Onafhankelijke digitale krant voor Zuid-West-Vlaanderen

Zoeken

Uw reclame op deze site
voor slechts 0,70 per dag
Alle info: klik hier

Welkom

Gratis plaatsen wij uw foto('s) op deze site met de daarbijhorende tekst,voor verenigingen, sportclubs, diverse bijeenkomsten, familie gebeurtenissen, optredens, stads activiteiten enz...

Iedereen kan ook zelf één of meerdere foto's in hoge resolutie met een daarbij horende tekst van zijn of haar vereniging sportclub enz... zoals hierboven vermeld opsturen naar : zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com.

Contact Redactie & Verantwoordelijke uitgever: Bernard Decock
E-mail: zuid.west.vlaamsemedia@gmail.com
Gsm: 0495 25 45 47

Eerste ooievaarsjong van 2019 geboren in Zwin Natuur Park (Knokke-Heist)

Het Zwin Natuur Park in Knokke-Heist verwelkomde op vrijdag 26 april het eerste ooievaarsjong van 2019. Het jong is zo’n 12 cm groot en weegt ongeveer 80 gram.
Eerste weken zijn cruciaal voor ooievaarsjongen
De eerste dagen zijn ooievaarsjongen moeilijk te zien, omdat ze afgeschermd worden door de ouders. Na een week zullen ze zich steeds meer laten zien. Vanaf dan zijn de jongen af en toe zichtbaar als ze even van onder de vleugels van de oudervogel tevoorschijn komen. Vanop de ooievaarstoren kunnen de bezoekers in de nesten kijken zonder ze te storen.

Jonge ooievaars hebben in hun eerste levensweken een fijne huidbedekking van donsveertjes die hen nog onvoldoende tegen de koude beschermt. Daarom houden de oudervogels hun jongen de eerste twee weken extra warm onder de vleugels. Het broedsucces hangt af van het weer: koud en nat weer in de eerste levensweken kan fataal zijn.
Daarnaast speelt ook de voeding een belangrijke rol. Als de ouders voldoende voedsel kunnen vinden, kunnen alle jongen overleven en opgroeien. Als er voedselproblemen opduiken, zullen de oudste jongen het meeste voedsel opeisen ten koste van hun kleinere nestgenoten.

Ooievaars leggen meestal drie tot vijf eieren. Deze worden niet allemaal tegelijk gelegd, maar gemiddeld om de twee dagen. Doordat de eieren niet allemaal tegelijk gelegd worden, komen ze ook niet allemaal tegelijk uit. Daardoor zijn niet alle jongen in hetzelfde nest even groot.

Ooievaarsjongen in het Zwin Natuur Park
Dit jaar zijn er 15 ooievaarsnesten ingenomen in het Zwin Natuur Park. Op 12 daarvan zijn koppels aan het broeden. Eind maart werden de eerste ooievaarseieren gelegd. De broedduur bedraagt ongeveer 33 dagen. In goede weersomstandigheden kunnen er ruim 20 ooievaarsjongen opgroeien in het Zwin Natuur Park. Pas aan het einde van het broedseizoen is er zicht op het broedsucces.

Zwinparkgids
Elk weekend staat er een Zwingids klaar in het park die de bezoekers meer informatie geeft over verschillende thema’s, zoals de ooievaars. De gids is inbegrepen in het toegangsticket.

Praktisch
Plaats: Zwin Natuur Park, Graaf Leon Lippensdreef 8 in Knokke-Heist
Openingsuren:
- april, mei, juni en september: van dinsdag tot en met zondag, van 10.00 tot 18.00 uur
- juli, augustus en feestdagen: elke dag van 10.00 tot 18.00 uur
Prijs: -6 jaar: gratis; van 6 t.e.m. 17 jaar: 5 euro; vanaf 18 jaar: 10 euro online (12 euro aan de kassa)

 
FVW / Bron: Provincie West-Vlaanderen

Geplaatst op 27.04.2019

Verder verloop werken Boerderijstraat Stad Kortrijk

De werken voor het vernieuwen van de nutsleidingen in de Boerderijstraat zijn bijna afgerond. Op donderdag 2 mei start de firma Ockier uit Otegem met de heraanleg van de weg. Onder voorbehoud van gunstige weersomstandigheden zijn de werken afgerond tegen het bouwverlof (half juli 2019). De werken verlopen in 3 fases om de hinder te beperken.

