Onafhankelijke digitale krant voor Zuid-West-Vlaanderen

Zoeken

Uw reclame op deze site
voor slechts 0,70 per dag
Alle info: klik hier

Welkom

Gratis plaatsen wij uw foto('s) op deze site met de daarbijhorende tekst,voor verenigingen, sportclubs, diverse bijeenkomsten, familie gebeurtenissen, optredens, stads activiteiten enz...

Iedereen kan ook zelf één of meerdere foto's in hoge resolutie met een daarbij horende tekst van zijn of haar vereniging sportclub enz... zoals hierboven vermeld opsturen naar : zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com.

Contact Redactie verantwoordelijke Bernard Decock GSM - 0495 254 547
Voor een verslaggeving + foto bijdrage : Ives Devos - 0495 164 930

Erfgoeddag in Blankenberge: kiezen is moeilijk

Zondag 22 april is Erfgoeddag. In Blankenberge kun je op tal van locaties terecht voor een veelzijdig én gratis erfgoedaanbod. Een uitgelezen moment om er met het gezin op uit te trekken en het Blankenbergs erfgoed te beleven!

Erfgoeddag is sinds vele jaren een vaste traditie geworden in Blankenberge. Van 10.00 tot 18.00 uur kunnen bezoekers terecht in het stadhuis, het Belle Epoque Centrum, de Scuteloods, het huisje van Majutte en het bezoekerscentrum Uitkerkse Polder.
Schepen voor Erfgoed & Toerisme Philip Konings: “Dit jaar staat Erfgoeddag in het teken van Kiezen, logisch in een écht verkiezingsjaar. Maar op 22 april moet je geen 18 zijn om deel te nemen. In Blankenberge kiezen we voor verrassende activiteiten, die vooral ook gezinnen met kinderen zullen aanspreken.”

In het stadhuis en het Belle Epoque Centrum wordt ingegaan op de geschiedenis van het kiesverleden. Gidsen nemen je in het stadhuis mee op verkiezingspad en leren je de Blankenbergse burgemeesters en hun lapnamen kennen. In het Belle Epoque Centrum nemen suffragettes van toen je mee op sleeptouw in de strijd voor stemrecht voor de vrouw.
Kiezen gaat ook om keuzes nemen in het dagelijkse leven. Van aan het Belle Epoque Centrum vertrekken er verschillende wandelingen die je met deze levenskeuzes confronteren. Welke beroepskeuzes had men in het verleden? En wat met de prangende keuzes in de wereldoorlogen?

Kiezen is ook beslissen wat er bewaard blijft voor de toekomst. In het stadhuis toont het stadsarchief De Benne merkwaardige objecten die in het archief worden bewaard. Je kan er zelfs deelnemen aan de verkiezing van hét erfgoedobject van Blankenberge!
In de Scuteloods ga je op verkenning door ons maritiem verleden en leert er waarom vissers voor lapnamen kozen. In het bezoekerscentrum Uitkerkse Polder geeft Natuurpunt duiding bij keuzes die worden gemaakt voor natuurbescherming.
De Vriendenkring Stadsgidsen Blankenberge informeert over keuzes maken bij bewaren van waardevol architecturaal erfgoed. In het authentieke vissershuisje van Majutte wordt uitleg gegeven bij typisch Blankenbergse woorden en gezegden.
Alle informatie over Erfgoeddag in Blankenberge is de vinden in de gratis brochure die te verkrijgen is in het Infopunt Toerisme (Hoogstraat 2) en het Belle Epoque Centrum (Elisabethstraat 24) in Blankenberge.

FVW / Bron: Stad Blankenberge
 

Geplaatst op 09.04.2018

Turen en proeven in 't zeebos - week van de provinciedomeinen

In het kader van de Week van de provinciedomeinen worden er een aantal activiteiten voorzien. In samenspraak met de stad Blankenberge wordt in het Zeebos een begeleide wandeling en een bezoek aan de nieuwe kijkhut voorzien.

