst.

Wout Maddens, schepen van Bouwen en Wonen: “De Koeiekop is nu overgebracht van het Broelmuseum naar Trezoor. Het wordt volledig gereinigd en goed bewaard tot er in de toekomst een geschikte locatie voor is in de omgeving van de “Koeiemarkt” zoals de Veemakt in de volksmond nu nog steeds wordt genoemd. Waarom niet in de Slachthuisstraat of wie weet de toekomstige markthal”.

Philippe De Coene, schepen van Onroerend Erfgoed: “Toen het slachthuis in 1986 werd afgebroken vond het toenmalig stadsbestuur dat deze sculptuur niet zomaar mocht verdwijnen. Ze plaatsten de Koeiekop in de tuinen van het Broelmuseum. Gelukkig maar want de Koeiekop is een stukje Kortrijkse geschiedenis en folklore waar ook de naam Veemarkt nog naar verwijst. Met ons erfgoeddepot Trezoor hebben we nu ook een goed uitgeruste locatie om indien nodig sculpturen onder te brengen in de beste omstandigheden. We dienen overigens een aanvraag in om Trezoor te laten erkennen door Vlaanderen als een onroerend erfgoeddepot. Op vandaag herbergt Trezoor al archeologische collecties en theaterdecors van de Schouwburg die eveneens als onroerend erfgoed worden beschouwd.”

 

FVW / Bron: Stad Kortrijk

Geplaatst op 27.04.2019
4448 artikelspagina's: 1 ... 3 4 5 6 7 <<< 8 >>> 9 10 11 12 13 ... 445