Fasering van de werken

Fase 1A (tussen Sint-Denijsestraat en Volksplein, tot eind mei 2019)

De werkzone is volledig afgesloten voor het verkeer
Omleiding via Doorniksewijk – Toekomststraat – Sint-Denijsestraat in beide richtingen
Omleiding via Sint-Denijsestraat – Wagenmakersstraat – Sint-Rochuslaan – Doorniksewijk in beide richtingen
Boerderijstraat (tussen Doorniksewijk en Volksplein) wordt doodlopend en is enkel toegankelijk voor plaatselijk verkeer
Kruispunt Vooruitgangstraat – Volksplein blijft toegankelijk
Fase 1B (tussen Volksplein en inrit Capito, timing eind mei tot eind juni 2019)

De werkzone is volledig afgesloten voor het verkeer
Omleiding via Doorniksewijk – Toekomststraat – Sint-Denijsestraat in beide richtingen
Omleiding via Sint-Denijsestraat – Wagenmakersstraat – Sint-Rochuslaan – Doorniksewijk in beide richtingen
Boerderijstraat (tussen Sint-Denijsestraat en Volksplein) wordt doodlopend en is enkel voorbehouden voor plaatselijk verkeer
Kruispunt Vooruitgangstraat – Volksplein blijft toegankelijk
Fase 2 (tussen inrit Capito en Doorniksewijk, timing eind juni tot half juli 2019)

De werkzone is volledig afgesloten voor het verkeer
Omleiding via Doorniksewijk – Toekomststraat – Sint- Denijsestraat in beide richtingen
Omleiding via Sint-Denijsestraat – Wagenmakersstraat – Sint-Rochuslaan – Doorniksewijk in beide richtingen
Boerderijstraat (tussen Sint-Denijsestraat en inrit Capito) wordt doodlopend en is enkel voorbehouden voor plaatselijk verkeer
Kruispunt Vooruitgangstraat – Volksplein blijft toegankelijk
Fase 3 (volledige Boerderijstraat, half juli 2019)

Beide delen van de Boerderijstraat zijn volledig afgesloten voor alle verkeer
Trottoirs zijn wel bereikbaar
Omleiding via Doorniksewijk – Toekomststraat – Sint-Denijsestraat in beide richtingen
Omleiding via Sint-Denijsestraat – Wagenmakersstraat – Sint-Rochuslaan – Doorniksewijk in beide richtingen
Kruispunt Vooruitgangstraat – Volksplein blijft toegankelijk.

 

FVW / Foto FVW

Geplaatst op 27.04.2019

IJzerboomgaard verdubbelt bijna capaciteit jeugdkamperen in provinciedomeinen

De Provincie West-Vlaanderen neemt provinciedomein IJzerboomgaard op in het provinciaal reglement jeugdkamperen waarmee de capaciteit stijgt van 150 naar 270 plaatsen.

De Provincie West-Vlaanderen heeft enkele wijzigingen doorgevoerd in het provinciaal reglement betreffende het jeugdkamperen. Dat agendapunt kwam aan bod tijdens de zitting van de provincieraad op 25 april. De wijziging was nodig omdat het nieuwe aanbod in het provinciedomein Ijzerboomgaard moest opgenomen worden in het reglement. Met dat domein stijgt het aanbod van 150 naar 270 plaatsen, verspreid over vijf provinciedomeinen.

Waarom
Er zijn drie redenen waarom een herziening van het provinciaal reglement nodig was.

Sedert de afslanking van de provincies bestaat er geen provinciale jeugddienst meer. Die verzorgde de uitbating van de kampeerweides in de provinciedomeinen. Nu ligt de uitbating in handen van de groendienst.

Een tweede belangrijke reden is de toevoeging van IJzerboomgaard als een van de provinciedomeinen waar jeugdkamperen is toegestaan. Het provinciedomein heeft een capaciteit van 120 personen en is daarmee meteen het grootste van de provincie. De capaciteit wordt daarmee op slag bijna verdubbeld.

En tot slot wordt het reglement geactualiseerd op basis van ervaringen met het verhuur van de kampeerweides.