Schepen van Milieu Patrick De Klerck: “Op vrijdag de 13e, vanaf 13.30 uur, zit het geluk in een klein hoekje! De inhuldiging van de nieuwe kijkhut geeft natuurliefhebbers de kans om te turen naar weidevogels met de telescoop en te proeven van zilte lekkernijen in de zeebar. Geniet en ontdek de troeven van dit bos op een boogscheut van de zee. Daarnaast is er tevens een begeleide rondleiding voorzien om 14.00 uur. Op deze actieve wandeling in het bos krijg je enkele plezante opdrachten voorgeschoteld. Je ziet de schoonheid van dit speelse bos door de ogen van de kinderen en ervaart meteen hoe leuk en leerrijk buitenspelen is! Deze activiteit is voor ouders, grootouders met kinderen van 4 tot 11 jaar.”

Locatie: aan parking Corsendonk Duinse polders, aan de oostelijke kant start een pad naar het Zeebos.
Naar aanleiding van de Week van de Provinciedomeinen krijgt iedereen een gratis drankje aangeboden aan de Zeebar”!
 
FVW / Foto CW

Geplaatst op 09.04.2018

Mei in het teken van de fabrieksschoorstenen

In het kader van de campagne 'industrieel erfgoed' van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed (EYCH2018), wordt de maand mei gewijd aan de fabrieksschoorstenen.

Het zijn bakens in de stedelijke en landelijke omgeving, die voorbije jaren - en vandaag nog - tegen grote snelheid verdwenen.
Deze Europese campagne wil niet alleen belangstelling wekken voor dit erfgoed, maar ook pleiten voor behoud en herwaardering.
Er wordt opgeroepen om in de loop van volgende maand zo veel mogelijk activiteiten te organiseren waarbij fabrieksschoorstenen centraal staan.
Een oproep daartoe, en ook een aantal ideeën van wat kan georganiseerd worden, vindt u op http://industrialheritage.eu/EYCH2018/May
Graag vermelden we dat aan deelnemende organisaties het gebruik van het officiële label van het Europees Jaar kan toegekend worden.

FVW / Foto FVW

Geplaatst op 09.04.2018

WZC Ceder aan de Leie trapt mee tegen kanker!

Op 13 mei komt de 1000 km van Kom op tegen Kanker naar Harelbeke, een initiatief dat we met WZC Ceder aan de Leie graag willen steunen. Daarom gaan we samen ook 1000 km fietsen, op de hometrainers die opgesteld staan op elke afdeling.
 

Samen trappen we in WZC Ceder aan de Leie de 1000km tegen kanker. Zo steunen we niet alleen het goede doel, maar werken we zelf ook aan onze gezondheid.
 
Om ons doel te bereiken rekenen we op de medewerking en steun van alle bewoners, hun familie en de personeelsleden. In de week van maandag 9 april tot vrijdag 13 april staan er hometrainers op iedere afdeling. De kilometertellers bepalen hoeveel kilometer de bewoners, familieleden en personeelsleden gefietst hebben.
 
Laat elke afgelegde kilometer sponsoren door je familieleden, personeelsleden, directie, ... aan 1 euro/km.
Uiteraard kan je ook een vrije bijdrage doen. Die bijdrage kan afgegeven worden in de “Kom op tegen kanker” box in het bureau van de hoofdverpleegkundige. Alle opbrengst gaat rechtstreeks naar Kom op tegen Kanker.
 
Een gift kan gestort worden op het rekeningnummer van Kom op tegen Kanker BE14 7331 9999 9983 of 733-1999999-83 met vermelding van “GIFT” (belangrijk!) en de negencijferige code van het team van de stad en Zorgbedrijf Harelbeke: 170 198 848. Voor een gift vanaf 40 euro krijg je in de loop van het jaar een fiscaal attest toegestuurd.
 
Heb je nog vragen of wil je graag deelnemen? Contacteer Veerle Verschueren, animatiedeskundige - WZC De Vlinder, campus Ceder aan de Leie
veerle.verschueren@zbharelbeke.be - 056 73 52 13
 
13 mei 2018 is de feestdag voor alle moeders, maar het is ook de allerlaatste dag van de negende editie van de 1000 km van Kom op tegen Kanker. We doen er alles aan om de aankomst in Harelbeke voor de renners onvergetelijk te maken. De dozen kippenvel en emmers liefde staan alvast klaar voor de ontvangst! Iedereen is meer dan welkom vanaf 10.30 uur op de parking van het Forestiersstadion.
 