Actualisatie en wijzigingen
De belangrijkste redenen om het reglement te wijzigen is de aanpassing van de capaciteit in functie van beschikbare ruimte en voorzieningen (zoals toiletten), een herziening van de minimale en maximale duur van een verblijf, tariefwijzigingen en de boekingsprocedure die nu via de groendienst loopt. Er komt ook een aanpassing aan de lijst met ‘automatisch’ toegestane afwijkingen op het politiereglement. Concreet : voortaan is er een aparte toelating nodig voor open vuren zoals kampvuur of een barbecue. Op die manier kan er gemakkelijker ingespeeld worden op de omstandigheden, zoals brandgevaar of droogte.

In werking
Er geldt nog een overgangsregeling tot en met 30 juni. Het oude reglement blijft van toepassing voor alle boekingen die binnenkomen tot die datum. Het nieuwe reglement treedt in werking op 1 juli 2019, behalve voor het nieuwe terrein in provinciedomein IJzerboomgaard. Om de verhuur al mogelijk te maken voor het eerstvolgende kampeerseizoen, zijnde de zomer van dit jaar, zal de Provincie de bepalingen al toepassen vanaf de goedkeuring in de provincieraad.

Waar
De provincie stelt in verschillende domeinen jeugdkampeerweides ter beschikking, onder meer voor jeugd- en jongerenbewegingen, sportclubs met jeugdwerking, scholen (met uitzondering van volwassenonderwijs, instellingen met bijzondere jeugdzorg en medisch pedagogische instellingen voor de jeugd. Kamperen kan in de provinciedomeinen Bulskampveld (50 pers.), De Gavers (25 pers.), De Palingbeek (50 pers.), Tillegembos (25 pers.) en nu dus ook IJzerboomgaard (120 pers.). De terreinen zijn beschikbaar tijdens de paasvakantie en vanaf 15 juni tot eind augustus.

Voor dit jaar hebben al twaalf groepen gereserveerd of een optie genomen in de provinciedomeinen, Ijzerboomgaard nog niet meegerekend. Dat is goed voor 80 overnachtingen. In 2018 boekten zes groepen, goed voor 32 overnachtingen. In 2017 zorgden zestien groepen voor 96 overnachtingen.

 

FVW / Bron: Provincie West-Vlaanderen

Geplaatst op 27.04.2019

Stad Waregem blijft Octopusgemeente

Het Stadsbestuur Waregem verlengt het lidmaatschap als Octopusgemeente. Dit engagement bij het Octopusplan (voetgangersbeweging vzw) houdt in dat de stad 70 euro (+ btw) betaalt voor elke Waregemse school die zich erbij aansluit. Voor de school blijft het zo gratis. Zij krijgen hiervoor een resem mogelijkheden om aan verkeerseducatie te doen in hun school: Strapdag, FLITS (duurzaam naar school in de winter), Parkour (bewegen in de schoolomgeving), toegang tot het educatieve leerplatform Octopus verkeersl@nd, korting op gadgets/hesjes/verkeersshow

 

FVW / Bron: Stad Waregem

 

Geplaatst op 27.04.2019

Woon- en Zorbedrijf Wervik behaalt zilveren certificaat griepvaccin

De oproep om een griepvaccinatie te nemen, viel samen met de lokale verkiezingen. Daarom vroegen de arbeidsgeneesheer en beide coördinerende en raadgevende artsen van de woonzorgcentra de stem voor een vaccinatie via flyers en affiches.

“Een griepvaccinatie is heel belangrijk voor ons personeel. De mensen waarmee het personeel dagelijks in contact komt, behoren tot de risicogroep wat betreft griep. Jaarlijks sterven er nog altijd ouderen aan de gevolgen van griep. We vaccineren daarom niet enkel ons eigen personeel, maar ook de vrijwilligers die in onze instellingen werken.” Aldus voorzitter Lien Deblaere.

In 2018 was de respons, mede door de enthousiaste oproep van de verpleegkundige van de interne medische dienst, opnieuw groter dan het voorgaande jaar. Meer dan 70% van de personeelsleden lieten zich vaccineren. Daardoor werd het Woon- en Zorgbedrijf bekroond met een zilveren certificaat.

 

FVW / Bron: Woon- Zorgbedrijf Wervik

Geplaatst op 27.04.2019

Leeuwkestocht lokt 1150 deelnemers

Een stralende zon, een prachtig parcours, een uitgebreide bevoorrading, een degustatiebiertje Kwaremont en een lekkere boterham met gehakt. Dit waren de ingrediënten voor de 11de editie van de Leeuwkestocht. Het werd een recordeditie met 1150 deelnemers!