Naast een comfortabel rennersdorp waar alle fietsers na de etappe kunnen uitrusten en de verse lading fietsers zich kan opladen, verwennen we de supporters en sympathisanten met een leuk evenementendorp.
Denk optredens, veel lekkers, animatie door onze prachtige Harelbeekse verenigingen, springkastelen, tuimelwagen, volksspelen, een waanzinnige sfeer ... en als kers op de taart zullen alle meters en peters van de 1000 km van de partij zijn. Omdat het die dag Moederdag is voorzien we voor alle mama’s een kleine attentie.

FVW / Bron: stad Harelbeke
 

Geplaatst op 09.04.2018

Opening Iepers Oostkaai Park

Iepers Oostkaai Park biedt flexibele ondernemersruimte

Bent u start-up, scale-up of industrieel belegger? De gloednieuwe Ieperse kmo-zone Oostkaai Park op Ieperlee Kanaal biedt u 30 "state-of-the-art" bedrijfspanden. Erg goed nieuws dus voor het Ieperse ondernemerslandschap, gezien de impasse die er de voorbije jaren heerst in de ontwikkeling van regionale bedrijvenzones. Daarnaast profileert deze site zich als commerciële voltreffer, met onder meer de mogelijkheid tot een showroom.
Dat het project aan Oostkaai 23 sinds de aanvang, begin 2015 goed is ontvangen, verwondert niet. In de regio Ieper, en bij uitbreiding de gehele Westhoek, overstijgt de vraag naar bedrijfspanden al langer het aanbod. Voorlopig zijn hierin weinig perspectieven, waardoor voor heel wat ondernemers, de opening van Oostkaai Park op een ideaal moment valt.
De bedrijfsgebouwen blijken duidelijk een gesmaakt initiatief. Nog voor de totale oplevering van de laatste 14 units, gepland voor juli 2018, werd intussen 40% van het project op 1,33 ha. verkocht. Deels voor eigen gebruik, zoals onder meer Flanders Color (vierde vestiging in West-Vlaanderen), Autoglas Clinic, I.MD-Company en AMS. Enkele andere units komen als huurpanden op de markt.

Gloednieuwe kmo-zone
Oostkaai Park werd begin 2015 opgevat als kwalitatieve ontwikkeling op braakliggende gronden, achteraan het bedrijf Pidy. Dit Iepers voedingsbedrijf werd door oprichter Thierry Dehaeck eerder verkocht aan een Franse multinational. Als rasondernemer zag hij meteen het potentieel in de ontwikkeling van dit onbebouwde terrein. Samen met kompaan Yves Haghedooren werd er gebrainstormd over de invulling, wat snel leidde tot de eerste plannen voor een gloednieuwe kmo-zone, dat zich situeert tussen de Oostkaai en het Jaagpad. Bouwheer Dedelco sprak het Passendaalse architectenbureau Claeys en studiebureau Demey uit Roeselare aan, voor ontwerp en technieken. Hierin ligt de focus op functionaliteit en kwalitatieve bouwmaterialen. Hoofdaannemer van het project is bouwbedrijf Myldes uit Dottenijs. Dumobil en Turner volgen als vastgoedmakelaars de zaken op naar verkoop.
[caption id="attachment_57190" align="alignright" width="300"] Thierry Dehaeck[/caption]

Flexibele bedrijfsinfrastructuur
Oostkaai Park omvat in totaal 30 units die te koop of te huur worden aangeboden. De units hebben een oppervlakte tussen 250 m2 en 650 m2. Alle units hebben een vrije hoogte van 7 m onder de balk, met voorziening van een lichtstraat. De gevels zijn deels in glas tot de kroonlijst, wat de inrichting van burelen op de verdieping mogelijk maakt. Alle units op de hoeken zijn voorzien van mooie showrooms. Daarnaast worden de panden casco aangeboden, zodat elke eigenaar of huurder, het gebouw naar wens kan inrichten.
Aandacht voor mobiliteit
Het project biedt ondernemersruimte op maat, aan een breed spectrum in ambachtelijke en industriële bedrijven. Ideaal dus voor een verhuis of uitbreiding naar een goed gelegen en goed bereikbare en professionele bedrijfsinfrastructuur. De bouwheer vond met het Brugse Keppler Consulting daarbovenop een uitstekende partner in mobiliteit. Zo worden circulatiestromen tussen zwaar en personenverkeer ontkoppeld via een aangelegde rotonde en enkele uitwegen langsheen bepaalde units. Het kleine vrachtverkeer rijdt daarnaast vlot op en af, via de ontsluiting naar het Jaagpad.

Officiële opening
Op zaterdag 7 april  kon iedereen op de site terecht voor de officiële opening en huldiging van het gloednieuwe Oostkaai Park. De totale oplevering van de laatste 14 units staat gepland voor juli 2018. Tijdens de opening of op afspraak kan u zich uiteraard al een beeld vormen van de derde en laatste fase, via een bezoek aan afgewerkte eenheden. Hierdoor krijgt u een beter inzicht in de hoge afwerkingsgraad en de flexibiliteit van de gebouwen. Zo opteerden een aantal eigenaars voor de inrichting van een verdieping als kantoorruimte of opslag. Ook de meerwaarde als vastgoedbelegging, of van de showrooms op de hoekunits, komen zo perfect tot uiting.
Meer informatie op http://www.oostkaaipark.be.

FVW / Foto Westhoek.be
 

Geplaatst op 08.04.2018

Burgemeester Youro Casier voluit voor een tweede ambtstermijn

Youro Casier zou zichzelf graag opvolgen als burgemeester van Wervik. Dat heeft hij zopas laten weten in een persbericht.

Blijkbaar waren er heel wat twijfels of uittredend burgemeester Youro Casier zou deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober. Hij is inmiddels Federaal Volksvertegenwoordiger geworden en misschien zou hij wel eens voor Brussel in plaats van voor Wervik kiezen. Niets is minder waar dus.

Op 14 oktober is hij lijsttrekker voor de sp.a en is hij zeker kandidaat om zich zelf als burgemeester op te volgen. Samen met de overige 24 kandidaten op de sp.a – lijst wil hij zich ten volle inzetten met een sociaal en groen hart voor de Stad Wervik. Dat is en blijft de eerste prioriteit voor Youro. Hij is intussen 23 jaar actief in de Wervikse politiek en heeft iedere trede op diezelfde politieke ladder, trede voor trede afgelegd. Een tweede ambtstermijn als burgemeester zou een hele eer zijn voor de in 1992 uitgeweken Wevelgemnaar. Intussen voelt hij zich wel op en top inwoner van Groot Wervik.

FVW / Foto IDG

Geplaatst op 06.04.2018

Buitenspeeldag in Kortrijk breidt uit met een verrassend concept

De elfde editie van de Kortrijkse Buitenspeeldag vindt dit jaar plaats op woensdag 18 april en breidt met een
verrassend concept uit dankzij de samenwerking tussen Heulse jeugdbewegingen. Aan de Buitenspeeldag wordt
dit jaar een Buitenspeelweekend gekoppeld met onder andere Buitenspelen XXXL.
 
Buitenspelen XXXL op zondag 22 april
 
Met Buitenspelen XXXL slaan drie Heulse jeugdbewegingen Chiro Tsjoef, Chiro Stine en Scouts Robrecht de Bethune
de handen in elkaar. Buitenspelen XXXL betekent een hele dag ravotten op de site van het Tinekesbos. Deze
Buitenspeelzondag, een echte kind- en jongerenhappening, heet iedereen tussen 6 en 16 jaar welkom om te komen spelen
tussen 14u en 18u. Een korte blik op hun programma belooft een mooi gevulde namiddag. Zo is er een deathride voorzien,
kan er pannakooivoetbal worden gespeeld, gaat het heen en weer met een levend tafelvoetbalspel en is er voor de
snelheidsduivels gocarting voorzien. Ook de ouders en geïnteresseerden zijn welkom, voor hen is een ouderbar voorzien.
Andere Kortrijkse jeugdbewegingen uit de deelgemeenten hebben eveneens een mooi programma opgezet tijdens
het Buitenspeelweekend. Zowel in Chiro Aalbeke en Chiro Tandem in Rollegem is het Open Chironamiddag, waar er een
vriendjesdag plaatsvindt.
Bert Herrewyn, schepen van Jeugd: “Dankzij de kracht van het jeugdwerk stijgt de Buitenspeeldag boven zichzelf uit. Buiten spelen maken
we zo elke dag waar.“
 