De deelnemers konden kiezen tussen een afstand van 45 of 85 kilometer. Met de beklimmingen van de Tiegemberg, Gijzelbrechtegem en de Nokereberg. Daarnaast moesten de kasseien van de Huisepontweg en Herlegemstraat overwonnen worden.

De deelnemers waren na de rit unaniem: een prachtig parcours en een gezellige 'after-bike' op een zonnig terras in het clublokaal 't Leeuwke te Wevelgem.

De volgende organisatie van De Trappers is op zondag 16 juni 2019: Wevelgem Cycling Classic. Alle info op http://www.wtcdetrapperswevelgem.be

 

FVW / Bron: De Trappers

Geplaatst op 27.04.2019

Week van de Zee vraagt met tal van activiteiten aandacht voor plasticsoep

Van zaterdag 4 mei tot en met zondag 12 mei is er opnieuw de ‘Week van de Zee’, voor de 23ste keer al. Tijdens die periode wil de Provincie West-Vlaanderen de aandacht vestigen op het beleven van natuur aan de kust, zowel op het strand, in de zee als in de duinen. Dit kan in klas- of gezinsverband door deel te nemen aan een van de talrijke activiteiten of door zelf op stap te gaan met een educatief pakket.

Meer dan ooit staat het milieu centraal en wordt het afvalprobleem in zee belicht. De slogan dit jaar luidt dan ook ‘Plasticsoep - wat een troep!’.

Activiteiten ‘Week van de Zee’
Het ruime publiek kan dit jaar deelnemen aan gratis gezinsvriendelijke activiteiten en plasticvrije workshops. Er is dit jaar veel aandacht voor de mama’s want op de slotdag van de campagneweek is het Moederdag. Kinderen kunnen in Oostende plasticvrije geschenken zoals windvangers maken, in Blankenberge strandjuwelen en in Zwin Natuur Park kunnen Tote Bags gepimpt worden. Op zondag 12 mei kunnen mama’s met hun kinderen de zee in tijdens een zeewandeling in De Panne.

Er zijn ook doorheen de week doorlopende activiteiten, onder meer in Seafront Zeebrugge of in SeaLife Blankenberge.

Educatief pakket ‘Plasticsoep’
Klassen van het tweede tot vierde leerjaar kunnen tijdens deze aandachtsweek het nieuw educatief pakket ‘Plasticsoep’ gratis uittesten bij tien uitleenpunten aan zee. In elke kustgemeente is er een uitleenpunt.

Infofolder
Met een nieuwe folder speuren deelnemers naar bijzondere strandvondsten, maar krijgen ze ook inzicht in het afvalprobleem in onze Noordzee. Die is verkrijgbaar bij de dienst Toerisme van de tien kustgemeenten.

Samenwerking
De ‘Week van de Zee’ komt tot stand dankzij de samenwerking tussen verschillende partners, zoals de Provincie, verschillende kustgemeenten en natuurcentra aan zee. Een overzicht van alle activiteiten is terug te vinden op www.weekvanzee.be .

 

FVW / Bron: Provincie West-Vlaanderen

Geplaatst op 27.04.2019

Vlaams parlement keurt inschrijvingsdecreet definitief goed: gedaan met kamperen aan de schoolpoort

Op 24 april werd het belangenconflict dat de Franstalige Gemeenschapscommissie in Brussel heeft ingeroepen tegen het nieuwe inschrijvingsdecreet in Vlaanderen en het Nederlandstalig onderwijs in Brussel afgerond. Er werd geen overeenstemming gevonden tussen beide gemeenschappen waardoor het Vlaams parlement de werkzaamheden verder kan zetten. Vanaf volgend jaar wordt het nieuwe inschrijvingsdecreet van kracht voor inschrijvingen van leerlingen voor het schooljaar 2020-2021. Scholen met een capaciteitstekort zullen in de toekomst verplicht digitaal aanmelden. In het basisonderwijs is de afstand tot de school en de schoolkeuze bepalend voor de ordening van leerlingen. De dubbele contingentering blijft er behouden als middel om een evenwichtige sociale mix te garanderen. In het secundair onderwijs telt vooreerst de schoolkeuze van ouders en leerlingen. Bij plaatstekort bepaalt loting wie een plaatsje krijgt. Scholen krijgen de mogelijkheid om tot 20% van de vrije plaatsen voor te behouden voor ondervertegenwoordigde groepen. Het systeem van dubbele contingentering verdwijnt in het secundair onderwijs. In de Brusselse Nederlandstalige scholen wordt de voorrang voor Nederlandstalige leerlingen opgetrokken van 55% naar 65%.