Buitenspeeldag, ook op straat
 
Kortrijk kent ondertussen een rijke traditie wat Buitenspeeldag betreft. Zoals steeds is speeldomein De Warande het
epicentrum van de dag. Dit jaar is er op De Warande opnieuw een doorlopend spel- en sportaanbod met aangepaste
begeleiding en animatie voor kleuters en kinderen van drie tot twaalf jaar. Er vinden doorlopend activiteiten plaats,
waaronder een kindermountainbikeparcours, een klim- en klauterparcours voor kleuters en een boogschietstand.
Daarnaast biedt het speeldomein zelf zoals steeds veel troeven om kampen te bouwen, een klimmuur te overwinnen of een
go-cart-parcours af te leggen. Voor de andere bezoekers is er een ouderterras voorzien en is er picknickmogelijkheid.
Mensen die meer info willen over de Kortrijkse speelpleinwerking kunnen terecht op de Wasper-infostand, dat naast een
aantrekkelijk ijsjes- en suikerspinkraam gelegen zal zijn. Doorheen de paasvakantie én tijdens de Buitenspeeldag op 18
april worden opnieuw verschillende straten omgevormd tot speelstraat. Met stijgend succes, tegenover de paasvakantie
van vorig jaar is het aantal gestegen van zeven naar elf speelstraten. Voor een overzicht van de speelstraten tijdens de
paasvakantie en op de Buitenspeeldag: https://www.kortrijk.be/speelstraat. Belangrijk om te weten: alle activiteiten
zijn gratis en zonder inschrijvingen toegankelijk. Daarbij is er voor de activiteiten die plaatsvinden in De Warande
toegankelijkheidsbegeleiding voorzien door vzw de Stroom.
Buitenspeeldag
 
Woensdag 18 april 2018 van 13u tot 17u
Speeldomein De
Warande
Klimtoren springkasteel | levend tafelvoetbal | rocking balance |
hindernissenspringkasteel | parcours met kleuterfietsjes | bubble ball |
boogschieten | klim-en klauterparcours kleuters |
kindermountainbikeparcours | BMX parcours | kruinzweven | speelbuizen
| bouwspeelplaats | dieren voederen | gocart circuit | reuzespelen |
boomhut | trekvlot | free-player | eendjes vissen | grime | ouderterras |
picknickmogelijkheid | infostand Wasper | ijsjeskraam | suikerspinkraam
Park Blauwe Poort
Sport@Kortrijk: vzw Sportplus organiseert laagdrempelig sport-en
spelaanbod in het park.
Dit kadert in Kortrijk European City of sport 2018.
Kinderboerderij Van Clé
Voor kinderen van 3 tot 12 jaar
Workshop wol | ponyritten | vrij spelen | speelkofferaanbod
Kinderland Don Bosco
Voor kinderen van 3 tot 12 jaar van 14u tot 18u
Sportwedstrijdjes | gocarts |reuzespelen | volksspelen | springkastelen |
bar | ijsjes en frietjes
Speelstraten
Een aantal initiatieven verspreid over Groot-Kortrijk maakt de straat vrij
voor de kinderen uit de buurt. Voor een overzicht van de speelstraten
tijdens de paasvakantie en op de Buitenspeeldag 18 april:
 
www.kortrijk.be/speelstraat
 
Buitenspeelweekend
Zaterdag 21 april
Opening streetpark
Luxaplast
Tranzit opent Streetpark Luxaplast van 13u-20u
Free park | music by asfalt | graffiti jam | food & drinks | 16u contest-best
tricks | 17u openingsdrink
De Warande
De Warande is een openbaar en avontuurlijk speeldomein. Je kan er
dagelijks buitenspelen van zonsopgang tot zonsondergang. Net zoals op
heel wat andere speelplekken in Kortrijk trouwens. Check alle speel-en
ravotspots op www.jctranzit.be
Zondag 22 april
Buitenspelen XXXL:
Heulse
Buitenspeelzondag in
Tinekesbos
 
Chiro Tsjoef, Chiro Stine en Scouts Robrecht de Bethune organiseren
samen een kinderhappening voor kinderen en jongeren van 6 tot 16 jaar.
Begeleid spelen op deze Buitenspelen XXXL tussen 14u en 18u.
(ingang via Stijn Streuvelslaan Heule)
Chiro Aalbeke
Open Chironamiddag met spelaanbod voor kinderen en jongeren van 6-16
jaar van 14u-18u.
Chiro Tandem Rollegem
Open Chironamiddag met spelaanbod voor kinderen en jongeren van de
lagere school van 14u tot 17u en middelbare school van 14u tot 18u.
Meer info: : www.buitenspeeldag.be/kortrijk

Voor de redactie : Bernard Decock - Bron  :  Seel Seynhaeve dienst communicatie stad kortrijk   & Henk Vandeghinste  Coördinator Warande 
 

Geplaatst op 05.04.2018

Starters en ervaren ondernemers ontmoeten elkaar in de Westhoek

Op 28 maart ging de eerste editie door van de Westhoek Ondernemers Club georganiseerd door POM West-Vlaanderen en OCWest met de lokale steun van Unizo, Voka en RESOC Westhoek. Twaalf ervaren ondernemers en veertien starters verzamelden zich in het gebouw van e-BO Enterprises te Ieper.

Daar werden ze hartelijk verwelkomt door Christophe Dhaene (CEO e-BO Enterprises). Het doel van de avond was om kruisbestuivingen te creëren tussen starters en ervaren ondernemers. Aan de hand van speeddates konden de starters hun potentiële peter of meter leren kennen.
Als starter is het niet evident om wegwijs te raken in de wereld van het ondernemen en als ervaren ondernemer is het vaak moeilijk om innovatief en vernieuwend te blijven. Daarom werd de Westhoek Ondernemers Club opgericht met het plan om kruisbestuivingen te creëren tussen ervaren ondernemers en starters. Beiden kunnen van elkaar leren dus matches tussen starters en experten vormen een win-winsituatie.

De ondernemers werden hartelijk ontvangen met een drankje. Ze kregen de tijd om al eens kort kennis te maken met medestarters en met de peters en meters. Vervolgens was het tijd voor speeddates. Na een gesprek van vijf minuten werd er gewisseld van partner. Op die manier konden starters aanvoelen welke meter of peter hen het meest te bieden had en omgekeerd. Aan het einde van de avond mochten zowel de starters als de meters en peters hun top drie op papier zetten van mensen waar ze het liefst mee gematcht werden.
Johan Dekeyser, zaakvoerder van vleesgroothandel Dekeyser-Ossaer, vond de avond alvast geslaagd. “Het was zeer leerrijk. We hebben heel wat starters gezien vol enthousiasme en energie om eraan te beginnen. De projecten zijn heel gevarieerd. Het is zeer leerrijk als peter om die mensen te mogen begeleiden in hun traject.”

Ook Christophe Dhaene, CEO van e-BO Enterprises vindt het project nuttig. “Het was een heel leuke avond. Ik denk dat ik voor enkele starters een toegevoegde waarde kan bieden, maar andere projecten liggen minder in de lijn van mijn vakgebied en kan ik dus minder steunen. Zo'n avond is heel leerrijk voor starters die twijfels of onrealistische ideeën hebben. De peters en meters kunnen hun twijfels uitklaren en hun ideeën wat bijsturen indien nodig.”
Na de speeddates bleven de ondernemers nog wat napraten met een hapje en een drankje. De reacties waren lovend, zowel van de starters als van de peters en meters. Daarom wordt het project zeker verdergezet met een tweede bijeenkomst op 9 mei.