Lange kampeerrijen voor de poort van populaire scholen, verontwaardigde reacties van ouders die online aanmelden en geen duidelijkheid krijgen waarom ze achter het net vissen, … het zijn jaarlijks terugkerende taferelen in Vlaanderen en Brussel.

Daarom werd de voorbije jaren fors geïnvesteerd in capaciteitsuitbreiding zodat kampeerrijen zoveel als mogelijk vermeden. Deze legislatuur werd voor het eerst de kaap van 400 miljoen euro aan jaarlijkse investeringen in scholenbouw overschreden. Daarbovenop kwamen capaciteitsmiddelen om meer dan 40.000 extra stoeltjes in de klas te creëren. Maar in een aantal scholen is de vraag altijd groter dan het aanbod aan vrije plaatsen. Daarom was ook het inschrijvingsrecht aan een grondige vernieuwing toe. Eind 2018 was er al een akkoord over het nieuw inschrijvingsrecht in de commissie Onderwijs van het Vlaams parlement. Maar de Franstalige Gemeenschapscommissie in Brussel (COCOF) heeft daartegen een belangenconflict ingeroepen. Daardoor stond het nieuwe decreet ‘on hold’. Ondertussen werden maatregelen genomen zodat scholen die dat willen toch met een digitaal aanmeldingssysteem kunnen werken om op die manier kampeertoestanden aan de schoolpoort te vermijden. Vandaag werd het belangenconflict afgerond, er werd geen overeenstemming gevonden. Het Vlaams parlement kan daardoor haar werkzaamheden voor het decreet verder zetten. Zo werd het nieuw inschrijvingsrecht dan ook definitief goedgekeurd in het Vlaams parlement.

Nieuw inschrijvingsrecht: scholen met capaciteitstekort melden verplicht aan
Dit nieuw inschrijvingsrecht maakt een einde aan kamperen, respecteert maximaal de schoolkeuze van ouders en leerlingen en sluit discriminatie en segregatie bij inschrijving uit.

Scholen waar de vraag groter is dan het aanbod zullen voortaan verplicht digitaal aanmelden en alle scholen in capaciteitsregio’s (Brussel, Gent en Antwerpen) gaan centraal aanmelden. In heel Vlaanderen en Brussel komt er één gemeenschappelijke tijdslijn voor alle secundaire scholen. Daarnaast komt er ook één tijdslijn voor basisscholen die aanmelden. Bovendien hebben ouders en leerlingen bij inschrijving al een goed zicht op de mogelijke studievoortgang en krijgen zij meer tijd om verschillende scholen te bezoeken. Door met één startdatum te werken voor de inschrijvingen en deze centraal te registreren vermijden we ook dubbele inschrijvingen. Dit alles zal de planlast voor scholen aanzienlijk verminderen.

Basisschool is buurtschool
Voor de basisscholen zonder capaciteitsproblemen die niet digitaal aanmelden, de grote meerderheid, verandert er verder weinig. Zij bepalen nog steeds zelf de datum van inschrijving en schrijven leerlingen vervolgens chronologisch in. Door het schrappen van een aantal verplichtingen zoals het jaarlijks berekenen van de capaciteit, het doorgeven van vrije plaatsen en werken met voorrangsgroepen en -periode, zorgen we ook hier voor een aanzienlijke planlastvermindering.

Scholen waar de vraag groter is dan het aanbod, de minderheid van de scholen in het basisonderwijs, zullen in de toekomst verplicht digitaal aanmelden. Broers, zussen en kinderen van personeel behouden hun voorrang en de dubbele contingentering (twee lijsten van leerlingen, een groep van kwetsbare en een groep van niet-kwetsbare leerlingen) zorgt voor een evenwichtige sociale mix. De belangrijkste criteria blijven schoolkeuze en de afstand tot de school. Op die manier blijven onze basisscholen bij uitstek buurtscholen. Vanuit de overheid zullen scholen die de overstap maken naar digitaal aanmelden administratief en financieel ondersteund worden.

Loting als leidend principe in secundair onderwijs
In het secundair onderwijs behouden we de voorrangsregels voor broers en zussen en kinderen van personeel. De schoolkeuze van ouders en leerlingen primeert. Bij plaatstekort wordt loting het leidende principe om de vrije plaatsen in een school toe te kennen. Daardoor ontstaat er automatisch al een representatieve spreiding van leerlingen. Bij een gunstige loting bepaalt de hoogste schoolkeuze van de leerling in welke school hij of zij kan inschrijven. De dubbele contingentering wordt afgeschaft, maar scholen krijgen de mogelijkheid om tot 20% van hun vrije plaatsen voor te behouden voor ondervertegenwoordigde groepen. In LOP-gebieden leggen de lokale overlegplatforms (LOP) hierrond een gedragen voorstel ter bekrachtiging voor aan het gemeente- of stadsbestuur. De lokale overlegplatforms monitoren de effecten ervan gedurende vier jaar. Buiten de LOP-gebieden beslissen de individuele scholen.

Gewijzigde samenstelling lokale overlegplatforms secundair onderwijs (LOP)
In het secundair onderwijs wijzigt het nieuwe inschrijvingsrecht een aantal taken van het lokaal overlegplatform (LOP) alsook de samenstelling ervan. Naast de onderwijspartners en lokale verenigingen wordt ook het lokaal bestuur als stemgerechtigd lid toegevoegd aan het LOP. Het totale aantal leden wordt afgeslankt. De leden van het LOP krijgen de lokale autonomie om nog 10 vertegenwoordigers aan te duiden uit het middenveld. De onderwijspartners blijven steeds in de meerderheid. Daarnaast worden standaarddossiers uitgewerkt waarmee basisscholen op een eenvoudige manier tot besluitvorming kunnen komen.

Brussel: voorrang Nederlandstaligen versterkt
In Brussel verstevigen we bovendien de voorrangsregels voor Nederlandstaligen door het percentage van 55% naar 65% op te trekken in het basis- en het secundair onderwijs. Daarbovenop krijgen leerlingen die al 9 jaar schoolliepen in het Nederlandstalig onderwijs ook nog een voorrang van 15% in het secundair onderwijs.

Het buitengewoon onderwijs krijgt een eigen kader zodat elke leerling een plaats heeft
Het buitengewoon onderwijs krijgt een eigen regeling. Elke leerling met een verslag buitengewoon onderwijs moet een plaats krijgen in de school van keuze. Als er in die school onvoldoende plaatsen zijn, wordt er een platform samengeroepen waarbij alle scholen met het juiste aanbod voor die leerling samen op zoek gaan naar de gepaste oplossing. Scholen kunnen wel een aanmeldingsprocedure gebruiken om zicht te krijgen op het aantal kandidaat-leerlingen. Alle andere decretale regels worden voor het buitengewoon onderwijs buiten werking gezet.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits: “Met dit decreet ontwarren we een belangrijke knoop in een onderwijsdossier dat al lang aansleepte. Eind 2018 werd het decreet goedgekeurd in de commissie Onderwijs in het Vlaams parlement, maar door een belangenconflict kon dit nog niet in werking treden. Dit is nu gelukkig van de baan en het nieuwe decreet is definitief goedgekeurd. Vanaf volgend schooljaar treedt het in werking. Dit nieuwe transparante inschrijvingsrecht maakt een einde aan het jaarlijkse kamperen. Het maximaliseert de keuzevrijheid van ouders en maakt tegelijkertijd een evenwichtige sociale mix op onze scholen mogelijk. In het Brusselse Nederlandstalig onderwijs versterken we de voorrang voor Nederlandstalige leerlingen.”

 

FVW / Foto FVW

Geplaatst op 27.04.2019

Rondleiding van de maand: Erop en eronder

De West-Vlaamse Gidsenkring Kortrijk verzorgt elke eerste zondag van de maand een themarondleiding in Kortrijk voor individuele deelnemers.

Op zondag 5 mei stelt Gidsenkring Kortrijk de rondleiding ‘Erop en eronder’ voor.