FVW / Bron: Stad Ieper
 

Geplaatst op 04.04.2018

Stad Waregem koopt 2 nieuwe leertuinen aan om kinderen beter en veiliger te leren zwemmen

Het zwemonderwijs van Waregem Sport is een succes met de nieuwe leerlijn als leidraad.

De nadruk bij deze leerlijn ligt erop dat kinderen eerst volledig watervrij gemaakt moeten worden en zich zonder schrik kunnen voortbewegen in het water, vooraleer ze rijp zijn om een zwemstijl aan te leren.
Op die manier moeten we erin slagen om kinderen beter te leren zwemmen.

De nieuwe leerlijn zwemmen is een onderbouwde leidraad om het zwemonderricht in zwembaden te coördineren en stroomlijnen. Het gaat om zwemmen als sport, als belangrijke vaardigheid en als recreatieve vrijetijdsbesteding in diverse contexten: gemeente, school, club, vereniging, private aanbieder …

De nieuwe leerlijn is een praktische aanpak om kinderen waterveilig te maken en een leidraad van waterwennen over leren zwemmen tot zwemsport. ‘Kunnen zwemmen’ wordt gedefinieerd als ‘zich doelmatig kunnen voortbewegen in het water, waarbij evenwicht, verplaatsen en coördinatie efficiënt worden gecombineerd met als doel waterveilig te zijn in variabele omstandigheden. Er is een test in ontwikkeling die op basis van een gecombineerde zwemproef van 50m deze vaardigheid kan testen. Het gaat om een proef waarbij zwemmen in buiklig en ruglig, gecombineerd wordt met draaien rond de lengte-as en breedte-as, drijven, aquatische ademhalingen.

"De eindtermen voor het lager onderwijs werden aangepast naar deze leerlijn. Er wordt nu ook gefocust op veiligheid. Als sportdienst willen we de Waregemse scholen hierin meekrijgen en helpen begeleiden om deze leerlijn zwemmen te kunnen toepassen en kinderen beter en veiliger te leren zwemmen." Aldus Maxim Himpe van de Waregemse sportdienst.

Om dit alles te kunnen realiseren is er aangepast didactisch materiaal nodig. Stad Waregem kocht 2 leertuinen (één voor het zwembad De Treffer en één voor het schoolzwembad in Sint-Eloois-Vijve) aan die ter beschikking staan van de Sportdienst en de scholen om de nieuwe leerlijn te kunnen onderwijzen.

In deze leertuin worden vaardigheden aangeleerd in diep water zonder drijfmiddelen. Deze leertuin kan zowel in de lengte als in de breedte van het zwembad worden gebruikt.

FVW / Foto FVW
 

Geplaatst op 04.04.2018

De Vlaamse Waterweg nv plant 155 nieuwe bomen langs de Leie

Langs de Leie tussen Deinze en Ooigem (Wielsbeke) zijn een groot aantal zieke bomen verwijderd. De Vlaamse Waterweg nv plant 155 nieuwe bomen vanaf april 2018.
Nieuwe bomen langs de Leie

In maart heeft de Vlaamse waterwegbeheerder een groot aantal zieke bomen verwijderd op het jaagpad langs de Leie tussen Deinze en Ooigem (Wielsbeke). Deze bomen hadden last van de iepenziekte waardoor ze zo goed als afgestorven waren en een gevaar voor de veiligheid zouden kunnen zijn.

De bomen waren echter een belangrijk onderdeel van het landschap en dus worden ze vervangen door 155 nieuwe exemplaren. Het merendeel van deze nieuwe bomen zijn opnieuw iepen, maar dan wel een resistente soort waardoor de kans heel klein is dat ze opnieuw ziek worden. De andere bomen die gepland worden zijn ratelpopulier, zomereik, zomerlinde, zwarte els en Hollandse linde.
Momenteel worden de boomwortels van de zieke bomen verwijderd. Vanaf april 2018 wordt er gestart met het planten van de nieuwe bomen.

FVW / Foto FVW
 

Geplaatst op 04.04.2018
3090 artikelspagina's: 1 ... 4 5 6 7 8 <<< 9 >>> 10 11 12 13 14 ... 310