Tijdens deze wandeling gaan we klimmen en afdalen. Dit is een rondleiding voor wie geen schrik heeft van een trapje meer of minder. De gids neemt je mee in een middeleeuwse kelder en focust verder op de torens in de stad. Een bezoek aan een van de Broeltorens of aan het belfort hoort daar zeker bij. Het hoogtepunt van deze wandeling is zeker en vast de beklimming van de Sint-Maartenstoren. De gids neemt je mee tot aan de beiaardkamer en hogerop tot op de torentrans. De deelnemers worden er beloond met een prachtig vergezicht!

Iedereen die belangstelling heeft voor deze begeleide wandeling (duur: 2 uur) is welkom.
We vertrekken om 14.30 uur aan de toeristische dienst (Begijnhofpark).
Deelnemen kost 4 euro per persoon, vooraf inschrijven is niet nodig.

 

FVW / Bron: Kortrijkse Gidsenkring

Geplaatst op 27.04.2019

Pou maumahara onthuld in kasteelpark Zonnebeke tijdens Anzac Day

Op 25 april 2019, ANZAC Day, werd een nieuw herdenkingsmonument in het Passchendaele Memorial Park te Zonnebeke onthuld. De houtsculptuur ter ere van de Nieuw-Zeelandse Maori en andere soldaten uit de Eeerste Wereldoorlog.

Meester houtsnijders, docenten en studenten van de New Zeeland Maori Arts and Crafts Institute (NZMACI) in Rotorua, Nieuw-Zeeland creëerden de pou maumahara. Ze vervaardigden deze herdenkingssculptuur uit een inheemse Nieuw-Zeelandse houtsoort van meer dan 4.500 jaar oud.

NZMACI bestuurslid David Tapsell onthult dat de pou maumahara de naam 'Pohutukawa' kreeg, genoemd naar de inheemse Nieuw-Zeelandse boom die symbool staat voor een nieuw begin.

Pohutukawa bomen verwelkomden de tupuna (voorouders) van de Nieuw-Zeelandse Maori's toen deze voor het eerst voet aan wal zetten in dit land. Het is ook een boom die spiritueel afscheid neemt van onze dierbaren.

De rode pohutukawa bloem wordt vaak vergeleken met de bloeiende klaproos van Passendale.

"Het sculptuur heeft twee kanten die zowel Tumatauenga (oorlog) als Rongomaraeroa (vrede) voorstellen. Op die manier herdenken we zowel degenen die verre afstanden hebben afgelegd om deel te nemen aan de oorlog, alsook degenen die in Nieuw-Zeeland bleven", verklaart Tapsell.

De beste graveerders van ons land herdenken met dit sculptuur de herinnering aan onze voorouders. NZMACI is trots over de realisatie van dit wonderbaarlijke werk en is vereerd om het aan de gemeente Zonnebeke te schenken.
Het monument weegt meer dan zes ton en bereikt een hoogte van acht meter.

De heer Gregory Andrews, ambassadeur van Nieuw-Zeeland in België beklemtoont dat de inhuldiging van de pou maumahara een gepaste manier is om de herdenkingsperiode van de Nieuw-Zeelandse ondersteuning en inzet tijdens de Eerste Wereldoorlog af te sluiten.

Het verhaal dat de pou maumahara brengt, maakt deel uit van Nieuw-Zeelands gemeenschappelijke geschiedenis met België. De Nieuw-Zeelanders bezoeken ook elk jaar deze regio om de soldaten die tijdens de Eerste Wereldoorlog vochten, te herdenken.

Het is tevens de eerste keer dat de rol van de Maori in de Eerste Wereldoorlog op deze manier wordt erkend.

Dirk Sioen, burgemeester van Zonnebeke, merkt op dat de installatie van de pou maumahara naast het Memorial Museum Passchendaele 1917, een symbool is voor langdurige verbondenheid van de lokale gemeenschap met Nieuw-Zeeland.

Het is van ontzettend groot belang om onze gemeenschappelijke geschiedenis te vertellen en te verspreiden onder de vele bezoekers van de voormalige slagvelden van Passendale.

 

FVW / Foto FVW

Geplaatst op 27.04.2019
4448 artikelspagina's: 1 ... 4 5 6 7 8 <<< 9 >>> 10 11 12 13 14 ... 445